Skip navigation.
Home

Missä ollaan kun ollaan ylämäessä?

|

Aina ei elämä ole tasaista arkea vaan kohtaamme sekä nousuja että laskuja. Mutta mitä ovat nuo elon tiemme nousut ja laskut? Jos kohtaamme ylämäen, onko meillä edessämme raskaat ajat vai kohoammeko yhä ylemmäs onnen ja vaurauden lisääntyessä? Ja onko alamäki onnettomien sattumien johtama tie turmioon vai helppo ja huoleton elämänvaihe? Kuulijamme Uuraisten Ilkka kohtasi huhtikuussa lehtileikkeen tästä ongelmakentästä. Kauppalehti analysoi tuolloin autoyhtiö Volvon tilannetta näin:

Volvo: Ylämäki vain jyrkkenee
Maailman toiseksi suurin raskaiden kuorma-autojen valmistaja Volvo pelkää, että kuorma-autojen kysyntä putoaa Euroopassa jopa puoleen.

Ilkka kommentoi:

”Laman keskellä on mukava saada tällaisia positiivisia otsikoita vaikka sisältö menee ihan täyttä alamäkeä. Samoin taitaa mennä toimittajien ammattitaito.”

Ongelma on ilmeinen: avioliittovalasta tutut myötä- ja vastamäki ovat selkeitä kuvauksia helposta ja hankalasta elämästä. Mutta talouselämässä sekä ylä- että alamäki näyttävät olevan kriisin paikkoja: ylämäessä talous alkaa köhiä ja hidastella. Alamäessä taas kaikki tunnuskäyrät syöksyvät ja sukeltavat. Helpotusta ei näy kummassakaan suunnassa.

Onko kyseessä kahden kuvaparin törmäys: alunperin raskaan vastamäen ristiriita positiivisen ylämäen kanssa ja rattoisan myötämäen hankaus kielteisen alamäen suhteen? Aristoteleen kantapää auttaa nyt miehiä ja naisia mäessä: puhutaan ylä- ja alamäestä vain maastossa. Jos taas menestyksestä ja vastoinkäymisestä on puhuttava kuvakielellä, käytetään kuvailevia myötä- ja vastamäkeä!

Jos kenelläkään on mitään tätä vastaan, puhukoon nyt tai iäisesti vaietkoon! Ja ilmiantaja Ilkka vaikenee siksi, että hän lukee kirjapalkinnoksi saamaansa upeaa koko perheen tietolipasta Aristoteleen kantapää – fraasirikos ei kannata!
– – –
aristoteles(at)yle.fi