Skip navigation.
Home

Arkkihuolesi kaikki heitä

|

Satu keisarin uusista vaatteista on oivallinen kertomus ihmisten kyvystä uskoa asioille sellaiset nimitykset, jotka he haluavat uskoa. Sadun kuvaus siitä, miten keisari ja koko kaupunki haluavat uskoa, että tyhjä on hienointa kangasta, eikä kukaan ihmettele alastomana kulkevaa hallitsijaa, ei ole ollenkaan kaukana todellisuudesta.

Aina ei ole kyse edes itsensä huijaamisesta, vaan erilaisista tavoista nähdä maailma. Niin kuin nyt vaikka sellaisesta, kuin zen-punkkari Brad Warnerilla. Warner kävi elokuun lopulla luennoimassa Suomessa uuden kirjansa Zeniä karmalla ja suklaakastikkeella tiimoilta.

Valtakunnan suurilevikkisin sanomalehti raportoi visiittiä henkilöjutun avulla. Siinä kurkistettiin henkiseen maailmaan, jota tämä amerikkalainen ex-rockmuusikko tarjoaa ihmisille otsikolla hardcore zen. Meillä ei nyt ole aikaa kertoa suuntauksesta sen tarkemmin, mutta kuulijaystävämme Karhunkylän kiuaskivi välitti meille suomalaisia kiinnostavan pätkän Warnerin pohdinnoista, joista Helsingin Sanomat kirjoitti näin:

Hymy voi tosin hyytyä, kun vuorossa on lauantaisauna. Mutta ilman muuta Warner haluaa kokea melkein luonnostaan meditatiivisen mökkikansan arkkirituaalin.

Perihärmäläinen arkirituaali on siis amerikkalaiselle zen-punkkarille arkkirituaali! Ennen kuin sanotte, että henkistynyt ystävämme näkee zeniä siellä missä sitä ei ole, iloitkaamme ajatuksesta zen-keisaristamme saunan lauteilla ilman vaatteita!
– – –
aristoteles(at)yle.fi