Skip navigation.
Home

Uusperheen sanaperheet

|

Monen mielestä television saippuaoopperat kuten Kauniit ja rohkeat eivät edusta todellisuutta vaan ovat eskapismia eli pakoa todellisuudesta. Yhdessä asiassa boldis on kuitenkin aivan kuin suoraan meille kaikille tutusta modernista elämästä: sarjan henkilöiden perhesuhteet ovat kuin suoraan uusperheiden käsikirjasta.

Uudet perhemuodot ovat olleet puheenaihe Suomessa jo muutaman vuoden ajan. Avioerot ovat yleisiä, ja tämä merkitsee myös sitä, että usein toista kertaa yhteen menevät aikuiset tuovat perheeseen lapsensa aiemmista liitoista. Samalla liittoon tulevat mukaan tietenkin myös lasten toinen biologinen vanhempi uusine suhteineen, biologiset mummut ja vaarit entisen puolison puolelta ja niin edelleen. Vaikka tätä on tapahtunut kaikkialla maailmassa aina, ilmiön laajuus on tehnyt siitä erityisen nimen väärtin.

Ja sanakirjan arvoisen. Vastailmestynyt Anne Kurjen laatima Uusperhe – suomi -sanakirja kokoaa yhteen pienen kirjallisen sanoja ja tarinoita aihepiirin ympäriltä. Kirja kertoo, että sana uusperhe tulee englannin sanasta newfamily; että nykyistä elämänkumppania tarkoittava sana nyxä on muunnelma entistä tarkoittavasta sanasta exä; että lasten elämän liialliseen helpotukseen kuuluvat sirkustelu ja kurlaus (sanasta curling-vanhemmuus) ovat virheitä ja muistuttaa, että nykyisen aviomiehen rasittava ex-puoliso naakka on kuitenkin joskus ollut oikea joutsen tälle miehelle.

Kirja tarjoaa realistisen kuvan uusperheen arjesta. Tämän kirjan pitäisi jokaisen parisuhteeseen halajavan lukea, samalla tavalla kuin synnytysvalmennuksen pitäisi olla pakollinen jokaiselle sukupuoliyhdyntää suunnittelevalle.
– – –
aristoteles(at)yle.fi