Skip navigation.
Home

Sotilaat kontillaan

|

Suomalaiseen itsenäisyyden juhlintaan kuuluu jopa hiukan omituisen määrätietoinen viime sotien muistelu. Nyt muistelemme noiden sotien kiehtovinta kielellistä sovellutusta, josta tähän mennessä on vaiettu. Saimme viime keväänä seuraavanlaisen kirjeen:

”Äskeisessä sananmuunnosohjelmassa haastateltavanne sananmuunnostieteilijä Jussi X. Hämäläinen esitti idean, että sananmuunnostekniikkaa käytettäisiin salasanomien koodaukseen esimerkiksi puolustuslaitoksessa. Idean toimivuuden todistaa historia; sitä on jo käytetty tositoimessa.

Edesmennyt isäni osallistui jatkosodassa moniin taisteluihin tykistön tulenjohdon viestitehtävissä. Aina kiivaissa taistelutilanteissa ei tulenjohdon puheviestejä ehditty koodata minkään virallisen koodin mukaan. Oli kuitenkin suuri riski, että vihollinen kuunteli puhelinlinjoja. Silloin kenttäpuhelimessa käytettiin salakielenä risakieltä ja kontinkieltä, joiden koodiavain oli suomalaisen viestimiehen päässä luonnostaan, eikä venäläinen hevin ymmärtänyt mitään – ainakaan ilman vaivalloista dekoodausta.

Risakielessähän jokaisen sanan jälkeen lisätään ”risa” ja sitten tehdään sananmuunnos. Kontinkielessä taas lisätään ”kontti”. Vihollinen lähestyy on siis kontinkielellä ”kohollinen vintti kohestyy läntti”.

Kiitämme kuulijaamme Heikkiä tästä kiehtovasta paljastuksesta upealla tietoniteellä Aristoteleen kantapää – fraasirikos ei kannata ja kohotamme maljat kontinkielelle – koppis kintti!
– – –
aristoteles(at)yle.fi