Asiantuntijoiden mukaan pula energiasta aiheuttaa lähivuosina sotia ja vallankumouksia. Pahempaa on kuitenkin jo nähtävissä: energiapula aiheuttaa huolestuttavaa fraasirikollisuutta! Helmikuun puolivälissä Ylen kanavilla päivän toistetuimpia juttuja oli Fortumin toimitusjohtajan Mikael Liliuksen haastattelu. Haastattelussa toimittaja analysoi energiamarkkinoita seuraavalla havainnolla:
Sähkön hinta pysyy taivaassa kuin tatti.
Kuulija-ilmiantajamme Eeva Hoo Espoosta kysyy Aristoteleen kantapään fraasirikostuomioistuimelta,
”Onko kyseessä kielikukka vai peräti kielisieni?”.
Sienethän eivät ole kasveja, joten kielikukka kyseessä ei ole. Suomalaisessa sanonta-aarteistossa avokantaisten kantasienten Boletales -lahkoon kuuluvat tatit ovat vakiintuneet pysyvyyden ja konservatiivisuuden symboliksi. Istuu kuin tatti sanotaan ihmisestä, jonka istumisessa on sellaista vakiintuneisuutta, ettei seisomaan nousemista ole ihan vähään aikaan odotettavissa. Niinpä sen käyttö on oikeutettua sähkön hinnankin suhteen, jos asiassa on odotettavissa vakautta.
Taivaalla pysyvä tatti vie kuulijan ajatukset ydinpommin tuottamaan sienipilveen ja ottaa näin voimakkaasti kantaa ydinsähköä vastaan. Siitä huolimatta fraasirikostuomioistuimemme on todettava, että kaikki taivaan sienet kuuluvat mykologisessa katsannossa fraasirikosten luokkaan, ja rangaistuksena toimittajalle olkoon yksi kilowattitunti Mikael Liliuksen housuissa.
Eeva Hoo taas vastaanottaa viikon muhkean kirjapalkinnon, joka on luonnollisesti uutuusteos Aristoteleen kantapää — fraasirikos ei kannata. Tattimaisia lukuhetkiä!
– – –
aristotetes(at)yle.fi