Skip navigation.
Home

Koirat kuriin!

|

Kukaan ei varmaan uskonut, että masennuksesta tulisi sellainen kansantauti teollistuneisiin länsimaihin, kuin siitä on tullut. Yhtä vähän psykologit osaavat sanoa, mistä se johtuu. Masennus saattaa iskeä keneen tahansa, vaikka tietenkin vastoinkäymiset saattavat yhä murtaa mielen pitkiksi ajoiksi. Ehkä sosiologit ja historioitsijat vasta vuosien päästä osaavat sanoa, miksi massamasennus meidän aikaamme iski.

Suomessa on perinteisesti puhuttu, miten mustat pilvet peittävät auringon valon masennuksen yhteydessä. Bulgarialais-ranskalainen filosofi ja psykoanalyytikko Julia Kristeva taas on kirjoittanut masennuksesta otsikolla musta aurinko. Masennus on myös tuonut kieleemme englannista hiukan kömpelön suoran käännöksen musta koira. Valtakunnan suurin lehti Helsingin Sanomatkin otsikoi huhtikuun alussa, että:

Masennuksen mustan koiran voi kesyttää internetin avulla.

Musta koira juontuu Ison Britannian suurmieheltä Winston Churchilliltä, joka kärsi kausittaisesta masennuksesta koko elämänsä ajan. Hän kutsui masennustaan black dogiksi ja tätä kaikkien aikojen suurimmaksi brittiläiseksi äänestetyn miehen vaivaa on analysoitu monen kirjan verran. Churchillin masennuksen syynä pidetään lapsena koettua rakkaudettomuutta, jonka katsotaan johtaneen paitsi masennuskausiin, myös valtiomiehen suunnattomaan kunnianhimoon.

Ehkä Churchillin musta koira antaa meille aktiivisemman roolin masennuksen voittamiseen kuin kotoisat mustat pilvet. Mustat pilvet vyöryvät ylitsemme meistä riippumatta, kun taas musta koira voi olla seuralainen, jonka voimme kesyttää ja laittaa vaikka komeroon jäähylle, jos se on opetuksistamme huolimatta on kuriton.

Istu! Seuraa! Anna tassua!
– – –
aristoteles(at)yle.fi