Nyt Aristoteleen kantapää puhkuu intoa juuri lukemansa kirjan vuoksi. Viron jo edesmennyt presidentti Lennart Meri oli koulutukseltaan historioitsija ja kielimies ja hän teki useita matkoja suomensukuisten kansojen pariin Siperiaan. Yksi tulos kaikesta tästä on vuonna 1983 suomeksi ilmestynyt kirja Hopeanvalkea.
Hopeanvalkea on eräänlainen matkakirja. Se matkaa antiikin tutkimusmatkalaisten kanssa pohjoiseen ja tulkitsee uudestaan Pytheas Massilialaisen, Tacituksen ja kymmenien muiden klassisten kirjoittajien kuvauksia pohjoisista seuduista. Maallikko seuraa ihmeissään, kun Meri yhdistää nerokkaasti eri kirjoittajien faktoja toisiinsa. Laaja-alaisen tiedon lisäksi suomalaisen lukijan silmiä avaa suomensukuisten kansojen historian lukeminen virolaisesta näkökulmasta.
Keskeistä osaa kirjan kudelmassa näyttelee 450 -tonninen rautameteoriitti, joka putosi Saarenmaalle noin 2 500 vuotta sitten. Meri koettaa tavoitella vanhoista kirjoituksista, kansanperinteestä ja paikannimistöstä kaikuja tuosta pientä atomipommia vastanneesta meteoriitin törmäyksestä. Ja yksi Meren esittämä kaiku on vanhojen karttojen Ultima Thule. Ultima tarkoittaa äärimmäistä, mutta mikä on thule? Meren mukaan Eurooppa- keskeinen tiede on liian hätäisesti tuominnut sanan etymologian hämäräksi, kun sen juuri on selvästi suomensukuisten kielten tulta merkitsevässä kantasanassa tule. Ultilma Thule on siis Tulensaari, Saarenmaa, jonne tulipallo aikoinaan putosi. Ja kuinka ollakaan, tuli ja kuumuus on latinaksi aestus, josta taas tulee eestiläisten nimitys! Totta kai! Tiedemaailma on vaiennut Meren teorioista kokonaan, mutta se ei estä meitä nauttimasta miehen laaja-alaisesta esityksestä. Ja miettimästä historiaa pronssikaudelta nykypäivään hetken niin, että keskipisteessä on Saarenmaa.
– – –
aristoteles(at)yle.fi