Skip navigation.
Home

Kenelle tilaliköörit kelpaavat?

|

Alkoholi on suomalaisille arka paikka, lempilapsi ja rakas vihollinen. Vuosikymmenien kokeilujen perusteella näyttää siltä, että vaikka monella muulla alalla rajoitusten purkaminen kannattaa, alkoholin kohdalla suomalaiset kaipaavat ja tarvitsevat jonkinasteista säätelyä.

Säätelyä kannatetaan etenkin silloin kun se koskee kilpailijaksi koetun liiketoimintaa. Näin voisi päätellä kiistasta, jonka Päivittäistavarakauppiaiden yhdistys nosti tammikuussa siitä, saisivatko liköörejä tuottavat viinitilat myydä näitä tislaustuotteita tiloillaan. Maallikon kannalta ilmiselvä myyntioikeus rikkoo kauppiaiden mukaan elinkeinonharjoittajien yhdenvertaisuutta, vaikka liköörejä tuottavien päivittäistavarakauppiaiden määrä ei maassamme liene suuren suuri.

Suomen ketterä ja vikkelä, aina valpas tietotoimisto STT otsikoi vaikeaa aihetta käsittelevän juttunsa kieli keskellä suuta näin:

Kauppiaat eivät niele tilaliköörejä.

Näin kirjoittaja muotoilee kauniisti sen asenteen, josta jo punkyhtye Ne Luumäet lauloi kappaleessaan Pesäpallomaila: jos en sua saa, ei saa kukaan muukaan. Eli niin kuin vanha kansa asian ilmaisi: kateus vie liköörinkin lasista.
– – –
aristoteles(at)yle.fi