Vaikka Väinö Linnan Tuntematon sotilas on yhä yksi siteeratuimpia romaaneitamme, on turha luulla, että muista suomalaisista romaaneista ei siteerattavaa löytyisi. Itse asiassa on jopa kirjailijoita, joiden ilmaisu keskittyy sorvaamaan henkilöiden repliikit puhtaaksihiotuiksi aforismeiksi tai sloganeiksi. Joskus niistä tehdään teatteriversioita, joissa näyttelijät laukovat näitä totuuksia toistensa ohi tuijottaen samalla yleisöä.
Mutta löytyy nykykirjallisuudesta kultakimpaleitakin, jotka ovat valmiita valloittamaan koko suomea puhuvan kansan vertausvaraston. Yksi näistä löytyy Petri Tammisen surullisenhauskasta kirjasta Enon opetukset. Kirja pyörii sen ympärillä, milloin ihminen on menestyvä. Päähenkilö pitää enoaan menestyvänä miehenä, vaikka tämä on tavallaan pelkkä juoppo. Menestymiseen liittyy rääväsuisen enon sattuva kuvaus ihmisistä, jotka eivät ole menestyjiä:
Vaikka ihmiset ei päätä mistään. Saatana oman elämänsä Minardi-kuljettajia kaikki, perässä ajellaan.
Niin, Minardi-talli. Sympaattinen italialaistalli, joka kilpaili Formula 1 –sarjassa kaksikymmentä vuotta ilman yhtään paalupaikkaa, palkintosijoitusta tai voittoa. Kahden vuosikymmenen aikana talli saavutti 21 pistesijaa ja yhteensä 38 pistettä. Kukapa meistä tavallisista tallaajista voisi olla samaistumatta Minardi-tallin menestykseen? Ei muuta kuin kovaan käyttöön!
– – –
aristoteles(at)yle.fi