Skip navigation.
Home

Ilmianna fraasirikolliset

|

Fraasirikos on silmiinpistävä sammakko. Fraasirikollinen erehdyttää lukijansa tai kuulijansa ja aiheuttaa huimausta.

Viikon fraasirikoksen tekijät nostetaan häpeäpaaluun! Ilmianna fraasirikolliset alla olevista "kommentoi"- tai "vastaa"-linkeistä!

Missä ovat aikaisemmat ilmiannot?
Aikaisempia ilmiantoja voit lukea fraasirikos-arkistosta.

Entä tuomiot? Aristoteleen kantapään fraasirikos-tuomiot löytyvät täältä.

Isänpäivälounas

Maaseudun Tulevaisuuden (6.11.09) Viikonvaihde palstalla kuvatekstissä luki näin: "Isä saa sunnuntaina herkkupihvin, joka kätkee sisäänsä sinihomejuustoa, ja lasten piirtämiä kortteja."

lapsi silitysrautana

Lapsen maailman (11/2009) artikkelisa Uramummot ja vauhtivaarit psykologi Tuovi Keränen moitiskelee: "Lapsi ei saa olla silitysrauta, joka vie viestiä sukupolvien välillä."

Minulta (ja varmaan myös Nokialta) ovat jääneet huomaamatta silitysraudan mahdollisuudet kommunikaatiossa: "Iron connecting people!" No, onneksi lapsen ei sentään tarvitse toimia silityslautana.

Sirpa Taskinen

Peurat kolaroivat keskenään?

http://www.aamulehti.fi/uutiset/pirkanmaa/autot-ja-peurat-kolaroivat-pirkanmaalla/160973

Autot ja peurat kolaroivat Pirkanmaalla
07.11. - 18:56 (Luotu: 18:56)

Eri puolilla Pirkanmaata sattui lukuisia peurakolareita lauantaita vasten yöllä. Päivystävän poliisin tietoon tuli yhteensä kahdeksan tapausta Nokialta, Akaasta, Lempäälästä, Orivedeltä, Virroilta ja Sastamalasta.

Kolareissa vältyttiin henkilövahingoilta.

Aamulehti

Yksi suurin apteekkiketju

Helsingin Sanomat kirjoittaa tiistaina 10. marraskuuta, että suomalainen lääketukkuyritys Oriola-KD on ostanut ruotsalaisia apteekkeja valtion huutokaupasta. Lehden mukaan "Oriola-KD:sta tulee yhden Ruotsin suurimman apteekkiketjun omistaja".

Miksi pitäisi sanoa "yhden suurimman", kun "suurinta" ei voi kuitenkaan olla kahta? Helpompi olisi sanoa "Ruotsin suurimman". Mutta jutun tarkkaan lukien käykin selville, että "yksi suurin apteekkiketju" ei olekaan yksi ja suurin, vaan yksi suurimmista. Yritys on siis rakentamassa Ruotsin suurimpiin kuuluvaa apteekkiketjua.

Tästä fraasirikoksesta on tullut suosituimpia fraasirikoksia julkisessa sanassa - kahdella sanalla sanoen myös yksi ärsyttävimmistä. Myös Aristoteleen kantapää mainitsi sunnuntaina eskimotarinoissaan: - - "yksi kielitieteen suurimpia väärennöksiä - -".

Ei siis tapeta sukupuuttoon sanontaa, joka on kielemme erikoisimpia!

Yliajettu taksikuski nosteli kadulla miestä

Tajuttomana löydetty oli jäänyt taksin alle
Tiistai 10.11.2009 klo 10.25
Yliajettu on edelleen sairaalahoidossa.

Mies löytyi tajuttomana - poliisi epäilee yliajoa
Lauantaina aamunyöllä tajuttomana Helsingin keskustasta löydetty mies oli jäänyt taksin alle.

22-vuotias mies oli tulossa Sokoksen suunnasta Rautatieasemalle päin. Hän saapasteli takseille tarkoitetulla katuosuudella, jolloin taksien pysähdyspaikalle kääntynyt taksi törmäsi mieheen.

Törmäyksen voimasta mies oli kaatunut selälleen ja ilmeisesti taksiauto oli ajanut hänen jalkansa yli.

Mies sai murtuman jalkaansa ja ruhjevamman päähänsä.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Taksikuski nosti yliajetun kollegansa kanssa kadulta jalkakäytävälle ja hälytti paikalle ambulanssin.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Taksikuski ei heti kertonut miehen jäänen hänen taksinsa alle.

Paikalla suoritetun tarkastuksen perusteella yliajon uhrin vammat olivat näyttäneet vähäisiltä, mutta sairaalan kuljetuksen aikana hänen kuntonsa oli romahtanut ja hän on edelleen sairaalahoidossa.

Ministeriö, lasten lääketutkimukset, vanhemmat

Helsingin Sanomat otsikoi uutisensa 10.11.2009 seuraavasti:

"Ministeriö päästäisi lapset lääketutkimuksiin vanhempiensa tietämättä"

Ministeriön aikomuksista kertovan lehtiuutisen otsikko herättää kysymyksiä:

Miten lehti on mahtanut hankkia tiedon, että ministeriö on laatinut ehdotuksen vanhempiensa tietämättä?

Asettuuko lehti ministeriön ehdotusta paheksuneiden kannalle vihjaamalla, että jos ministeriö olisi kertonut asiasta vanhemmilleen, ehdotus olisi voinut jäädä tekemättä? Onko tarkoitus peräti vihjata ministeriön toimivan kuin ymmärtämätön lapsi, jonka vanhempien tulisi olla paremmin ministeriön toiminnasta tietoisia?

HS syventää arvoituksia!

Valtava putkivuodon syy Kaivokadun metroasemalla sai lisäpiirteen HS:n tämänaamuisella sivulla A1 olevassa reportaasissa. Siinä sanottiin mm.
"Salaperäisen aukon (betoniseinässä) arvoitus vain syveni tiistaina, kun HS kävi maan alla katsomassa rikkoutunutta vesiputkea"
Herranen aika! Noinko ne arvoitukset syvenevät HS:n saapuessa paikalle?
Jos niin on, pitäisi viranomaisten ehdottomasti kieltää Helsingin sanomia menemästä minnekään juttuja tekemään.
Toimitus ainakin voisi käydä kehityskeskustelua aiheesta: "onko tehtävämme tiedonvälitys vai arvoitusten syventäminen?"
(jutun kirjoittajaksi oli merkitty Jarmo Huhtanen)
Jynkka.

S-Etukortilla täytetty viljakolmio

Kiireisellä tuomiosunnuntaiostosten tekijällä voi mennä leipä väärään kurkkuun S-ryhmän Coffee House -kahvilaketjussa asioidessaan.

Erikoistarjouksessa on nimittäin kahvihetkeen "S-Etukortilla täytetty viljakolmio ja reilun kaupan kahvi tai tee hintaan 4,40€".

Etukortilla täytetyn leivän ilosanomaa levitetään niin kauppakeskuskuulutuksissa kuin verkkosivuilla. Verkossa mainoslauseeseen on lisätty sulkulauseke "(norm. hinnaston mukaan), mikä tarkoittanee sitä, että purtavan saa myös ilman S-etukorttia normaalihintaan.

S-etukortilla täytetty viljakolmio on melkoisen kova pala purtavaksi, ellei sitä sitten tarjoilla paahdettuna. Silloin sulatettu muovi palvelee ehkä kevytjuuston tapaan. Tässäkin tapauksessa nälkäistä kahvittelijaa kehotetaan varomaan uusimmissa korteissa esiintyviä mikrosiruja.

Perimmäinen syy.

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2009/11/professori_pelkaa_vanhemmat_hautaavat_lihavat_lapsensa_1156662.html

YLEn nettisivuilla uutisoitiin seuraavasti;

"Toisin kuin sokeri- ja rasvavero, se kuitenkin keventäisi valtion kirstua eikä kasvattaisi sitä."

Tässähän valtiontalouden suurin ongelma selviää kertarysäyksellä. Jos keveän kirstun täyttämisen sijasta keskitytään sen koon kasvattamiseen, ovat joko odotukset varainkeruusta suuret tai taloudenpidon perusteet hukassa. Yksinkertainen kansannainen suosittelisi verottajalle pienenkin kirstun täyttämistä vaikka sen koko kävisikin itsetunnon päälle.

-Eeva Turusta

Eduskunta lopetti pikavippien ottamisen yöllä

Kiinnitti huomiotani muutama viikko sitten otsikko Uutispäivä Demarissa: Eduskunta lopetti pikavippien ottamisen yöllä.

Olikohan kansanedustajien palkat olleet niin surkeita, että edustajien oli otettava pikavippejä selvitäkseen hengissä eduskunnan kuppilan kassahenkilöiden kanssa ja oliko sitten saatu runnottua läpi pikainen palkankorotus? Sen jälkeen pikavippien ottaminen kävi perin tarpeettomaksi, miten lienee ?

Kalevi Mäntsälästä

Kummallisia seuraamuksia?

Otsikko YLEn www-uutisissa 13.11.2009:

"Netissä alkoholia välittäneiden pääkäsittely alkoi"

Millaisia ovat alkoholin välittämisen seuraamukset? Tarkoittaako otsikossa mainittu "pääkäsittely" kenties sähkösokkihoitoa, intialaista päähierontaa vaiko kenties lobotomiaa? Vai tyydytäänkö vain "siistimään hieman sivuilta ja takaa"? Käsittelyssä lienee joka tapauksessa nimenomaan yläpää.

Täyttöväline

Onkohan juusto ja isänpäiväkortit lapattu pihvin sisään osuuskaupan etukortilla?

Kiinalla ylempi käsi

Ykkösaamussa 13.11. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja, joka on Kiinan ja Yhdysvaltain suhteiden asiantuntija, sanoi, että "Kiinalla on ylempi käsi", koska se rahoittaa Yhdysvaltoja.

Satu Virtanen

Jos vaikka kuin

Tiede-lehden (12, 2009: s. 43) sivulta hypähti silmiini sitaatti: ”Yhteiskunta täällä on suljettu mutta turvallinen. Islamistit eivät kivitä, jos tarjoilemme instituutin vastaanotolla viiniä.” Kivet siis lentäisivät päin Suomen tutkimusinstituuttia Damaskoksessa, jos viiniä ei tarjoiltaisi?! Olisiko konjunktio vaikka ollut parempi vaihtoehto kuin jos?

Orvo Vitikainen

Aikakaudetkin sulavat

Kuuntelin eilen illalla Aristoteleen kantapäätä, ja kulmakarvani kohosivat kuullessani, että Ranskan hiidenkivet ovat muinaisia kulttipatsaita, mutta Suomen "hiidenkivet ovat siirtolohkareita, joita jääkausi on sulaessaan jättänyt."

Olen aina tiennyt, että jää sulaa, mutta oli todellakin uusi tieto, että jääkausikin on sulanut!

Epäpoliittisesti korrekti

Nyt-lehdessä 46/2009 Maria Lund kieltäytyi kääntämästä romaniaksi lausetta "En anna teille rahaa, mutta voitte tulla meille kotiin lämmittelemään." Hänen mielestään olisi EPÄPOLIITTISESTI KORREKTIA opettaa sitä ihmisille.

Tämä oivaltava ilmaus tarjoaa aivan uudenlaisia mahdollisuuksia lipsausten selittelyyn. Enhän minä muuten, mutta epäpoliittisesti tämä on kyllä täysin korrektia!

Ihastelee Tärppä Laihanen

Hallitse päiväsi iholla

Braun mainostaa parranajokonettaan Helsingin Sanomien Kuukausiliitteessä (marraskuu 2009) sivulla 20:

"Hallitse päiväsi iholla, joka pysyy pitkään sileänä."

Ihohan on ihmisen suurin elin, niin että siitä vaan kaikki hallitsemaan päiviään - ja miksei koko elämäänsä - ihollaan!

Vankeus päästä...

"Pikkutytöt keksivät vankeuden päästään"

iltalehti.fi 17.11.2009

Virkistävä nähdä tälläinen otsikko. Yleensähän keksitään kaikenlaista "päissään".

Lentäjälakkosta sanottua

Lähde: Ylen uutissivusto, 18.11.2009

"Lentäjälakko ohi, Finnair lentää jo keskiviikkona".
Finnair on lentoyhtiö, mutta harvemmin yritys itse lentää - vai mihin se niitä lentäjiä tarvitsee sitten ollenkaan? Lentokone lentää, sitä ohjaa lentäjä. Yritys omistaa, tai on liisannut koneet. Ajatus lentää, joskus hyvinkin matalalla.

"Lentäjät venyttivät vastaustaan yli loppumetrien. Lonkan sovintoesityksen vastauksia odotettiin tiistai-iltana venyvässä epätietoisuudessa. Alun perin ratkaisua odotettiin kuuteen mennessä, mutta lentäjäliiton edustajat saapuivat paikalle valtakunnansovittelijan toimistoon lopulta seitsemän jälkeen.

Osapuolten hyväksyntä sovintoesitykselle saatiin puoli kahdeksan aikaan illalla".

Ja kunlakko alkoi, oliko silloin lakon alkometrit...? Venyvä epätietoisuus: mitataan ilmeisesti metreinä. Kun se oikein venyy, se menee yli loppumetrien. Mitä tapahtuu sitten kun metrit loppuvat? Onko loppumetrit sidottu kellonaikaan?

Suuressa talossa asui iso mies.Isossa talossa suuri pieni mies

Minun korvaani sarkee kun iso on joka paikassa niin iso asia iso paatos. Mihin suuri on kadonnut. Tule, tule takaisin olisi suuri asia.

erkki Viuhko

Mieletön ymmärrys

millainen yhteisymmärrys on mieletön? Anna-lehden kansiotsikoksi on päässyt (ja Jenni Banerjeen sanomaksi sitaateilla ilmoitettu) seuraavanlainen yhteisymmärrys:

Rakastunut Jenni Banerjee: "meillä on Ollin kanssa mieletön ymmärrys."

Sisältääkö tämä lause ajatuksen siitä, että rakkaus puhdistaa ihmisen mielen ja näin rakastuneiden ymmärrys on lähtökohtaisesti mieletöntä?

Merkillistä.

Henkivero

Eilen (19.11.2009)TV 1:n iltauutisissa toimittajat kertoivat jymyuutisen:
Jokainen suomalainen joutuu maksamaan 200 euroa uuden energiapolittisen ohjelman rahoittamiseksi.
Sinällään johdonmukainen jatko jokaisen kotitalouden maksettavaksi tulevalle maksulle, jolla rahoitetaan YLE:n toiminta. Mutta miten uuden veron periminen hoidetaan maksukyvyttömien suomalaisten osalta? Alaikäisten henkiverosta ovat tietysti vastuussa lasten huoltajat, mutta on paljon muitakin varattomia ja tulottomia.

Ensikertalaiselle

Ensikertalaiselle konstikasta löytää oikea tapa lähettäätoivomus, onko jossain sähköpostiosoite. Asiaan! Mikä ihme in se "pienin yhteinen nimittäjä",joka esiintyy usein ja oudoissa yhteyksissä. Esim 21.11.2009 Hesarin 2. pääkijoituksessa."Euroopan unionin uudistumisprosessi on tämän jälkeen ollut etenemistä kohti pienintä yhteistä nimittäjää." Aritmetiikassa ovat suurin yhteinen tekijä ja pienin yhteinen jaettava, mutta wikipediakaan ei tune pienintä yhteistä nimittäjää.

Ihmettelee Veikko Koski Lahdesta

Vantaan ihmeidentekijät

Otsikko: Vantaan Sanomat 21-22.11.2009 Petaksen jättikuusi kaatui tarkalla silmällä

Kuvateksti: Metsuri .... ...... lyhensi ennen kuljetusta puuta vuosikymmenten kokemuksella.

Lisää näin taitavia metsureita! Eipä tervita moottorisahoja eikä kallista polttoainetta.

Uutinen Ilta-Sanomissa

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2009112310650668_ul.shtml

Otsikko:
Karhu raateli aitaukseensa päätynyttä - poliisi ampui konepistoolilla

Tuosta voisi luulla, että poliisi ampui aitaukseen päätynyttä, vaikka lukemalla uutisen saa toki selville, että poliisi ampuikin karhua.

"Finn-Karhu hyökkäsi aitaukseensa päätyneen miehen kimppuun

http://www.iltalehti.fi/etusivu/ 24.11.2009

"Finn-Karhu hyökkäsi aitaukseensa päätyneen miehen kimppuun Bernin eläintarhassa".

Possessiivisuffiksin käyttö uutisissa, sekä verkko- että painetussa viestinnässä, on viime aikoina näyttänyt olevan toisarvoinen asia. Kirjoittajat ovat säästäneet kirjaimia ja aikaa jättämällä possessiivisuffiksit sivuun jutuistaan.
Iltalehden oli otsikoinut karhu-uutisen siten, että voisi jo fraasirikosta hipoen sanoa, että puurot ja vellit ovat menneet sekaisin. Tai ainakin jotakin korjattavaa otsikoinnissa olisi.
Sitä helposti jää miettimään, kenen aitaukseen on loppujen lopuksi päädytty. Ja eikö aitauksiin jouduta? Lopputuloksiin päädytään, vai miten se nyt oli?
Lisäksi tuntuu vähän pelottavalta, että poliisi ampui jollain yleisellä konepistoolilla, eikä omalla konepistoolillaan. Onko puheena oleva aitaus karhun, poliisin vai sinne päätyneen miehen aitaus?

Vuosi kohta vaihtuu - Lapsista huolestunut

Lempäälän-Vesilahden sanomat uutisoi 12.3.2009 viemärityön edistymisestä Lempäälässä. Nurmen kylän kiinteistöjä ollaan liittämässä kunnan viemäriverkkoon. Otsikkona on "Nurmen koulu viemäriin 2010".

Vuosi on kohta vaihtumassa. Koulun olisi määrä mennä viemäriin vuonna 2010. Tarkempaa ajankohtaa ei ole ilmoitettu. Vieläköhän olisi jokin neuvottelun mahdollisuus? lakkauttaa nyt koko koulu näin brutaalilla tavalla? Se on kyllä jo huonoa hallintoa. Koulun oppilasmääräkin on nousussa, ja lapset sekä koulun aikuiset kin oikein mukavia. Aikuiset kai tyytyvät kohtaloonsa, mutta lapsia käy vähän sääliksi.

Nimim. huolestunut kyläläinen

MTV-3:n mukaan Suomi aloitti Talvisodan!

MTV-3:n juonto tänä aamuna:
"Tänään puhutaan Mainilan laukauksista, jotka sitten aiheuttivat Talvisodan syttymisen"
On kulunut 70 vuotta näistä laukauksista ja MTV:n toimitus ilkeää väittää, Neuvostotulkintaa myötäillen, että nämä laukaukset aiheuttivat Talvisodan syttymisen.
Pitäisi MTV:n juontajan tajuta, mikä ero on syyllä ja
tekosyyllä.
Kyseessä oli naisjuontaja, joka voidaan lieventävänä asiana ottaa huomioon.
Nimim.
"Sodat taitavat sittenkin olla poikien juttuja".

Pilkku ja -sanan edessä

Maaseudun tulevaisuus on siis kirjoittanut ihan oikein. Pilkku lopettaa joka -sivulauseen.

Ylempi käsi

Ylempi käsi on korttipelitermi.

Mainilan laukaukset

Mainilan laukaukset ammuttiin provokaatiotarkoituksssa, ja aihetuutamaan talvisodan alkamisen, mutta ne ammuttiin toki Neuvostoliiton puolelta ja Neuvostoliiton toimesta.

Uusi pyramidi löytynyt, Egyptistäkö?

Taas uusi pyramidi, tuhansilta huijattu rahaa.

Keskusrikospoliisin Turun yksikkö tutkii laajaa pyramidihuijausta, jossa on liikkunut rahaa satojentuhansien eurojen arvosta.
Iltalehti 27.11.2009

Olen kyllä kuullut, että joku amerikkalainen olisi joskus luullut ostaneensa Eiffelin tornin ja maksanutkin siitä, mutta onko joku turkulainen mennyt nyt ostamaan pyramidin?

Ex-mies piti vankina opiskelijanaista

Iltasanomat 28.11.2009:
"Opiskelijanaisen kauhunhetket: Ex-mies piti vankina ja pahoinpiteli"

Itse ymmärsin otsikon näin: entinen mies, t.s. sukupuolensa vaihtanut.

Koulussa opetettiin että on joko miehiä tai naisia. Näinollen ex-mies on nykyisin nainen. Tulkattuna otsikko kuuluu: nainen piti opiskelijanaista vankina.

Vai, jäikö minulla joku ymmärtämättä?

Maha messingillä, Keskisuomalainen s.12, 28.11.09

Ruispuurolla maha messingille. Kangasniemen 70-vuotias Maaseutuseura ajaa kylien asiaa. Kun suu on messingillä, soitetaan messinkistä torvea ( vai mikä se nyt on ) Silloin on pakko hymyillä, jotta jotain ääntä aikaan saisi. Mitä mahtaa tapahtua, kun maha on messingillä ? Hymyileekö maha vai syntyykö ruispuuron vaikutuksesta hallitsematon ilmavirtauksen aiheuttama ääniefekti ?

Voitto vyön alle

"Tuli monta hyvää voittoa vyön alle", kertoi tennispelaaja Henri Kontinen Urheiluradiossa 29. 11...

Kirveellä ja kaasulla

Helsingin uutiset uutisoi viikonvaihde- numerossaan 21.-22. marraskuuta 2009 seuraavasti: Koirapartio taltutti kirveellä ja kaasulla uhitelleen miehen.
Suomenkielessä on joskus muistaakseni puhuttu koiralaumoista, mutta tämä koirapartio viittaa kaiketi poliisiin, ainakin leipätekstin mukaan. Poliisin menetelmäekspertit ovat keksineet taltuttaa uhittelevat miehet kirveellä ja kaasulla!

Hämmästynyt: Welmeri

Joulukuussakin kannattaa lähteä kantarelliin?

Sitaatti Savon Sanomien verkkosivulta 30.11.2009.

Metsä yllätti sienilöydöllä Suonenjoella
Joulukuussakin kannattaa lähteä kantarelliin.

Innokkaana sienestäjänä olen käynyt sienessä, tai sienestämässä, mutta en ole eläissäni vielä mennyt kantarelliin. Enkä lähtenyt kantarelliin, näinköhän se sitten nykyään meneekin? Kysyn vain minä.
Ville Keskiharju

Ripulijuoma

Marttojen sivuilla on nyt herkullisen ripulijuoman resepti. Njami!

http://www.martat.fi/keskustelu/keskustelunurkka/?x33061=34808867

juhlitaan tortuin

Kaleva raportoi Jokikyläläisten oivaltavasta tavasta riemuita uuden viemäröinnin johdosta:
"Jokikylän viemäröintiä juhlitaan tortuin"

Tortun vääntäminen onkin näin pikkujouluaikaan suosittua puuhaa muuallakin Suomessa. Muuten, kuinkakohan kulkee torttu Nokialaisten viemäreissä?

http://www.kaleva.fi/uutiset/Oulu/Jokikylan-viemarointia-juhlitaan-tortuin/827050

Britney viimeisillään...

"Britneyn kiertue vetelee viimeisiään"

Iltalehti nettitv 1.12.2009

Silvotut lapset

Aamulehden Sunnuntai Asiat -liitteestä 29.11.2009 sivulta 3 poimittua: "Kun kuvatoimistot lähettivät silvottuja lapsia Gazan kaistaleelta, mieli oli maassa muutaman päivän."

Huh huh. Kirjoittajan kylmäpäisyyttä voi vain ihailla - jos joku lähettäisi minulle paketillisen silvottuja lapsia, olisi mieleni maassa varmasti pidempäänkin.

- Joonas Tampereelta

Aviovuode

Alibi-lehti numero 12 kirjoittaa vaimonsa hengiltä tukehduttaneesta miehestä. Pelkkä kuvien katselu ja kuvatekstien lukeminen saattaa kuitenkin johtaa harhaan koska sivulla 47 kuvatekstissä lukee "Seppo tukehdutti vaimonsa hengiltä makuuhuoneen sängyllä." Itse tekstin lukeminen kuitenkin kertoo että tukehduttaminen tapahtui vaimon maatessa sängyssä. Kun on kyseessä kuitenkin rikoslehti, olisi aiheellista tuomita jotenkin tällaisen fraasirikoksen tekijä.

Hirven kanssa aviossa?

STT:n uutinen 3.12. kertoo otsikossaan "Hirvi osoittautui aviomiehen sijasta naisen tappajaksi". Tämä on toden totta traaginen tilanne: aviopuolisoksi luultu sarvipää paljastuukin naisen tappajaksi.

Itse uutisteksti osoittaa asian todellisen - tosin yhtä traagisen - tolan: hirvi oli tappanut naisen, mutta aluksi surmatyön tekijäksi oli epäilty naisen aviomiestä.

Lupa naisen ampumiseen Parkanossa.

HS, sivu A5. 3.12.09:
"Mies surmasi naisen haulikolla, johon hänellä oli lupa."
Hirviluvat myöntää poliisi. Saako sieltä nämä naisenampumisluvatkin?
Pakko on kysyä.

Kakunleipojatko vähenevät ihmisten vanhetessa?

YLE ykkösen aamutelevisiossa käsiteltiin huoltosuhteen muuttumista Suomessa ihmisten eläessä yhä vanhemmiksi.
Timo Silvola (Finanssialan keskusliitto?) sanoi, että:
"Meillä on koko ajan yhä vähemmän kakunleipojia, kun eläkeläisten määrä suhteessa työssäoleviin kasvaa."
Väärin, väärin väärin!
Jokainen eläkkeelle pääsijä on potentiaalinen kakunleipoja.
Vaimoni ainakin rupesi leipomaan hyvin innokkaasti jäätyään äsken eläkkeelle.
Jynkka.

Kerrankin oikein!

Johon ja mihin tai joka ja mikä, menevät usein sekaisin. Niin on tainnut mennä tämän kirjoittajallakin, koska HS on käyttänyt sanan säilää aivan oikein. Jos poliisi myöntäisi vaimonmpumislupia, olisi käytetty sanaa "mihin". Nyt "johon" viittaa vain edeltävään sanaan, kuten oli tarkoituskin. Siihenhän oli lupa...

presidentin sukupuoli

HS 4.12.2009/s.B1:

Nato -kirjeen pimittämisjupakan yhteydessä

"Urpilainen sanoi Häkämiehelle, ettei presidentti ole mikään postipoika, joka toimii juoksutyttönä informoimassa Naton pyynnöistä."

Onko kansanedustajilla näin ristiriitainen käsitys presidentin sukupuolesta?

Terveisin Hanna

Kerrankin oikein?

Tässähän ei tainnut olla kyse poliisin antamasta luvasta vaan Helsingin sanomissa olleesta lauseesta.
Tekstin synnyttämä mielikuva voi olla kiehtovasti tarkoitetusta poikkeava. Kielioppi ei tätä asiaa ratkaise.
Käy elämä tylsäksi, jos kaiken lukee läpi "setälän".
Nimimerkki:
(Niillä, joilla pipu tiukassa,
on useasti tipu piukassa.)

Juice lauloi aikoinaan: "Ei

Juice lauloi aikoinaan: "Ei voi virkavaltaa muuten opettaa, kuin viedä saunan taakse ja lopettaa". Nyt tämä toteutuu. Etelä-Suomen Sanomat 6.12.09 otsikoi sivulla 19: "Maaherrat ja läänit lopetetaan".
Antero Helanterä

Paljonko on tuplasti vähemmän?

Helsingin Sanomat otsikoi:

Vantaa hoitaa puistoja yli tuplasti vähemällä rahalla kuin Helsinki

Selventävästi juttu alkaa:

Vantaan kaupunki kuluttaa rahaa puistojen ylläpitoon yli kaksi kertaa vähemmän kuin Helsinki.

Seuraavassa kappaleessa tilanne alkaakin sitten hahmottua:

Vantaa panee viheralueiden hoitoon 10,2 euroa asukasta kohti kun Helsingissä vastaava luku on 23 euroa.

Sitten vasta kummallisia kerrotaankin:

Espoon panee puistoihin 14,6 euroa asukasta kohti.

Lähde: HS 6.12.2009 sivu A 17

Terv. Pekka Helasvuo,
kauhistunut vantaalainen

Juuttaan peloton työ ja räjähtävä komposti

Kunnioitan suuresti Suomen sotien veteraneja, sotilaita ja lottia. Itsenäisyyspäivän Helsingin sanomissa oli toimittajan tekemä juttu Lottien sodasta. Jutussa oli korostettu lottien väheksymistä joka lienee ollut kovimmillaan 1970-luvulla. Tuo asenne kohdistui kuitenkin aivan samoin miehiin kuin naisiin jotka olivat olleet viime sodissa.

Toimittajan tekstiä: Talvi- ja jatkosodan uusimmissa tulkinnoissa ei edelleenkään nouse esiin yli 240 000 nuoren naisen kuolemaa uhmaava, juuttaan peloton työ, jota ilman Suomern puolustus ei olisi toiminut. Muistelen tiernapojissa olleen "Juuttaan maan Taavetin kaupungissa". Missä maassa on tapahtunut juuttaan peloton työ? Jutussa kerrotaan edelleen: "Se on kuin komposti jota pitää käännellä, ettei kasan alla räjähdä". Olen harrastanut kompostin hoitoa aika kauan, enkä vielä ole huomannut kuvattua ilmiötä. Mielestäni kirjoituksessa on käytetty kerrassaan hämäriä ilmaisuja.

Aaro Väätäinen

Sankaritoimittajan aineenvaihdunta hämmästyttää

Joulukuun 9. päivän Kauppalehdessä Markus Ånäs kirjoittaa Rauli Virtasen muistelmateoksesta: "Kun Virtanen saapui El Salvadorin kuolemankentiltä kotiinsa New Yorkiin ja kuuli, että John Lennon on ammuttu naapurustossa, oksennus tyhjensi suolen."

Hämmästyttävää. Mahdollisesti voimallisin oksennus, josta olen ikinä kuullut.

Aikavaras

Iltalehden nettisivuilla otsikko: "Nainen varasti kirpputorilta puoli vuotta".

http://www.iltalehti.fi/turku/2009120710737034_tu.shtml

Lautakasa löytynyt?

HS, sivu A4, 11.12.09:
Otsikko:
"Vanhanen ei vie lautakasaa käräjille."
Ei kannatakaan. Silloinhan sen olemassaolo paljastuisi.
Nimimerkki:
HS tietää.
(Ps: Kasa ajelehtii edelleen tyhjänpanttina. Ei ole vielä käytetty mihinkään. Voisiko sen palauttaa vähin äänin, niin pääsisi riesasta?)

koulun koko

Opettaja-lehti 50/2009, s. 11:
"Hanna Luttisen mielestä koulun pitää olla lapsen kokoinen."

Minne liitutaulu, muut oppilaat ja pulpetit mahtuvat, jos yksi oppilas täyttää jo yksin koko koulun? Entä jos oppilas lihoo tai muuten kasvaa? Käykö koulu silloin pieneksi, laajennetaanko sitä vai annetaanko se sopivamman kokoiselle lapselle?

Suomalainen insinööritaito ja amerikkalainen pröystäily

Helsingin Sanomat uutisoi 11.12. suomalaisrakenteisen Oasis of the Seas -laivan neitsytristeilyltä. Laivan ihmeitä, mm. puutarhaa ja luistinrataa, ylistettiin, mutta huomioni kiinnitti vallan erityinen saavutus: toimittajan mukaan laivan suuret mittasuhteet avautuvat "maailman pisintä merellä olevaa 700 metrin juoksurataa ravatessa".

Suomalainen insinööri on rakentanut juoksuradan merelle, ei siis laivaan. On meillä syytäkin olla ylpeitä kelluvasta Mondo-pinnoitteesta. Mutta ilmeisesti tämäkään ei vielä riittänyt amerikkalaisille: radan piti vieläpä olla maailman pisin 700 metrin rata! Kyllä Amerikoissa kaikki vaan on suurempaa.

Uusi uskottomuuden lajiko?

HS:n mielipidesivulla on tänään otsikko:
"Uskottomuudesta puhuttaessa ei voida unohtaa lapsia."
Nyt otetaan siis esille salarakkauden tapaan ilmenevä salalapseus.
Lapset ilmeisesti käyvät yhä enemmän olemassa salalapsena perheen ulkopuolella.
Kotikissoilla tämä on jo pitkään tunnettu käyttäytymismuoto. Mirri kuin mirri käy silloin tällöin jossain lähistöllä "yökylässä". On niin salakotikissaa, että!
Ja pulskistuu kotidieetistä huolimatta.
Kaikista edelläluetelluista "sala-lajeista" voidaan sivistyneissä piireissä (siis meidän kesken) käyttää termiä "saladomestikoituminen"
Jynkka

Keisarin vaatteiden näkemisen vaikeus

Tämän viikonvaihteen Espoossa ilmestyvässä Länsiväylä-lehdessä kirjoittaa dosentti Sampsa Saralehto otsikolla "Tieteentekoon tarvitaan vastuuta ja korkeakoulujen yhteistyötä".

Kiinnostusta herättävällä otsikolla varustettu artikkeli alkaa seuraavalla lauseella: "Tarvitsemme ulkomaisia arvioitsijoita, jotta näemme keisarin uudet vaatteet".

Ilmeisesti kirjoittaja tarkoittaa, että Suomen yliopistojärjestelmän toimivuutta arvioinut ulkomainen ryhmä on löytänyt sellaista moitittavaa, jota suomalaiset eivät itse olisi huomanneet.

Fraasi "Keisarin uudet vaatteet" on peräisin H. C. Andersenin saman nimisestä sadusta, jossa tarvitaan vilpitön lapsi huomaamaan ja sanomaan, että keisarilla ei ole oikeasti lainkaan vaatteita, vaikka muut väittävät näkevänsä sellaiset.

Ovatko nyt siis ulkomaiset arvioitsijat harhauttaneet suomalaisia näkemään jotakin sellaista, mitä oikeasti ei ole? Sitä tuskin kirjoittaja tarkoitti.

Hyi mitä toimintaa, Marigold!!!

HS:n urheilusivu kertoo otsikossaan tänään:
"Hurja takaa-ajo päättyi dramaattiseen loppuhuipennukseen.
Marigold sai ryöstäjän nalkkiin"
Kyseessä lienee muodostelmaluistelun kilpailu, jossa hemaisevasti puetut neitoset käyttävät ryhmänimeä "Marigold".
Nyt näyttää otsikon valossa siltä, että joku heistä sai muun ryhmän avustamana jonkun ryöstäjän nalkkiin.
Hyi, hyi, tätä koiramaista toimintaa!
Varmaankin ihan yleisön katsellessa ja hurratessa.
Pikkupoikana oli ihan jännää seurata koiria siinä touhussa. Aina joku joskus jäi nalkkiin.
Nimim.
Pikkuveli.

Poliisitoiminnan erikoisempi muoto.

Maksullisten TV- kanavien ohjelmistosta löytyy joskus ohjelmia, joiden todellinen sisältö ei välttämättä avaudu pelkän nimen perusteella.

Erikoisimpia käännöksiä, joita olen tavannut on MTV3Fakta-kanvalla 21.50 esitettävä :
"Brittipoliisit rikollisuuden eturintamassa."

Tämä jokseenkin sanatarkka käännös alkuperäisnimestä:"Brit Cops: Frontline Crime" Johtaa enemmän kuin harhaan.

Sarjan esittelyssä kerrotaan mm.: "Tässä realitysarjassa seurataan Suur-Lontoon poliisin työskentelyä sekä kaupunkilaisten että turistien turvallisuuden takaamiseksi.... Luvassa on muun muassa huumeratsioita, puhelinvarkauksia ja mopokaahailua."

Koska sarjan poliisit pyrkivät lisäämään turvallisuutta, voimme olettaa, että brittiläiset viranomaiset ovat sittenkin eturintamassa taistelussa rikollisuutta vastaan, eivätkä otsikon ilmaisemassa "rikollisuuden eturintamassa."

Mielestäni näin kuihtunut käänöskukka on jo suoranainen fraasirikos.

-Simo-setä-
Tampere

Viisastenkiven kääntäminen

HS Tiede 15.12.2009

http://www.hs.fi/verkkolehti/tiede/artikkeli/Tulimmeko+vedestä/1135251479644

Kirjan viimeiset luvut on otsikoitu: "Maailma apuun?" ja "Ihmiset apuun!" Edellinen pohtii, miten valtiot ja ihmisyhteisöt voivat ratkoa veteen liittyviä ongelmia, jälkimmäinen on meistä jokaiselle suunnattu avunpyyntö.

Mitään kumouksellista viisaudenkiveä Caldecott ei onnistu luvuissa kääntämään. Esimerkiksi ajatus maailmanlaajuisesta vesisopimuksesta on esitetty useasti. Missä se viipyy, onhan meillä biodiversiteettisopimus, soidensuojelusopimus, ilmastosopimus?

matti rissanen

koulussa on käytävä

IS www 17/12/09

vanha kyläkoulu myytiin 3,7 eurolla.

...Muilla kiinteistöillä kaupunki teki kovemman tilin. Niistä maksettiin kymppitonnin verran kustakin.

Hämmennyksen hälvennys

TV-uutiset, 17.12.2009
Stefan Wallin: ”Pitää olla varma siitä, että uusi lakiesitys selventää eikä hälvennä nykytilannetta. ”
Kenenkä ajatuksia Wallin halusi hämmentää?

http://areena.yle.fi/video/625358

Varusmiestemme entistäkin rankempi ruokavalio !

MTV 3

10 - Uutiset

18.12.2009

Porin prikaati testaa muonatarjontaa telttaoloissa ... "Tuhat MUNKKIA paistuu kontissakin".

Saiko Pukki vai eikö saanut?

Ilta-Sanomat perjantaina 18.12.: "Takkivaras vei lapsen kirjeen Joulupukille". No hyvä, jotain kunnon joulumieltä sentään rikollisillakin! Muttamutta - alaosikko: "Äiti ei uskaltanut kertoa lapselle, ettei punanuttu saanut kirjettä".
Ketä tässä nyt sitten uskoo? Entäs jos lapsi saa tietää? Hymyileekö vai itkeekö?

Tuskastuttava virhe otsikoinnissa

Sanomalehti Keskisuomalaisen yleensä niin ansiokkaaseen verkkojulkaisuun oli lipsahtanut harhaanjohtava otsikointi. Joulupäivän uutisjutussa kerrottiin, että Britanniassa "Vanhemmat voihkivat lastensa säästöjä". Tarkempi perehtyminen jutun asiasisältöön paljasti, että lapsilla olisikin syytä voihkimiseen, kun heidän vanhempansa vohkivat rahaa lastensa säästöistä.

Nimimerkki: Tuskastunut Laukaasta

Auton vesillelasku

"Audin lippulaiva vesille"

http://www.iltalehti.fi/autot/2009122010762087_au.shtml

Kasvojen pesu autossa...

"Jarrut ja takavalot käyttävät LED-tekniikkaa."

Mukava kuulla, että myös perinteisistä levyjarruista on jo siirrytty LED-tekniikkaan.

"Sisätiloissa kasvojen pesu näkyy uusina näyttöinä, uusina verhoilumateriaaleina ja lisälokerikkoina."

Toisaalta, kasvojen pesuun peili olisi parempi vaihtoehto kuin näytöt.

IL 20.12.2009
http://www.iltalehti.fi/autot/2009122010780215_au.shtml

Siinähän on pilkku

Jälkimmäinen pilkku tekee ilmiannosta enimmäkseen aiheettoman. Lasten kortit ovat päälauseessa, eivät sivulauseessa. Eli kortit eivät olleet pihviin kätkettyinä. Ääneen luettuna vahinko toki voi tapahtua, ja olisihan tuo sujuvampi eri järjestyksessä.

Tuhon siemenet kitkettiin

Ylen Areenassa on nähtävänä Australian alkuperäisasukkaista kertova Historia: Ensimmäiset australialaiset, jonka kuvauksessa kerrotaan:

"Maiden hallinnan menettäminen kitki tuhon siemenet alkuperäiskansojen elämään."

Tämä on aivan uusi idea, tuhon siementen kitkeminen. Kenties se olisi hyväksikin, ainakin jos tuhon siemen on jo itänyt.

Historia: Ensimmäiset australialaiset

Me olemme kaikki taustaisia.

Uudenvuoden aaton surullisen tapauksen uutisissa tuli korostuneesti esille tämä uudehko termitys, jossa "kaikella on tausta".
Ollaan "maahanmuuttajataustaisia", ulkomaalaistaustaisia", "rikollisuustaustaisia", "herra ties mitä taustaisia".
Yksinkertaisella suomen kielellä oltaisiin maahanmuuttaneita, syntyjään ulkomaalaisia, rikollisia, jne.
Minäkin siis ole nykyisin "eläkeläistaustainen", entinen "lapsitaustainen", "varusmiestaustainen", virkamiestaustainen" "konsulttitaustainen", "yms".
Nuoruudesta minulla on "partiolaistausta" ja myöhemmältä iältä "purjehdustausta".
Pitkäaikainen "asukastaustakin" löytyy.
Erityisen ylpeä olen 70-luvun "pontikankeittotaustastani". Se on onneksi taustana jo vanhentunut.
Nimim.
Taustoissa löytyy.

Hintansa arvoinen liittokansleri

Tuulilasi-lehden toimittaja oli ilmeisen mieltynyt kestotestissä olleeseen saksalaiseen kansanautoon. Kehuttuaan auton kulutusta, vaihteistoa ja vääntävää moottoria toimittaja päätti kestotestiraporttinsa (Tuulilasi 16/2009, s. 66) seuraavaan säkenöivään vertaukseen:

"Muilta ominaisuuksiltaan Golf on kuin Saksan liittokansleri Angela Merkel - tasainen, luotettava ja hintansa arvoinen".

Tasainen luonne ja luotettavuus ovat eittämättä arvokkaita ominaisuuksia liittokanslerille. Tuulilasin lukijaa jää väistämättä mietityttämään, kuinka paljon saksalaiset ovatkaan mahtaneet joutua maksamaan liittokansleristaan. Mutta on ainakin mukava tietää, että rouva Merkelistä on joka tapauksessa ollut EU-veljillemme liittokansleria koko rahan edestä, oli hinta mikä hyvänsä!

Nolottaa ja ihmetyttää

Iltalehti kirjoittaa Sellon tragediasta 2.1. mm. näin: "Miesuhrit olivat iältään 27-40-vuotiaita komeita, pitkiä ja mukavia suomalaisia miehiä..."
Oliko tällä asialla jotain merkitystä? Mitä jos uhrit olisivat olleet rumia, lyhyitä, ilkeitä eläkeläisiä ja kaiken lisäksi ulkomaalaisia?? Olisiko tämä jotenkin muuttanut tilannetta?

Kammottavaa suomea

Hirveätä!
Kuvittelin, että Aristoteleen kantapäässä osattaisiin kunnollista suomea. Vuoden ensimmäisessä ohjelmassa, jota tänään kuuntelin Areenasta, mies puhui "suureellisesta", vaikka aivan ilmeisesti tarkjoittiu suurellista.

Kuinka ihmiset voivat olla näin sivistymättömiä?

Suurrealimin mestari?

Radio YLE-1 4.1.09. klo n. 10.59.
Kuuluttaja kertoi että vuosi on alkanut
"Suurrealismin" mestarin, Bablo Picasson merkeissä.
Aika harhainen on käsitys Pablon leipälajista "Surrealismista"
Nimimerkki
Suurusta uutispuuroon.

Potkukelkkaileva työkone

Iltalehti on-line otsikoi kotimaan uutisen 6.1.2010:

"Nainen jäi potkukelkalla lunta auranneen työkoneen alle"

Hei, menkääpäs

Hei, menkääpäs työvoimatoimiston verkkosivuille www.mol.fi ja siellä kohtaan avoimet paikat. Valitkaa kohta siivous- ja palvelutyö, paikaksi helsinki niin löydätte museoviraston ilmoituksen jossa etsitään palveluvastaavaa tyyliin:

Palveluvastaavan tehtävänä on huolehtia Kansallismuseon avoinnapidon toimivuudesta, toimia Kansallismuseon avoinnapitohenkilökunnan lähiesimiehenä sekä vastata avoinnapidosta ja Kansallismuseon toimintaan liittyvästä maksuliikenteestä jne.

Tähtisadetikut ja käyttöohje

Uusi vuosi toi uudet määräykset ilotulitteiden ikärajoituksiin. Myös lasten suosimat tähtisadetikut saivat uudet myynti-ikärajat.
Perheessämme herätti hilpeyttä Playpointin maahantuoman tähtisadetikkupakkauksen käyttöohje, jossa kehoitettiin pitämään palavaa tikkua silmällä ja varomaan siitä mahdollisesti tippuvia hehkupisaroita.

Kyllä tällainen ohje ei mielestämme ole vähentämässä ilotulitteista aiheutuvia silmävammoja, vai mitä mieltä te olette?

Nimimerkki: tikulla silmään

Fraasirikoksen ilmianto

YLE Radio 1 9.1.2010 Suoraa puhetta. Aiheena monikulttuurisuuden kohtaaminen.
Hieno yhdistelmä fraaseista "kuin tikku paskassa" ja "paska jäykkänä": "tikku jäykkänä".
Antero Helanterä

Pakkanen sai uunin ylikuumenemaan

Kaleva uutisoi perjantaina 8.1.2010 tulipalosta seuraavasti.
Tulisija sytytti seinän palamaan Ylivieskassa

Ylikuumennut tulisija sytytti seinän tuleen Ylivieskalaisessa asuintalossa torstai-iltapäivänä. Kukaan ei loukkaantunut.
Kova pakkanen sai uunin ylikuumenemaan, minkä vuoksi uunin ja palomuurin viereinen seinä syttyi palamaan. ...

Saako ilmastonmuutos aikaan jo tuollaisen käänteisreaktion, että kova pakkanen jopa ylikuumentaa uunin. Vai lieköhän siinä asujalla osuutta asiassa lämmittämisen muodossa?

Mitä ministeri sanoi?

"Valviran toiminta on viimekätistä. Peräänkuulutan tässä omavalvontaa "

Jaa. Minä en ymmärrä, mitä tekemistä tällä kommentilla, Suomen ministerin asiaa koskevalla, on sen kanssa, miten valetohtorit erotetaan oikeista.

Risikko: Yksi tarkistussoitto olisi riittänyt paljastamaan valelääkärin

Tämä ei ole hakemanne sammakko. Pilkatkaa tätä jollakin muulla tavoin. Sen se on ansainnut.

Pidätys happohyökkäyksestä

Suomessa suun terveydenhuolto ei onneksi ole vielä yhtä radikaalia kuin Kiinassa Helsingin Sanomien uutisen mukaan. Toivottavasti maassamme pitäydytään fluorihammastahnan ja ksylitolituotteiden käytössä eikä sotketa poliisia hampaiden reikien torjuntaan!

Valelääkäriä jäljitellään kuumeisesti!

Radio Yle 1:n uutisten (11.2.10. n. klo 16.50) mukaan:
"Valerlääkärin tekemisiä jäljitellään kuumeisesti Karkkilassa ja Karjaalla."
Yrittävät ilmeisesti ottaa kaiken hyödyn, ennen kuin viranomaiset kieltävät lopullisesti valelääkäreiden käytön.
Nimim.
Potilasasiakas, vai mikä se nyt oli.

Talvisen kelin poikkeusliikenne

Viime aikojen talvisäiden ja -kelien myötä on mieleeni muistunut hilpeä kuulutus, jonka kuulin viime talvena tikkurilan asemalla eräänä poikkeuksellisen tuiskuisena päivänä: "..Kaikki lähijunat on peruutettu". Pohdin tuolloin, hoksasiko kustannustehokas VR kuljettaa junissaan peruutussuuntaan pyrkivät matkustajat?

Anna Luoma, Vantaa

Luokka puhuu

HS:n otsikko 12.1. "Teinipoikia epäillään ruotsinkielisen luokan tuhoamisesta Hyvinkäällä" on karmaiseva. Jos luokkaa on käytetty oppilasjoukon nimikkeenä, surma olisi oikeampi sanavalinta. Jos taas luokkahuone onkin se otsikon ruotsinkielinen yksikkö, käsityksiämme animismista pitää tarkistaa.

Onneksi myöhempi sanavalinta jutun tekstissä selventää, että kyse onkin ruotsinkielen luokasta.

Tappavat Luodit

HS 12.1 otsikko kuuluu: "Luodit tappavat Suomessa kaksisataa joka vuosi".

Luodit mielentilatutkimuksiin pikapikaa jotta holtittomat sinkoilut ihmisten kimppuun saataisiin loppumaan.

T. Asia on vakava

Ajautua selkää vastaan

Trainers' House ajautui eilen taloudellisesti selkää vasten. Tänään pääomistaja Jari Sarasvuo kirjoittaa yhtiönsä sivulla maailmanselityksen, jonka voi nähdä taustoittavan myös Trainers' Housen tarinaa.
Näin kirjoitti Kauppalehti.fi tänään. Mitä sitten on tuo selkää vastaan ajautuminen?

Uhri pyysi jätesäkkejä ja teippiä?

http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa/poika-kaapattiin-parkkipaikalta-pahoinpideltiin-tuntikausia-pesapallomailalla-ja-polttamalla/167009

Ilta-Sanomien mukaan päätekijä epäili uhrin jo kuolleen, koska hän oli pyytänyt toiselta syytetyltä jätesäkkejä ja teippiä.

Aamulehti

Kuningaskuluttajalla menivät pässit ja siat sekaisin

14.1. esitetyssä Kuningaskuluttaja ohjelmassa kyseisen ohjelman entinen tuottaja Vesa Saarinen väitti että "kuluttajaa viedään kuin vierasta sikaa".
Itselleni ovat tuttuja sanonnat 'katsoa kuin vierasta sikaa', ja 'viedä kuin pässiä narussa'. Lienee Saariselta menneet kotieläinten käsittely sekaisin.

fraasirikos

tänään 15.1. paljastui fraasirikos raskauttavien asianhaarojen vallitessa. Aristoteen kantapäässä nimittäin arvioitiin tuoreinta fraasirikosta, ja siinä yhteydessä käytettiin ilmaisua "saada aikaiseksi". Tämä särähti pahasti kielikorvaani. Tehtäköön siis asianmukaisesti fraasirikosilmoitus.

Terveisin Heikki Mäkilä

Ohjelmassanne 16.1.2010

Ohjelmassanne 16.1.2010 teitte karkean virheen, joka kuuluu seuraavasti: "Eivätkö äidinkielen opettajat saa mitään aikaiseksi?" No, katsotaanpa, mitä Arvi Lindin ja Kaarina Karttusen mainio Arvin kieliopas (Tammi, 2009) asiasta sivulla 99. Tässä siis sitaatti: ”Vanha suomalainen ilmaus ’saada aikaan’ vääntyy yllättävän usein virheelliseen muotoon ’saada aikaiseksi’. Jos vähän näsäviisastellaan, niin voidaan sanoa, että sanaparin ’saada aikaiseksi’ vastakohta on ’saada myöhäiseksi’.” Eli lause kuuluu korrektisti: "Eivätkö äidinkielen opettajat SAA mitään AIKAAN?" Nimimerkki Pilkunviilausta harrastava savolaismies.

Mikael

Radio Suomessa kuulutettiin tänään kaksi kertaa Mikael Aro ja Mikael Pentikäinen. Heidän etunimensä särähti pahasti kielikorvaan, sillä etunimet lausuttiin ruotsalaisittain 'Miikael'. Lienee Mikael Jungnerin ansiota, että myös suomalaiset etunimet lausutaan tämän suurmiehen malliin Radio Suomessa.

Kuin pisteenä iin päälle saman kanavan Selkouutisissa lausuttiin Salonius kuten 'Saloonius'. Samaan sarjaan kuului myös 'Baroona'.

Ruotsinkielisiä uutisia odotellessa,
Topi K

Luistelevat Don Quijotet

Iltalehti 16.-17.1.2010 viikonloppunumero, sivu 33: "Suomen joukkue on usein lähtenyt turnauksiin altavastaajana, mutta noussut silti taisteluun tuulimyllyjä vastaan."

Voittohaaveetkin ovat siis vain harhaa, koska vastustajatkin ovat kuviteltuja.

Veri virtaa Espoon hiihtoladuilla

Ylen tv-uutiset 17.1.2010 klo 17:00, kohdassa 6:03

Hiihtokoulujen opetusmenetelmät ovat rajusti raaistuneet viime aikoina. Vai mitä voidaan päätellä seuraavasta hurmehenkisestä lausunnosta:

Espoon lumilla virtaa kuitenkin sankoin joukoin uutta hiihtäjäverta, [...]

Onko tässä nyt veritankkaus mennyt reisille vai kilpailu muuten vain muuttunut veriseksi? Toivomme että hiihtäjäveri pysyy jatkossa hiihtäjien sisällä, ja laduilla virratkoon vain hiihtäjien katkeamaton virta.

Mätä pitsa

Taloussanomien www.sivulla 16.1.2010:

"Alle viiden euron pizzassa jotain mätää?

Helsingin Sanomien haastattelemien asiantuntijoiden mukaan ruokailijalla on syytä epäillä ravintolan toiminnan rehellisyyttä, jos ruoka-annos irtoaa viidellä eurolla tai keskioluttuoppi kahdella eurolla. Lehden mukaan harmaa talous rehottaa etnisissä ravintoloissa."

Ajatus mädistä lisukkeista pizzassa ei tunnu houkuttelevalta.

Elävät loukut

Pääkaupunkiseudulla pyydystettiin viime vuonna noin 3 900 villikania. Yli puolet saaliista saatiin kiinni elävistä loukuista. Myös kesy hilleri oli tehokas kaninnappaaja. Sen avulla saatiin saaliiksi 800 villikania. Metsästäjiä oli mukana noin 50."

http://yle.fi/uutiset/kotimaa/2010/01/villikaneja_jai_saaliiksi_liki_4_000_1374494.html

Millainenkohan tuollainen loukku-eläin (vai kasvi) oikein on?

t. Eloisa Tuuli

Tiukun nokka

Helsingin Sanomien talousssivulla oli 17.1.2010 pari artikkelia SOK:n ex-pääjohtaja Arto Hiltusesta. Toisessa artikkelissa oli seuraava lause:

"Osuuskaupparyhmä nostetaan monesti tiukun nokkaan siitä, että se on saanut hyviä kauppapaikkoja poliittisten kytkösten ansioista"

Millainen on se nokallinen tiuku, johon osuuskaupparyhmä voidaan nostaa joskus roikkumaan? Eikö genetiivi kuitenkin sitten olisi "tiu`un".

Vai mikä on tämä tiukku, onko se jokin uusi lintulaji?

Lasse Paajanen

Naurettava kirjakauppias

http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=9512076578

"Anthony Rubino Jr. on kirjoittanut naurettavan kirjan rock'n'rollin kuninkaalle tärkeimmistä asioista.."

Vaikka kirja onkin humoristinen, niin otaksun ainoastaan tekstin laatijan olevan naurunalaisena.

Hagman tehtaili pisteen.

STT:n urheilu-uutinen 22.01.2010 Helsingin Sanomien nettipalstalla:
"Maalivahti Antero Niittymäki torjui 20 kertaa, kun hänen edustamansa Tampa Bay voitti Toronton jatkoajalla 3–2. Tampa Bayn voittomaalin laukoi Martin St Louis ajassa 64.50. Toronton Niklas Hagman tehtaili ottelussa yhden syöttöpisteen."
Niittymäki epäilemättä tehtaili torjuntoja, mutta Hagmanin pientehtailua ei oikein voi kutsua "tehtailuksi". Hagman varmaan tehtaili huteja ja taklauksiakin, mutta yksi onnistunut kiekon kosketus ennen kuin joku toinen teki maalin ei ole "tehtailua". Tuotannollinen pientehtailu korpikuusen katveissa on esimerkki tehtailu-sanan hyväksyttävästä käytöstä, jolloin jopa yhden tuottajan työsuoritus voi yltää niin mainittaviin suorituksiin, että "tehtailija" pääsee lehtiuutisiin.
Tehtailu-sanan käyttö urheiluselostuksissa lähentelee yleisesti paheksuttua "niinkuttelua".
Eikä se ole valitettavasti ainut suomen kielen rääkkäämistapauksista, joihin varsinkin jääkiekko-ottelujen selostajat radiossa syyllistyvät. Mutta ei lehtien toimittajien pidä apinoida selostajien rikoksia.

Johnny Depp on pirttihirmu

http://www.iltalehti.fi/viihde/2010012210979958_vi.shtml
Perjantai 22.1.2010 klo 16.35

"Näyttelijä Johnny Depp kertoo saksalaislehden haastattelussa, että hän viettää mielellään aikaa perheensä kanssa. Hän poistuu kotoaan harvoin, sillä hurmuri vihaa julkisuutta."

"- Olen eristyksissä muusta yhteiskunnasta. Olen oppinut paljon asioita seuraamalla lapsiani, pirttihirmu kertoo."

Pirttihirmulla ja sen synonyymilla kotihirmulla tarkoitetaan usein epämiellyttävää, määräilevää tai hallitsevaa vaimoa.

Kotona viihtyvää ihmistähän kutsutaan joissain yhteyksissä kotihiireksi, mutta pirttihirmuksi kutsuminen on jopa iltalehdeltä yllättävää. Varsinkin kun kyseinen juttu kertoo Deppin olevan kotonaan ja lastensa kanssa viihtyvä isä.

Tero L

Ystävällinen tapaaminen

http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/arkistot/ulkomaat/2010/01/1042618

"Pohjois- ja Etelä-Korea ovat vaihtaneet laukauksia maiden välisellä vesialueella."

Montakohan laukausta pohjoisesta annettiin etelään ja toisin päin? Kumpi jäi voitolle?

Suomalaiset valtasivat menettämänsä aseet

IS, 27.01.2010:
"Sotasaalis:
Suomalaiset valtasivat talvisodassa enemmän aseita mitä taisteluissa menettivät."

Ilta-Sanomien otsakoinnistahan aivan ymmälöityy. Ovatko korpisoturit enenevässä määrin vallanneet takaisin aiemmin menettämiään aseita? Vai oliko aseiden valtaamisen määrä kenties suoraan verrannollinen taistelutappioihin? Entä jos "taistelut" viittaavat kokonaan eri tapahtumaan kuin "talvisota"?

Jään avuttomana raapimaan korvantaustaani iltapäivälehdistölle taisteluissa menettäneelläni kielikorvalla.

Nimim. "Kreivi Vekloff"

Pedofiililain porsaanreiät

TV 1:n teksti-TV:n sivuilla mainitaan, että "Pedofiililaissa on vielä porsaanreikiä" ja että ne pitäisi saada pois.
Miten lienevät sinne joutuneetkaan?
Nehän kuuluisivat Zoofiiliaa koskevaan lainsäädäntöön.
Ovat varmaankin hylkytavaraa, koska zoofiilia on poistettu Suomen rikoslaista joskus 70-luvulla.
Lainvalmistelijat ovat hutiloijia!
Nimim.
Ei koskaan karjahaassa.

Rukkaset kouraan?

Tietokonelehti Mikro-PC julkaisi 26.1.2010 nettisivuillaan uutisen, jonka otsikkona oli ”Uusiseelantilaiskoulu löi Microsoftille rukkaset kouraan”.

Kun yrittäjä lyö rukkaset pöytään, hän lopettaa yrittämisen, ja kun työmies panee rukkaset naulaan, hän lopettaa työnteon. Mikro-PC:n otsikko saattaakin herättää käänteisen mielikuvan, että ohjelmistojätin lorvailuun kyllästynyt uusiseelantilaiskoulu vaatii tätä pukemaan rukkaset taas käteen ja tarttumaan työhön.

Uutinen kertoo kuitenkin, että tilanne on aivan päinvastainen: koulu ei halua Microsoftilta mitään vaan on rakentanut tietojärjestelmänsä Linuxin ja muiden vapaiden ohjelmistojen varaan. Kuvainnollisesti sanottuna koulu on siis antanut kosijalleen Microsoftille rukkaset – siitä huolimatta, että Uuden-Seelannin valtio haluaisi naittaa tietokoneiden keisarille kaikki koulunsa ja on jo myötäjäisiksi maksanut Microsoftin ohjelmistojen käyttölisenssitkin.

Myös Mikro-PC:n toimittajan olisi hyvä ymmärtää, että jos kosija neidon kättä pyydettyään saa rukkaset, on parasta ottaa lusikka kauniiseen käteen ja lyödä rukkaset pöytään.

http://www.mikropc.net/kaikki_uutiset/article368008.ece

--
Simo Kaupinmäki

Suomalaiset valtasivat menettämänsä aseet

IS, 27.01.2010:
"Sotasaalis:
Suomalaiset valtasivat talvisodassa enemmän aseita mitä taisteluissa menettivät."

Minua tässä otsikossa häiritsi enemmänkin mitä-sanan käyttö. Tämä kuten myös sanojen joka/mikä sekoittaminen on erittäin yleistä ja tekee kielestä kömpelöä.
Tässä myös jutun juurta A. kantapäälle, ellei aihetta jo ole käsiteltykin?
A Luoma

Millainen on

Millainen on munankeittosektio?!

Kuunnellessani ns. toisella korvalla Keski-Suomen radiota pe 29.1. klo 11.20 juontajan kommentointi kananmunista (liittyi Munakunnan hyvään tulokseen) pysäytti varsinaisen tekemiseni ja jäin miettimään seuraavaa, jotenkin näin menevää lausetta: onko suomalaisilla aamulla niin kiire, ettei ehditä viiden minuutin munankeittosektiota? Aika vaikea yhdistää sektiota kananmunien keittoon! Mitä siellä keittiössä pitäisi aamuisin viidessä minuutissa tehdä?

Hymyillen

Helinä Penttinen Jämsästä

Varsinkin urheiluselostajat

Varsinkin urheiluselostajat ovat viimevuosien taantuvien suomalaistulosten yhteydessä toistelleet "eipä vielä heitetä kirvestä kaivoon" -kielikuvakummajaista.

Miksi kaivoon? Kaivonkansi täytyy ensin avata, asettautua heittohollille, tähdätä ja osua. Sen sijaan rantalepikossa turhautumiaan purkava voi singota työkalun käsistään melko varmana heiton pysymisestä sektorissa.

Onko kyseessä jonkinlainen synteesi(?)
fraaseista "heittää kirves järveen" ja "pudota kuin hohtimet kaivoon" ?

Timo T

Jalka, käpälä vai tassu?

Puoskarin mukaan selvää kuitenkin on, että pienet koirat ovat vahvistamassa käpälänsijaa Suomessa.
YLE Uutiset 30.1.2010

Pikkukoirat ovat varmasti loukkaantuneita, että heidän tassujaan kutsutaan käpäliksi. Käpälät löytyvät kissoilta ja jäniksiltä. Kirjoittaja halusi ilmeisesti muuntaa fraasin "vahvistamassa jalansijaa" kontekstiin paremmin sopivaksi, mutta valitsi väärän eläimen ruumiinosan.

Lähipäivinä

K1-Katsastajat lähettävät kutsukirjeen katsastukseen, jossa todetaan

"Tämä kutsu on aiheeton, mikäli olet katsastanut ajoneuvosi lähipäivinä".

Kuolleen harhailut pakkasessa

Lappeenrannan Pappilanniemestä löytyi lauantaina kuolleena kotoaan maanantaina 25. tammikuuta poistunut nainen.

Aamulehden uutinen 1.2
Hortoiliko kadonnut nainen ilman vaatteita 2 kilometriä?

Lappeenrantalaisen nuoren naisen katoamiseen ja kuolemaan ei liity rikosta eikä alkoholilla epäillä olevan osuutta tapahtumiin, kertoo poliisi.
Lappeenrannan Pappilanniemestä löytyi lauantaina kuolleena kotoaan maanantaina 25. tammikuuta poistunut nainen. Hänen vaatteensa löytyivät jäähallin parkkipaikalta junaradan vierestä keskiviikkona.
Matkaa naisen kotoa vaatteiden löytöpaikalle on noin 2,5 kilometriä. Vaatteiden löytöpaikasta ruumiin luokse on noin kaksi kilometriä.
Kuoleman selvittäminen jatkuu oikeuslääketieteellisellä ruumiinavauksella.
Aamulehti

Ylen Elävän arkiston

Ylen Elävän arkiston käsittämätön lause

Rikostarinoissa, postin johtaja ryösti ja murhasi:

"Tarkemmat tutkimukset paljastivat, että vaimon murha ei ollutkaan tapaturma. "

Ex-mies tunnusti naisen surman Tampereella

Helsingin Sanomien verkkoliitteessä pureudutaan Imatrallakin keskustelua herättäneeseen sukupuolenvaihtoproblematiikkaan. Otsikossa puhutaan siis nimenomaan ex-miehestä eikä naisesta, kuten asian voisi myös ilmaista. Onko korrektia paljastaa tekijän entinen sukupuoli, vaikka se ei surmatyön kannalta ole oleellinen asia?

Raadollista

Virve Kähkönen kirjoittaa Kasakstanin uudesta pääkaupungista (HS 1.1.10)

"Pakkasta on 27 astetta, ja aukeassa keskiaasialaisessa kaupungissa puhaltava tuuli tekee kylmyydestä raadollista"

Jussi Vuorinen

Palamaton tyyny

"Kun itse käyn illalla nukkumaan, se tyyny johon minä omassa elämässäni nojaan, on totuus. Ja se ei pala tulessakaan, Tiura vastaa."

IL 2.2.2010

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2010020211046800_uu.shtml

Ihmiskauppaa kunniamerkeillä?

Iltalehti.fi otsikoi 3.2.2010 näin: "Kirjailija Sofi Oksasen saa Virolta kunniamerkillä". Itse uutinen kertoo, että Viro on myöntänyt Oksaselle kunniamerkin maan lähihistoriaa käsittelevistä teoksista. Mitä siis on liikkunut toimittajan päässä tätä otsikkoa muotoillessa? Tätä ihmettelee

Paula-Maaria Itäniemi Turusta

Nettijulkaisu Kiekko

Nettijulkaisu Kiekko Kalevassa (4.2. 2010) Teemu Wilenius kirjoittaa tekstissään seuraavaa:

"Ja kannattaa muistaa, että me emme olleet tänään hyviä. Kärpät oli vain huono", Suikkanen niittasi leveiden hartioidensa takaa.

Vaikuttaa siltä, että varsinainen jymyuutinen on jäänyt toimittajalta kommentoimatta.

Kimmo

Luonnollinen koko, hinnan takuu?

TV1:n iltauutisdissa 4.2. 22.40 kerrottiin seuraavaa:
"Taidemarkkinoilla on tehty uusi huutokaupan maailmanennätys. Sveitsiläisen Alberto Giacomettin veistos kaupattiin lähes 75 euron hinnalla Sothebyn huutokauppakamarissa Lontoossa.
Luonnollista kokoa oleva pronssiveistos myytiin tuntemattomalle ostajalle....."

Eipä olisi ollut syytä ilmiantoon, jos olisi kerrottu, että hirmuisella hinnalla myytiin luonnollista kokoa olevaa ihmistä esittävä veistos. Veistokset itsessään lienevät aina - niistä tehtyjä pienoiskopioita lukuun ottamatta - luonnollisen kokoisia.

Ilmiantaja: Markku Kaukoranta

vuori taipuu vuorin tai vuoren

Hei

Jos talossa on ulkovuori, niin ei kai se taivu ulkovuoren vaan ulkovuorin?

"Jotkut auraavat talvella lunta talonsa seinän viereen lisälämmöneristeeksi. Vaarana on, että talon ulkovuoren alareunassa oleva tuuletusrako peittyy ja talo ei tuuletu. Lisäksi ulkovuoren päällä oleva lumi on myrkkyä maalipinnalle." (http://yle.fi/alueet/etela-karjala/2010/02/talo_oireilee_talvisin_monella_tapaa_1423510.html)

Viikon fraasirikos-ehdotus

Kauppalehden verkkolehdessä oli perjantaina 8.2.-10 otsikko "Rakentajat hoi: remonttivehkeet naulaan". Luulin jo rakennusalan ylikuumentuneen, mutta tekstissä päinvastoin kehotettiin rakennusliikkeitä käynnistämään uutta asuntorakennusta hintakuplan vältttämiseksi.
Minusta otsikko ei oikein osunut naulankantaan. Sama,jos maalareita kehotettaisiin iskemään pensselit santaan. Jos pörssiammattilaisten tarkoitus oli iskeä remonttivehkeillä naulaan, he itse astuivat pahasti naulaan!.

Kuuntelija Jyväskylästä

Ontuva Ahtela

Aamulehti 2.2.2010 s. A4

Työelämätyöryhmän vetäjä Jukka Ahtela harmittelee torsoksi jäänyttä eläkeremonttia. Toinen työryhmä ei päässyt tulokseen, Ahtela pääsi.
- Kolmikanta on yleensä toiminut hyvin näissä asioissa. Näin ei ole tapahtunut miesmuistiin. Asialliset hommat on ennen hoidettu. Tämä jäi kokonaisuutena vähän ontuvaksi Anderssoniksi.

Torso onkin nimeltään Andersson? Ja Andersson ontuu? Rautavaraa laulaa ontuvasta Erikssonista, mutta Ahtelalla on uudet laulut.

Ihmiset susien vaatteissa

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1894956

"Sudet lahtasivat peuralauman" Iltasanomien verkkosivut 29.01.2010 06:15

Olen ymmärtänyt vain ihmisten lahtaavan, ei eläinten.

Eläimestä ei koskaan käytetä pronominia hän

Todella törkeää osaamattomuutta ja vielä toimittajalta: Kirsi Virtanen puhuu ja kirjoittaa eläimestä käyttäen pronominia hän!!!! Tuo oli surkea vitsi jo silloin kymmeniä vuosia sitten kun se alkoi esiintyä muka-eläinten-ystävien käytössä. Ei mitenkään edistä eläinten suojelun asiaa, jos harrastajat tekevät itsestään täystolloja tällaisessa viestinnän perusasiassa. Pellejä ei oteta tosissaan.

Ykä

Yrjö Cajanus
Kempele

Joka ja kuka

Julkisessa kielenkäytössä ei pitäisi töksäyttää lauseen ajatusta hajalle heittämällä joka-sana hukkaan ja korvaamalla se kysymyssanalla kuka. Lieneekö peräisin Turun suunnan murteista, joissa tämä lienee hyväksyttävä? Valitettavasti vain liian yleistä radiossa ja TV:ssä, joissa kyllä pitäisi pystyä hyvään yleiskieleen. Ovatko turkulaiset vallanneet tiedotusvälineet?

Peege

Helsingin Sanomien

Helsingin Sanomien verkkosivuilla uutisoitiin torstaina 11.2.2010 hämähäkin fossiilista. Otsikko kuului: "Tutkijat löysivät hämähäkin fossiileja, jotka ovat kuin eilen kuolleita." Jäin ihmettelemään voivatko fossiilitkin kuolla?

Terveisin: Tomi Jeskanen, Helsinki

Ihmislihaa?

Vink, vink. Todella pöyristyttäviä uutisia saa lukea tavan takaa Maikkarin netissä. Päivän karmein uutinen löytyy otsikolla "Poliisi tutki maailmanmestarin pakastimen." Jutussa sanotaan mm. "Tutkittavana oli muun muassa kolarihirvistä saadun ihmislihaksi kelpaavan lihan määrä."

Huh huh - muuta en jaksa tähän sanoa.

terv. Vinkkari

Kenki??

"Marcus Grönholm puolestaan sisuuntui Fordinsa sähköviasta johtuneesta 13 minuutin menettämisestä EK6:lla sen verran kovasti, että kenki seuraavalla ek:lla porukan neljänneksi parhaan ajan."
Yllä oleva on lainaus IS:n nettisivujen ralliuutisesta 12.2.10.
Siinä käyttää toimittaja imperfektissä verbiä "Grönholm sisuuntui ...sen verran kovasti, että kenki..."
Kysymys: Miten kuuluu tämän verbin preesens?
Onko se esim: "hän kenkää"?
Siitä päästäisiin kätevästi muotoon:
"Kenkään ei kenkää"!!!
Nimim.
Kenkähän?

"Yhtään samanlaista keikkaa ei ole"

Meripelastaja lehdessä 1/2010 on juttu otsikolla "Vapaaehtoinen meripelastaja Katja Nuotio: Yhtään samanlaista keikkaa ei ole".
Jos KN väittäisi, että kahta samanlaista keikkaa ei ole, hän tarkoittaisi, että jokainen keikka on erilainen. Mutta jos ei ole yhtäkään samanlaista, lienee vertailukohtana aina kyseinen keikka. Paradoksaalisesti mikään keikka ei ole sellainen kuin se on. Se voisi tarkoittaa, ettei ole keikkoja.

Ovatko miehet miehiä

Yöllä tuli radiosta selostus matsista (ven), jossa Kanadan naiset päihittivät USA:n kiekkoilijoita. Selöstaja käytti ilmaisua:"tekivät maalin naiseen". Miksi tämä särähtää minun korvassani? Olenko joku _isti, kun tämä ei kuulosta lähellekään samalta kuin: "tekivät maalin mieheen"?
Pertti Kainuun korvesta

Saksasta rahoitusta.

YLEn teksti-TVn sivun 104 otsikon mukaan:
"Mannerheim sai Saksasta rahoittajan".
Onko tämä juuri paljastunutta, uutta historiatietoa vai tiedettiinkö tämä ennestään?
(Jutusta kylläkin ilmenee, että Renny Harlin sai Saksasta rahoittajan.)
Jynkka.

Kaikkien aikojen paras yli 20 prosenttia

"Paras ikinä". Olen tottunut sanontaan "kaikkien aikojen paras".

"Enemmän kuin" on käsittäkseni "yli". Yli 20 prosenttia, ei siis "enemmän kuin" 20 prosenttia. Samaten alle 20 prosenttia, ei vähemmmän kuin 20 prosenttia.

Turvallinen käenpesä?

"Järvensivun koulun ja Tampereen erityisopetuksen kohtalo nousivat kiihkeimmiksi puheenaiheiksi maanantain kouluverkkotilaisuudessa.
- Järvensivun koulu on pedagogisesti hyvänkokoinen, turvallinen käenpesä 1.-6.-luokkalaisille. vetosi Järvensivun omakotiyhdistyksen Lauri Hurme."

Millainen on turvallinen käenpesä, kun käki ei tiettävästi tee pesää lainkaan, vaan munii toisten lintujen pesiin? Vai viitataanko tässä elokuvaan "Yksi lensi yli käenpesän", joka käsittelee mielisairaalaa? Huh, onneksi en ole enää kouluiässä ettei ole vaaraa joutua käenpesäkouluun!

nimim. Äimänkäki

(Sitaatti Aamulehdestä 16.10.2010, juttu "Mitä kiusaaminen maksaa?", sivu A08)

Arkin raivaaminen

Ita-Sanomat jatkaa otsikointia tyylilleen uskollisena.
Suora lainaus Ilta-Sanomien verkkosivulta 16.2.2010: Huonoiten pukeutuva julkkis "raivaa Nooan arkkia veitsi kädessä"

Kas näin, kyseessähän on siis Catherine Zeta Jonesin pukeutuminen, tai mieluumminkin sen arvostelu. Otsikko kuitenkin kummastuttaa outoine vertauksineen, en keksi sitä yhteyttä varsinaiseen asiaan...
VIlle Keskiharju

Oikaisu edelliseen

Tuo juttu oli siis Aamulehdestä 16.2. eikä 16.10.2010 jota ei vielä ole edes ollut, anteeksi lyöntivirhe.

Äimänkäki

Mikä on lumipallon pyörimisliikkeen oikea suunta?

MTV3 uutisoi suomalaisten mitaliodotuksista Vancouverissa. Urheilupsykologiaan erikoistunut henkinen valmentaja Vesa Salin arvioi, että odotukset ovat epärealistiset. "Liian suuret tavoitteet kääntyvät itseään vastaan ja lumipallo alkaa pyöriä väärään suuntaan, Salin arvioi."

Lukijaa jää askarruttamaan, mikä on lumipallon pyörimisliikkeen oikea suunta. Myötä- vai vastapäivään?

Huutokauppoja viime vuonna yli sata enemmän kuin viime vuonna

Turun Sanomat kirjoittaa 14. helmikuuta 2010, s. 3 ja 10:
Viime vuosi oli ulosottotilastoissa äärimmäisen synkkä.
Kiinteistöjä joutui vasaran alle yli sata enemmän kuin viime vuonna.

Kana vai haukka?

Helsingin Sanomien verkkoversion julkaiseman jutun perusteella on syytä huolestua pohjoissavolaisen lintukannan puolesta. Metsästäjänäkin tunnettu valtiovarainministerimme ei nimittäin näytä erottavan kanalintuja nopealiikkeisistä päiväpedoista: "Katainen Kreikka-näkemyksestään: Olen haukkatarhan kukko" (HS verkkolehti 16.2.2010) Jutun sisällöstä käy ilmi, että ministeri Kataisen kielikuva ei tarkoita, että ministeri olisi tuntenut olonsa avuttomaksi saaliseläimeksi kyvyiltään ylivoimaisten petojen seurassa. Päinvastoin ministeri koetti sanoa olleensa primus inter pares.

Jääkarhujako suomenlahdella?

IS 17.2.2010

"Merivartioston mukaan jääkarhut avustivat hitaasti edennyttä alusta. Se saapui Helsingin Länsiterminaaliin kymmenen maissa illalla."

linkki:

Kiinnostaa tietää olivatko ne todella jääkarhuja.
Terveisin Polar Bear

Radio kerää luita

YLE:n toivekonsertti ja -runo-ohjelmista kuuluttaja kertoo aina, että "Puheluita vastaanotetaan...". Mihin tarkoitukseen radio kerää näitä luita, ja mihin ne varastoidaan? Onko tarkoitus kerätä kaikkien kuuntelijoiden puheluut, niin että toivekonsertit yms. voidaan sen jälkeen lopettaa? Onko tällaisen luiden keräykseen ja varastointiin oltava lupa? Onko Evira tarkastanut varaston? Vai tehdäänkö luista mahdollisesti jauhoa, jota syötetään toimittajille toiveena parantaa heidän ulosantiaan? Mitään postitiivisia tuloksia tästä ei ainakaan näy.

Epäselvyyksiä toimeksiannoissa

TV-maailman numeron 6 2010 ohjelmaseloste lupaa uutta tietoa Hercule Poirot’n huonosti tunnetusta yksityiselämästä: ”Mauranian kuningashuoneen jäsen pyytää mestarietsivää vapauttamaan morsiamensa naiseen kohdistuvista murhaepäilyksistä”. Viikkoa myöhemmin (saman lehden numero 7) kuningashuoneen jäsen on muuttanut toimeksiantoaan ja pyytää nyt mestarietsivää ”vapauttamaan morsiamensa tähän kohdistuvista murhaepäilyksistä”. Ehkäpä ensi viikolla hänen korkea-arvoisuutensa täsmentää, ettei murhista epäilläkään mestarietsivän morsianta vaan hänen omaansa.

Eihän tämä nyt ihan fraasirikos taida olla, pikemmin oikeakielisyyteen kohdistuva laiminlyönti. Mutta huolimattomuus persoonapronominien viittaussuhteissa, varsinkin lauseenvastikkeissa, voi johtaa harhaan jopa mestarietsivän, mitä emme suvaitse. Oman lukunsa ansaitsisi vielä pohdinta, minne se ensiksi mainittu nainen katosi, epäilikö morsian tätä vai kuka ketä murhaajaksi tai kuka pitäisi vapauttaa ja mistä. Pöyhimällä se vain pahenee…

Orvo Vitikainen
Kerava

säästäkää virstanpylväät

Hs 19.2.10 urheilu

Kuhta rikkoi virstanpylvään.

Todella vahinko. Kilometripylväitäkään ei ole enää monta jäljellä.

Roll over Elvis

Kuorosodassa 21.2. kuorojohtaja Sebu kommentoi kuoronsa esitystä Elviksen hitistä Suspicious Minds: "Kunnioitan Elvistä paljon, toivottavasti Elvis ei kääntynyt haudassaan". Juontaja Komulainen mainitsi tässä vaiheessa Elviksen haukanneen multaa.
Lähetyksen lopussa, kun Sebun kuoro oli tipahtanut jatkosta, Kristiina "lohdutti" Sebua sanomalla: "Kyllä Elvis varmasti kääntyi kyljelleen".

Elvis tosiaan haukkasi multaa, mutta se taisi tapahtua 70-luvulla. Hävinnyttä joukkuetta ei varmaankaan lohduta, jos juontajankin mielestä esitys oli niin surkea, että Elvis pyörii haudassaan.

http://yle.fi/urheilu/suurtap

http://yle.fi/urheilu/suurtapahtumat/vancouver_2010/lajit/makihyppy/2010/02/janne_ahonen_turvotus_lahti_aamulla_kasista_1468031.html

Janne Ahonen oli loukannut polvensa Vancouverissa. Luin Ylen uutisista: "Janne Ahonen: Turvotus lähti aamulla käsistä". Ihmettelin, että oliko hän loukannut kätensäkin, mutta nyt turvotus oli onneksi laskenut niistä. Ahonen kertoi: "Kyllä se polvi pahalta tuntuu. Eilen saatiin turvotus pysymään poissa, mutta nyt se lähti käsistä. Polvi oli heti aamulla turvoksissa." Eli ehkäpä ne kädet eivät olleetkaan loukkaantuneet.

Profeetta omalla maallaan

Helsingin sanomien perjantain 19.2.2010 numerossa sivulla B9 oli haastattelu Handelsbankenin Nina Arkilahdesta. Siitä seuraava katkelma: ---asiakastyössä ulkomaalaiselle voi tulla vaikeuksia, jos ei tunne asioiden ja ihmisten taustoja. "On puuttunut sellainen profeetta omalla maallaan -tunne. Nyt on kivaa tulla takaisin profeetaksi." Sanontahan on toisinpäin: Kukaan ei ole profeetta omalla maallaan.

terv. Merja Isotupa

Tarkalla sordiinolla

"Asuntomarkkina toimii nyt niin, että uskallamme aloittaa, vaikka suhdanneluvut eivät pelkästään näytä hyvää. Seuraamme tilannetta kuitenkin tarkalla sordiinolla", Kohtamäki sanoo.

(Lemminkäisen toimitusjohtaja Timo Kohtamäki Helsingin Sanomissa 23.2.2010)

Kasvattajille tietoa kannabiksesta, otsikoi yleisönosasto

Kenties Helsingin kaupunki jakaa kotikasvattajille tietoa kannabiksen lyhyt- ja pitkäkestoisista haittavaikutuksista - vaiko ehkä sittenkin vinkkejä siitä, kuinka opiskelijasolun vaatekaapista saa lämpölampuin loihdittua kätevän kasvihuoneen?
Näin minä ensin tämän otsikon ymmärsin - ja ehdin jo miettiä tovin, kuinka tämä käytännössä toteutetaan.

Raimo Tuohimetsän yleisönosastokirjoitus sinänsä tärkeästä ja vakavasta aiheesta, nuorten päihdetyöstä, sai jännittävän vivahteen, kun toimittaja kaikessa viattomuudessaan oli laatinut tekstin otsikoksi "Kasvattajille järjestetään info kannabiksesta" (HS yleisönosasto ma 22.2.10)

Varovaisuutta sanavalintoihin, kun kirjoitetaan herkistä aiheista, ettei päihdetyön fokuksesta tule virhepäätelmiä,
toivoo

nimim. "tieto on valtaa", kahden lapsen äiti helsingistä, kasvatustyön ammattilainen (ei hampun)

Lumi- ja huumepöllyssä ajaminen

Lainaus Iltalehden verkkosivuilta 23.2.2010. Kortiton mies ajoi lumi- ja huumepöllyssä.
Pitipäs nuorelle miehelle sattuakin, että lumikin sitten meni päähän kesken automatkan. Rangaistus myös lumipöllyssä ajamisesta voi olla ankara, siihen vielä huumepölly päälle.
Otsikoinnissa ehkä lievää toivomisen varaa?
Ville Keskiharju

"Lieventynyt räävikkyys"..?

Metro-lehti (Helsinki) ti 23.2.2010, etusivun "lööppi": "Fingerporin räävikkyys lieventyi".

Eikö yleensä syytetä "räävittömyydestä" ? Mitä siis on "lieventynyt räävikkyys" ? Mikä on sanan etymologia ?

t: Jättimuurahainen

Laskettelua munuaisilla

Kuuntelin radio Suomen Olympiaradiota 23.2. Alkavasta pujottelukisasta kerrottiin: "Marcus Sandell on ollut onnettomuudessa ja menetti toisen munuaisen, joten hän laskee nyt yhdellä munuaisella."

Osaisitteko kertoa, miksi suksia sanotaan munuaisiksi? En ymmärrä.

nimim. Vancouverin slangiako

Missä pakkasennätys kävi?

Tekniikka & Talous:IlmastoTuomas Kangasniemi, 24.2.2010, 8:09 .
-56,4 astetta: Euroopan kaikkien aikojen pakkasennätys kävi alle 2 asteen päässä

yksikään ei ole samanlainen

26.2. illalla amatöörioppaat kertoivat Radio Suomessa Kanadalaisesta hotellista seuraavasti: "Hotellissa on yli 400 huonetta, joista yksikään ei ole samanlainen."

Minun on helppo kuvitella että hotellissa ei ole kahta samanlaista huonetta, mutta en kyllä ymmärrä miten siellä ei yksikään huone ole samanlainen.

Millä talot evakoidaan?

Aamulehdessä 26.2 sivulla 13 kirjoitetaan eräässä artikkelissa Lora del Riossa Sevillan maakunnassa tulvista, jotka ovat aiheuttaneet paljon harmia sen asukkaille ja ympäristölle. Lehden mukaan "Espanjan Andalusiassa on viime päivinä jouduttu evakuoimaan satoja taloja rankkasateiden aiheuttamien tulvien takia."

Kysyn vain, että miten näitä taloja on tulva-auleelta evakuoitu ja mitä ihmisille on tapahtunut?

Terveisin, ihmettelijä

Tulea päin?

Kaleva - STT 1.3.2010 nettilehdessä:
Päättäjäiset avasi pieni irvailu avajaisten tekniselle kömmähdykselle. Avajaisissa olympiatuli sytytettiin sisätiloissa. Tulea kannatteli samanlainen monijalkainen monumentti, jossa tuli paloi kisojen aikana myös ulkotiloissa. Avajaisten huipentumassa rakennelman tukijalkojen piti nousta ylös yhtä aikaa, mutta yksi jaloista ei suostunut nousemaan ylös niin kuin oli suunniteltu.

Kanada - kanadalainen

Paikan- tai maantieteellisestä nimestä muodostettu adjektiivi kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella.

Muuten kyllä hieno sieppaus nopeasti etenevästä jutustelusta!

Mopo karkaamassa käsistä

HS/D1 01.03.2010
"Harrastamme moottoripyöräilyä, ja aina alan messujen aikaan talomme täyttyi ihmisistä. Alkoholi liittyi lähes joka tapaamiseen ystävien kanssa.
Jossain vaiheessa huomasin, että mopo oli karkaamassa viinan kanssa käsistä..."

Lukijana näen silmissäni, kuinka talonväki ystävineen voi vain katsella pappamopon perään, kun se kurvaa pihasta maantielle viinakassi tarakalla kilisten.

Nimimerkki "Laita mopo asialle"

Suomessa ilotytötkin osallistuvat feminismikeskusteluun

"Pohdimme erään väitöskirjan parissa ahertavan tutkijan kanssa, onko antifeminismiä oikeasti olemassa. Ilmiö nousee nykyään usein esiin, varsinkin jos joku – julkinen nainen – uskaltaa avata suunsa. Enimmäkseen liikkeen puuhamiehet kuitenkin viihtyvät verkossa. Onko antifeminismiä oikeasti?"

Akuliina Saarikosken kolumni Yle 4.2.2010

Siis osallistuvatko prostituoidutkin feminismikeskusteluun?
Vai mitä varten he avaavat suunsa niin, että puuhamiehetkin viihtyvät.

Saarikosken tarkoituksena oli ehkä viitata julkisuudessa esiintyviin naisiin ns. julkkisnaisiin.

Feenikslintu suossa

"Gordon Brown nousee kyselyjen syvästä suosta kuin feenikslintu"

(Otsikko Aamulehdessä 3.3.2010)

Sadun, myytin ja fraasin mukaanhan feenikslintu polttaa itsensä hengiltä, ja syntyy tästä tuhkasta uudelleen. Toimittaja Leif Olssonin feenikslintu polttamisen sijaan siis hukuttautuu suohon, ja uudestisyntyy tästä kalmosta?

Tässä alkoi mietityttämään sekin, mikä on tämä 'kyselyjen suo'?

Ville Tampereelta

Kylläiset monot

Tästä kuvatekstistä selviää syy heikkoon menestykseemme hiihdossa.

Sanomalehti Itä-Savo 2.3.2010

SAMI JAUHOJÄRVEN JA SUOMALAISHIIHTÄJIEN MONO EI OLLUT SYÖNNILLÄ WHISTLERIN OLYMPIALADULLA.

Citius, altius, fortius

Urheiluselostaja Vancouverin viimeisenä kisapäivänä: "...sitius, altius, fortius..."! Kyllä pitäisi alan ammattilaisen jaksaa opetella edes yksi sana latinaa ja edes yksi tieto latinan kielestä: latinassa ei ole k-kirjainta, vaan kyseinen äänne merkitään kirjoituksessa kirjaimella c. Jos taa s halutaan, kirjoitetaan s.

Miten se menikään?

Ei suoranainen fraasirikos, mutta 5.3. ohjelmassa, jonka aiheena oli Kalevala, ohjelman asiantuntija kertoi, mitä kaikkien tuntemia kirjallisia lauseita kansan suussa kulkee, ja yksi esimerkki oli Linnan Täällä Pohjantähden alla -trilogian alku. Asiantuntija sanoi: Alussa oli suo, kuokka ja Jussi. Oikeasti kirja alkaa näin: Alussa OLIVAT suo, kuokka - ja Jussi.
Niin muuttuu maailma, Esko.

Jäät tiellä - Ruotsin-laivat eivät kulje vieläkään normaalisti

http://www.aamulehti.fi/uutiset/kotimaa/172578.shtml

Itsehän olen aina luullut että laivat kulkevat merellä eivätkä tiellä.

t. Juha-Matti

Turun Myllysilta

Iltasanomien nettisivuilla 8.3.2010: "Arvioimme, että plus-miinus vuosi kun menee, niin meillä on taas liikennekelpoinen silta: on se sitten uusi tai vanha, Turto sanoi."

Mitähän tuo nyt tarkoittaa? Eihän se silta vuosi sitten kenenkään alta romahtanut, joten tuskin on tarpeen tehdä arviota siitä, oliko silta silloin liikennekelpoinen vai ei. Sensijaan siitä, mikä on tilanne vuoden kuluttua, voi tehdä vain ennusteita.

Nimim. "en ymmärrä"

Ihmeellinen on maailma

Auto törmäsi kotkaan kesken aamupalan. Näin uutisoi Ilta-Sanomien nettilehti 7.3.2010.

Otsikko herättää mielenkiinnon: on aivan pakko lukea uutinen aamupalaa syövästä autosta, varsinkin kun se oli kesken päivän tärkeimpänä pidetyn aterian nauttimisen törmännyt kotkaan. Tällaista ei satu usein, ei. Ihmeellinen on maailma.

"Junat tappoivat useita hirviä Heinävedellä" Karjalainen 8.3.

Tervehdys,

sanomalehti Karjalaisen verkkosivuilla osui silmiini em. otsikko ja uutinen. Jotenkin juolahti mieleeni ajatus että VR on täysin väärällä tavalla ryhtynyt hoitamaan ryvettynyttä julkisuuskuvaansa...

"MAAKUNTA | 8.3.2010 | 10:24 | PÄIVITETTY 8.3.2010 | 13:00
Junat tappoivat useita hirviä Heinävedellä

Hirvionnettomuudet sattuivat viikonloppuna Joensuun ja Varkauden välisellä rataosuudella.
HEINÄVESI
STT

Heinävedellä jäi viikonlopun aikana junan alle useita hirviä. Etelä-Savon poliisi ei tiedä syytä poikkeukselliseen onnettomuussumaan.

Onnettomuudet sattuivat Joensuun ja Varkauden välisellä rataosuudella. Perjantai-iltana Syrjän aseman lähellä jäi junan alle hirvenvasa. Lauantaina iltapäivällä juna törmäsi kolmeen hirveen Sarvikummussa. Hirviporukka korjasi ruhot pois.

Maanantain vastaisena yönä radalla seikkaili Tetrivaarassa jälleen 3–4 hirveä, joista osa kuoli ja osa loukkaantui. Hirviseurue kutsuttiin taas korjaamaan ruhot pois radalta."

...Terveisin

Ilpo Soikkeli, Jämsänkoski

Vaaksa vaaraan vai kasvunvaara?

Hätäpalvelukeskusten keskittäminen on saanut sekä poliisit että uuden-suomen verkkolehden toimituksen avuttomaksi matemaattis - geologisen ilmion edessä. Poliisi:" Vaara kasvaa nyt potenssiin".

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/86997-poliisi-”vaara-kasvaa-nyt-potenssiin”

Menestyksen mannerlaatat!

http://www.hs.fi/kulttuuri/artikkeli/Vanhanen%20ja%20Katainen%20innostuivat%20Himasen%20raportista/1135253574183

Tämän päivän uutinen Pekka Himasen suomalaisesta masennusraportista, jonka mm. Vanhas-Matti ja Katais-Jyrki ottivat innolla vastaan. Matin lausahdus jää kuitenkin kutkuttamaan aivonystyröitä:

"Menestyksen mannerlaatat ovat erittäin vahvassa liikkeessä", Vanhanen sanoi.

Lukiomaantiedosta muistelisin seuraavaa:
Maan kuoren mannerlaatat liikkuvat kuoren alaisten magmavirtausten johdosta ja aiheuttavat näin mm. merivirtaukset. Jos mannerlaatat liikkuvat voimakkaasti, voi seurauksena syntyä mm. vuoria, tulivuorenpurkauksia tai esimerkiksi tsunamiaalto. Haluaako Vanhanen kiipeillä menestyksen mannerlaattojen synnyttämillä menestyksen Alpeilla, vai pelkääkö hän menestyksen aaltojen hukuttavan kaiken alleen? Hmmmmmm.

/m

Suutarina räjähtelevä pommi

Savon Sanomien verkkolehdessä Asta Tenhunen kirjoitti 9.3. pelatusta Kalpa-HIFK-ottelusta, jossa tunteet kävivät kuumina, eikä jääkiekkoon olennaisesti kuuluvilta "ylilyönneiltäkään" vältytty.

Asta Tenhunen saattaa olla hyvinkin perillä jääkiekon terminologiasta, mutta armeijaslangi on jäänyt vähemmälle huomiolle, sillä HIFK:n pelaajien sielunliikkeitä kuvatessaan hän toteaa:

"Ei kukaan normaaleilla hermoradoilla varustettu ihminen käyttäydy kuin suutarina räjähtelevä pommi."

Lauseen sisältämä "suutarina räjähtelevä pommi" on tyyppiesimerkki oksymoronista,ilmaisusta, joka kumoaa itse itsensä tai on järjen vastainen. Suutarihan on armeijaslangissa nimenomaan pommi, joka ei räjähdä.

Nimim. Erno Poskimo

Savon Sanomat KUUMA LINJA

"Puijonlaaksossa Mailatiellä saa autoja olla jonoksi asti
pysäköitynä aluepysäköintialueella. Kuitenkin tiellä joutuu ylittämään päivittäin vanhuksia, joille pysäköidyt autot ovat vaaraksi."

Jysk: Patjan kantokyky.

Tänään tuli postilaatikkoon Jysk-myymälöiden mainoslehtinen.
Oli tarvetta hankkia uusi patja. Siksi rupesinkin tutkimaan innolla tarjousta vaahtomuovipatjasta.
Kerrottiin patjan mittoja ja erilaisia ominaisuuksia.
Lopuksi mainittiin:
"Patjan kantokyky 25 kg/m3".
Tästä saa sen käsityksen, että patja kykenee kantamaan 25 kg:n kuorman kuutiometriä kohti. Eikös vaan saakin tällaista käsitystä!
Siispä laskemaan:
Patjan (120 cm x 200 cm x 12 cm) tilavuudeksi saan 288 litraa eli 0,288 kuutiometriä.
Kun kerran kuutiometrin kantokyvyksi ilmoitetaan 25 kg, tulee tämän patjan kantokyvyksi 7,2 kilogrammaa!
Uskaltaako sellaiselle mennä pitkäkseen kukaan normaalipainoinen? Vauvan ehkä voisi laittaa nukkumaan.
Kuka ihmeen inehmo (markkinapelle) tämän mittayksikön (kantokyky) on keksinyt? Siinä täytyy olla jokin vika.
Olisikohan kyseessä tilavuusmassa (kansakouluaikoina ominaispaino)?
Nimim.
Päässä Jysk-yttää!

Kannibalismia Helsingissä

Iltalehdessä ollaan selvästikin ryhdytty harrastamaan toisten ihmisten syömistä, tai ainakin maistelua. Tämän päättelin siitä, kun perjantain lehdessä kerrottiin Peter Fryckmannin ja entisen vaimonsa talokiistasta seuraavinkin sanoin: "Kitkerän ex-vaimon mukaan Fryckman käyttää tiirikkaa."

Jäin pohtimaan, onko vaimo tosiaan kitkerä vai mahdollisesti vain hapan.

mummut mättäillä marjoja popsimassa

Tänään (15.3.) puolilta päivin, television ykköskanavalla, keskusteli toimittajanuorukainen asiantuntijan kanssa marjojen terveellisyydestä. (lieneekö ollut aamutelevision uusinta tänä uusintojen kulta-aikana.) Asiantuntija kuvasi marjojen mainioita monipuolisia terveysvaikutuksia todeten lopuksi, että kaiken lisäksi metsässä liikkuminen lyhentää vyötä eli pienentää vatsaa. Ja tämähän on terveellistä, jos mikä. Toimittajanuorukainen nyökkäili ja yhtyi näkemykseen todeten jo mummunsa sanoneen " jonka jalka kapsaa, sen suu napsaa".
Marjamummu

Laarissa puurot ja vellit sekaisin

Helsingin sanomien mielipide-sivulla 16.3.2010 kirjoitus oli otsikoitu mielipiteestä otetulla sitaatilla: "Miksi tappaa lehmä, joka lypsää omaan laariimme?" Epäilen, jos lehmä saa elää, pian ovat puurot ja vellit pahasti sekaisin. Myös hävikki voi ola melkoinen, sillä laari tuskin on maitotiivis.

hesarin urheilusivuilta luettua

Urheilijat käyttävät tiimalasissa nykyään jauhoja. Ainakin jääkiekkoilijat. Mikähän jauholaji toimii parhaiten?

Pimeät kanavat

Easy SHOPPING, nro 3 2010 A (kansi) "PlusTV-kortilla poistat helposti televisiosi pimeät kanavat".

Siis kuinka?

Sovittelun uutisoinnissa vedetään lonkkaa.

Olen ihmetellyt kuka tämä herra Lonkka on, johon uutisissa viitataan?
Se ei voi olla valtakunnasovittelija Esa Lonka, koska sen genetiivi on Longan eikä Lonkan.
Eihän lankakaan taivu lankan?

Petreles

Mistä aurinko voi paistaa?

Perjantaina 19.3.2010 suorassa lähetyksessä vieraana oli Sää-kirjan kirjoittaja Matti Mäkelä.

Mäkelä puhui kuinka jossain päin maailmaa olevalla saarella sekä vuorokauden että vuoden keskilämpötila vaihtelee vain muutaman lämpöasteen. Tämän syyksi hän mainitsi, että siellä aurinko paistaa kokoajan taivaalta.

Kysyisinkin mistä muualta aurinko voi paistaa kuin taivaalta?

Terveisin Tilsu

Putoava alasin

Helsingin sanomat uutisoi 19.3-10 rautakauppa-alan taloustilanteesta otsikolla: Viime vuonna myynti putosi kuin alasin.
Ennen ontuvan vertauksen kirjoittamista toimittajan kannattaisi tutustua sepän kunniakkaan käsityöammatin työkaluihin. Alasin ei putoa. Se on kiinnitetty tukevasti alustaansa. Toimittaja ilmeisesti tarkoitti putoavalla työkalulla lekaa. Sekään vertaus ei ole oikea, koska lekalla lyödään taosta tarkasti ja oikealla voimalla.

T:Nimimerkki Seppä

Lypsää omaan laariin

Tervehdys

Valitettavasti minulla ei ole tarkempia tietoja fraasirikoksen tapahtumapaikasta. (HS kuluneella viikolla
ja mielipidepalsta).

Tekstissä kerrottiin laariin lypsämisestä. Ymmärrettävää, että agraarisanaston merkitykset hämärtyvät.

J.Kurronen

Peruuttamalla lentäen

YLEn selkokielisissä uutisissa lauantaina 20.3. klo 23 kerrottiin British Airwaysin lakosta. Uutisten lukijan mukaan lakko aiheuttaa myös Suomen lentojen peruuttamisen. Verkkokalvolle piirtyi kuva ilmatilassamme takaperin lentävistä brittikoneista. Miten on, olisiko oikeampi termi tässä yhteydessä ollut lentojen peruminen?

Nimimerkki "Peruutanko puheeni"

Annin lasit

Sunnuntain 21.3. 2010 Länsi-Savon mielestä Anni Sinnemäen uudet trendilasit pistävät silmään.
Toivottavasti Anni korjauttaa lasinsa pian!
T: Huolestunut lukija Anttolasta

Yle Puheessa 23.3. klo 6

Yle Puheessa 23.3. klo 6 jälkeen kerrottiin "Kuntaliiton selvitys heittää kuumaa vettä eläkekeskustelun myllyyn"

Myllärin aputyttö

Yle Radio 1, uutiset 23.3. klo 7:

"Kuntaliiton selvitys kaataa kuumaa vettä eläkekeskustelun myllyyn."

Meidän kylän myllyyn vesi virtasi purosta, ja se oli kylmää

Terveisin Myllärin aputyttö

Harjoiteltuja onnettomuuksia?

"Olympiaurheilija kuoli harjoitusonnettomuudessa", uutisoi Iltasanomien urheilu-uutiset 12.2.2010 Vancouverin olympialaisten avajaispäivänä. Tapaus järkytti minua lajin ystävänä ja koen syvää myötätuntoa georgialaisen Nodar Kumaritashvilin puolesta ja ilmaisen mitä syvimmän osanottoni hänen sukulaisilleen ja edelleen ystävilleen. Samalla kuitenkin aprikoin, kuinka pahasti olisikaan saattanut käydä, ellei kyseessä olisi ollut "harjoitusonnettomuus" kuten Iltasanomien toimittaja tarkkanäköisessti tapahtuneesta raportoi.

Nimimerkki:
EA2

Aika kovaa ja vähän päälle

Yleisradion talousuutisissa kerrottiin sähköautoista. Sähköautot eivät yleensä kulje yhdellä latauksella kovin pitkälle eivätkä muutenkaan kovin kovaa. Mutta kuinka kovaa silloin mennään, kun auto kulkee "vähän päälle toista sataa kilometriä tunnissa"? Tätä ei toimittaja sen tarkemmin valaissut.

Mahdoton yhtälö

Hiljakkoin TV-uutisissa kerrottiin Yhdysvaltain ja Venäjän välisistä aseidenrajoittamisneuvotteluista. Neuvottelut päättyivät tuloksettomina, koska osapuolet eivät päässeet sopimukseen aseiden laskemisesta.

Uutinen keskiviikkona

Uutinen keskiviikkona 24.3.2010:

Adulta konkurssiin

... Opiskelijat siirretään toisiin aikuiskoulutuskeskuksiin todennäköisesti ensi kuun aikana. Mahdollisia siirtokouluja olisivat Amiedu, Keuda tai Varia.
...
Missä sijaitsee tuo puppunimigeneraattori, joka suoltaa ylläolevan kaltaisia hirviöitä?

Nimim. Joku tolkku

Markku Vähä-Sipilä
Rauma

Uupua kelkasta?

Kauppalehti otsikoi 24.3.2010, että "Yhä useampi nuori uupuu työelämän kelkasta"

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=2010/03/31853

Ehkäpä vaihtoehtoinen otsikko voisi olla myös "uupua kuin eno veneestä"?

Häirikkölunta on kuusi stadionillista

Luoja meitä varjelkoon häirikkölumelta! Lunta en pelkää, mutta häirikköja tuskin haluan kohdata!

Sallinen päätti loputtoman trillerin

www.kaleva.fi 26.3.2010
Kiekko-Kaleva otsikoi 102. minuutilla päättyneen Kärpät-Blues -jääkiekko-ottelun tulosta "Sallinen päätti loputtoman trillerin".

Otsikko aiheuttaa lukijan päässä loputtoman päättely- ja vasta-argumentointiketjun, joka lähestyy raja-arvoa "kyllä se näin on jos se siltä näyttää". Nimittäin jos trilleri on loputon, se ei ole vielä loppunut, mutta jos se päätetään, onko se sittenkään loputon? Trillerin loppumattomuutta voidaan kuvata kaksiarvoisella funktiolla ajan suhteen, ennen trillerin päättämistä trilleri on loputon (funktion arvo on tosi), mutta päättämisen jälkeen loputonta trilleriä ei enää olekaan? Oliko sitä siis lainkaan?

-Heikki Hannula

Mehiläisellä potkittu ei loukkaantunut vakavasti

Siis mitä? Mehiläisellä potkittu..?
Tämä otsikko Turun Sanomien nettisivuilla 29.3. (http://www.ts.fi/online/kotimaa/121153.html) olisi ollut täysin käsittämätön, ellen olisi sattunut lukemaan kyseisestä tapauksesta aikaisemmin.

En usko, että ko lääkäriaseman kauppakäytävästä otsikon tarkoittama puhetapa on yleisessä käytössä. Itse en sanoisi hengaileeni Mehiläisellä. Oli miten oli, otsikkoon olisi kannattanut valita sanat paremmin.

Rakastan Hesaria, mutta

Rakastan Hesarin lukemista, mutta rikosten hyväksymisraja on alhainen.

1.

Helsingin Sanomat 31.3.2010 sivu B7:

Otsikon "Korkorahastojen tuottoerot repesivät viime vuonna" kirjoitetaan vasemmalla olevan taulukon alalaidassa:
"Kakki korkorahastot"...
"Kakki-rahastoilla" tarkoittaneen kaikista alhaisimman tuoton rahastoja?

2.

Helsingin Sanomat 31.3.2010 sivu A16:

Ko. sivulla on otsikko "Lohjan sairaala aloittaa kesäkuussa synnytykset"
Suomeen tulee uusi suuri ikäluokka, koska Lohjalla sairaalakin saadaan synnyttämään.

Rauno Hyvärinen
Sulkava

Valppaat kuljettajat ovat vähentäneet rattijuopumusten määrää

YLE 30.3.

Tarkoitetaanko tällä otsikolla siis sitä, että valppaat kuljettajat ovat vähentäneet juopuneena ajamista. Kyllä sekin tavallaan on valppautta liikenteessä, että vähentää ajamista juopuneena, mutta ei se taida riittää, jos meinaa saada valppaan kuljettajan paperit. Jutussa kyse oli kuitenkin autoilijoiden ilmiannoista poliisille, havaitessaan outoa käytöstä liikenteessä.

SamiH

Tyhmästi kommentoitu

Jos jutun on lukenut, siitä saa erittäin hyvin kuvan, mitä toimittaja on tarkoittanut: Suutarihan voi räjähtää myöhemmin arvaamattomasti, jos sitä kolauttelee tai käsittelee muuten. Ilotulite tai pommi voi jäädä ensin laukeamatta silloin kuin pitäisi ja sitten yllättäen myöhemmin sinkoutua silmille. Eikä kyse tosiaankaan ole mistään "armeijaslangista"! Voi pyhä jysäys sentään. Tuo alkuperäinen kirjoittaja on käyttänyt värikästä, hyvää suomen kieltä, jota Erno Poskimo ei ole vain ymmärtänyt, kun ei ole jostain syystä ajatellut tarpeeksi pitkälle.

Nimim. Hatun nosto

Maailman silmiin

"Tiger Woods astui katuvaisena maailman silmiin"

Kaleva
http://www.kaleva.fi/uutiset/tiger-woods-astui-katuvaisena-maailman-silmiin/847965

säätieteilijöiden kielenkäyttö

TV Kolmen säätieteilijät, eritoten Mette, kertoo sään olevan kaikkein kylmintä, kaikkein lämpimintä etc.

kylmä, kylmempi,kylmin

kaunis,kauniimpi,kaunein

kumpi lie kauniimpi, kaunis vai kaikkein kaunein

Murdoch pistää kampoja Googlen rattaisiin

Ennen laitettiin kapuloita rattaisiin, mutta oheisen artikkelin otsikossa laitetaan kampoja rattaisiin...

http://www.ess.fi/?article=277530

Vippilaina yleistyy

Pylväsmainoksessa kaupataan pikavippiä tekstillä: "jos tarvit lainaa". Onko vipillä todella niin kiire, ettei tarvitsija ehdi lukemaan kaikkia tarvittavia kirjaimia?

Kansanperinne

9. huhtikuuta Aristoteleen kantapään juontaja kehitteli kesän tuloa kuvaavan lorun ja ihastuneena totesi:
"Siitähän tuli hyvä! Uunituoretta kansanperinnettä"

Mämmi voi olla uunituoretta ja samalla kansanperinnettä, mutta onko juuri keksitty hokema heti suusta tultuaan perinnettä?

Kysyy kuulija Mikkelistä

siis miksi tulvii?

Loimaan Lehti tiesi kertoa näin verkkosivullaan:
Tulvahuiput pian menneen talven lumia
Forssantie Ypäjällä edelleen poikki
Loimijoen tulvahuipun odotetaan olevan jo takanapäin. Tulvahuippua ennustettiin tiistaille ja keskiviikolle, eikä lähivuorokausien sääennusteetkaan anna hydrologi Bertel Vehviläisen mukaan syytä olettaa veden nousevan enää korkeammalle.
Julkaistu 8.4 2010 01:00:23 | lisää

Mutta eikö kevättulva synny juuri siksi, että menneen talven lumet sulavat. Joten jos otsikosta poistaa sanan "pian", osuu otsikko aivan asian ytimeen, kun se nyt vetää vesiperän.
Arvelee nimimerkki Satunnainen lukija.

Itsemurhapommittajat selvisivät sittenkin???

Radiouutisista kuultua: Tsetsenian itsemurhapommittajien epäillään olleen samoja kuin Moskovan itsemurhapommittajat... kuinka samat itsemurhapommittajat ovat selvinneet Moskovan metron pommiräjähdyksestä, jos kerran ovat itsemurhapommittajia

Säätiedotuksessa sanottua: etelässä ja varsinkin idässä syntyy kuuroja.... mihin tämä ennuste perustunee? Ei kai noita kuuroja lapsia noin vain joka puolella synny?

Miksi kauniiseen käteen?

Tämä ei taida olla fraasirikos, mutta ihmettelen kuitenkin. Sanotaan "ota lusikka kauniiseen käteen ja...". Miksi ei sanota "ota lusikka kauniisti käteen ja..."? Fraasiahan käytetään yhteyksissä, joissa puhutellun halutaan tottelevan, muuttavan toimintaansa - ylipäänsä toimivan puhujan haluamalla tavalla. Ei kai mahdollisesti tapahtuneen fraasimuutoksen syy ole tämä kaikkialle levinnyt tanttapehmoilu?