Skip navigation.
Home

Silmävammat käsillä

|

Kuvakieliset fraasit auttavat monesti nasevoittamaan ilmaisua ja mikäpä olisi kaikille tutumpi kuvakielen aihepiiri kuin ihmiskeho. Tuo evoluution upea luomus tarjoaa monipuolisen kentän paitsi kehonkielen myös sanallisen kielen mittaamattomalle ilmaisuvoimalle. Sieltä löytyy kättä pidempää, hiusten halkomista ja varpaillaan olemista kyynärpäätaktiikan vuoksi.

Mutta niin kuin nyrkki silmässä on väärinkäytettynä ikävä ilmiö, niin ovat ihmiskehon fraasiaitan hedelmätkin. Julma osoitus tästä löytyi Ylen uutisten nettisivuilta aivan alkuvuodesta, kun uuden vuoden rakettihurmion karuja seurauksia selviteltiin. Uutisen otsikko kuului seuraavasti:

Ilotulitteiden aiheuttamat silmävammat riistäytymässä käsistä.

Kun silmävammat riistäytyvät käsistä, ollaan siinä pisteessä, jossa abstrakti kuvakieli muuttuu kouriintuntuvaksi konkretiaksi. Ja siinä samassa pisteessä kirjoittajan aikomukset riistäytyvät käsistä ja lukija aavistaa lukevansa kieli poskella kirjoitettua juttua. Asia ei enää istu kuin nenä päähän vaan lipsahtaa päin ahteria.

Aristoteleen fraasirikostuomioistuimen pitkä koura heristääkin sormeaan toimittajan huolimattomalle kielikuvien käytölle ja tuomitsee hänet loppupäiväksi katsomaan peiliin opetellakseen suomen kielen anatomisen kielikuvaston paremmin omaa kehoaan tutkimalla.
– – –
aristoteles(at)yle.fi