Skip navigation.
Home

Silmiinpistettävää

|

Joskus tavallinen rauhaarakastava televisionkatsojakin voi törmätä silmiinpistävän terävästi survaistuun sanavalintaan. Joskus harvoin tällainen terävä tuikkaus voi myös avata myös aukon aivan uusiin maisemiin ja näkökulmiin.

Vanha ystävämme Nimetön seurasi huhtikuun puolivälissä Eurosport-kanavalta, kun snookervirtuoosi ja hallitseva maailmanmestari Ronnie ”Rocket” O´Sullivan kohtasi rankinglistan nelosen, nuoren Mark Selbyn. Tämän taidokkaan biljardipelin selostaja analysoi peliä seuraavasti:

Asia, jonka minä olen pistänyt silmään (...)

Silmään pistäminen on haastava kielikuva pitkillä kepeillä pelattavan biljardin yhteydessä käytettäväksi. Asioiden pistäminen omaan silmään on toimittajalta myös rohkea sivallus ja ketterä näkökulman vaihdos. Perinteisestihän silmiinpistävä asia on sellainen, jonka havaitsija erityisesti panee merkille. Nyt jos toimittaja on itse pistänyt jotain silmään, hän itse on tuottanut tämän merkillepantavuuden ja valitsee sen sitten itse puheenaiheeksi.

Ne, joiden mielestä snooker on maailman upein peli, pallopelien shakki, joka vaatii paitsi täydellistä kehon, pallojen ja mielen hallintaa, myös telepaattisia kykyjä, eivät siis olekaan aivan väärässä, jos telepatiaksi luetaan myös omien ajatusten lukemisen taito.
– – –
aristoteles(at)yle.fi