Skip navigation.
Home

Käsi lippaaseen!

|

Klassinen sivistys on meille nykyajan oppineille huvittuneisuutta herättävä asia: kuka sitä nyt Euripideksen satyyrinäytelmiä kaipaa, kun meillä on Idols ja Reikä seinässä! Mutta jälleen törmäämme siihen vanhaan sääntöön, että tutustuminen Aamulehteen saa nämä vakiintuneet käsityksemme heittämään häränpyllyä. Kuulijamme Anne lähetti meille seuraavanlaisen leikkeen Tampereen suurlehdestä:

Ruovesi on kuvaajalle kuin Pandoran lipas.

Anne ihmettelee: ”Itsekin kauniilla Ruovedellä vierailleena ihmettelin, että miten niin muka Pandoran lipas. Jutussa kerrotaan: "Ja onhan tämä tosi kiinnostava kohde ainutlaatuisine maisemineen ja tapahtumineen, vanhoine sukuineen ja historioineen. Oikea Pandoran lipas".

Ruoveden kauniit maisemat ovat saaneet Aamulehden reportterilta unohtumaan kreikkalaisen Hesiodoksen myytin Pandorasta, maailman ensimmäisestä naisesta, ja tämän lippaasta, jota kiellettiin avaamasta lähes yhtä tiukasti kuin Aatamia ja Eevaa nauttimasta hyvän ja pahan tiedon puun hedelmiä. Ja kun Pandora lippaansa aukaisi, niin kaikki maailman vitsauksethan sieltä maailmalle livahtivat.

Aristoteleen kantapään fraasirikoslautamiehet nyökkäävät yksimielisesti: toimittaja on syyllinen vertauksen jatkettuun väärinkäyttöön ja määräävät hänet opiskelemaan ulkoa Hesiodoksen teoksen Naisten luettelo ennen kuin seuraavan kerran ylittää Ruoveden rajan!
– – –
aristoteles(at)yle.fi