Skip navigation.
Home

Pätsäilkäämme!

|

Suomalaiseen jämäkkään kansanluonteeseen kuuluu olennaisesti erinomainen itsetunto. Se on niin hyvä, että voimme jäljitellä muualla maailmassa vellovia muotivirtauksia ilman, että tuntisimme itseämme lainkaan perässähiihtäjiksi, apinoijiksi tai sätkynukeiksi. Ei, mehän jäljittelemme mitä tahansa, ja olemme samalla oma itsemme!

Joskus nappaamme ulkomaiden värikkäästä muotiaatepaletista sellaisiakin ajatuksia, jotka meillä jo on. Yksi uusimmista tällaisista muodinoikuista on vastine alituiselle kiireelle, ja siitä kerrotaan naistenlehtien kansissa nimillä slow life, downshifting ja leppoistaminen.

Onneksi meillä on Matti Mäkelä, joka kirjoittaa modernista suomalaisesta maailmanmenosta vilkuilematta alituisesti ulkomaisiin trendioppaisiin. Mäkelältä ilmestyi aivan äskettäin kirja Metsäläisen saarnakirja, jossa hän päivittää nykysuomalaisen suhdetta metsäläisyyteensä.

Yksi metsäläisyyden puntaroinnin sivutuotteista on Mäkelän lanseeraama pätsäily. Hänen mukaansa:

"(...) tehomaailman terveydenhoidossa tunnetaan etäisesti eläkeikää lähestyvä ihminen, joka ei enää kykene osallistumaan työelämään mutta ei ole sairaskaan. Tuo ihminen elää metsien lähellä, pätsäilee mökissään, kalastelee, tekee polttopuita. Tulee vähällä toimeen. (...) Pätsäilijä nauttii kaikista ihmisistä eniten olemassaolostaan."

Siinä se on! Emme me tarvitse downshiftingia, kun meillä on pätsäily! Emmekä me tarvitse trendilehtiä kuten Vogue, Wired tai China Daily kun meillä on metsät ja Matti Mäkelä!
– – –
aristoteles(at)yle.fi