Skip navigation.
Home

Onnellisuutta jäsenvaltioihin

|

YK:n lasten oikeuksien julistus ei ole pelkkää juhlavaa tekstiä. Se on ensimmäinen kansainvälinen juridisesti sitova alle 18-vuotiaiden oikeudet määrittelevä asiakirja. Sopimusta pidetään YK:n yksimielisimmin ja nopeimmin hyväksyttynä ihmisoikeusasiakirjana ja jotain syvällistä maailman menosta kertoo se, että sopimuksen ulkopuolella on ainoastaan kaksi maata, Somalia ja Yhdysvallat.

Lasten oikeuksien sopimuksessa on 60 artiklaa ja kolme lisäpöytäkirjaa. Lisäpöytäkirjat kieltävät alle 18-vuotiaiden osallistumisen sotatoimiin ja kriminalisoivat lapsikaupan, lapsiprostituution ja lapsipornografian.

Muutenkin sopimuksen sävy on se, että pahimmin lapsia uhkaava asia on aikuiset, mikä tietysti pitää paikkansa. Mutta on sopimuksessa valoisakin kohtansa:

Tämän yleissopimuksen sopimusvaltiot (...) tunnustavat, että lapsen tulisi persoonallisuutensa täysipainoisen ja sopusointuisen kehityksen vuoksi kasvaa perheessä onnellisuuden, rakkauden ja ymmärtämyksen ilmapiirissä (...)

Siinähän se on: YK:n asiakirjan pykälä, jossa kaikki maailman lapsiperheet sitoutuvat olemaan onnellisia! Ja oikeassahan sopimus on: mukavintahan lasten on kasvaa onnellisessa ympäristössä, ja myös aikuisten lapsia kasvattaa! Tarvitaanko enää muita sopimuksia? Ei tarvita, joten olkaamme siitä onnelliset!
– – –
aristoteles(at)yle.fi