Skip navigation.
Home

Olkihöylät vauhdissa

|

Milloin yksinoikeus luoda värikästä ja uutta kieltä siirtyi runoilijoilta urheilutoimittajille? Tässä on yksi tärkeimmistä kysymyksistä, jota suomen kielen tieteellisellä tutkimuksella on edessään.

Ikävä kyllä uudisraivaajilla on aina kivinen tie kuljettavanaan. Ympäristö ei aina ymmärrä uutta luovia neroja. Sellainen on tämänkertaisenkin fraasirikoksen tarina: Aristoteleen kantapään fraasirikostuomioistuin kieltäytyy tajuamasta avantgardistisen sporttiredaktöörin kreatiivista runoratsua. Kymen Sanomat otsikoi äskettäin jutun jääkiekkosarja Mestiksen loppupeleistä näin:

Jukurit höyläsi Titaanien oljenkortta.

Fraasirikostutkijamme yhtyvät ystävämme Timon huudahdukseen: mitä!? Tuttu kuvailmaus oljenkorsi on tietysti Titaanien ainoa mahdollisuus välttää putoaminen Mestiksestä, mutta mitä on oljenkorren höylääminen?

Langetamme Kymen Sanomien urheiluosastolle tuomioksi holtittomasta kuvakielen viljelystä kymmenen minuutin suihkukomennuksen ja Timolle lähetämme viikon kirjapalkinnoksi taivaallisen upean tietoteoksen Aristoteleen kantapää — fraasirikos ei kannata. Ihania lukuhetkiä!
– – –
aristoteles(at)yle.fi