Skip navigation.
Home

Plääh!

|

Kirjoittaminen on jo sinänsä taitoa vaativa laji, mutta erityistä taitoa vaatii se, että osaa valita kirjoittamaansa tekstiin sellaiset sanat kuin aihe vaatii, miten uida aiheen sisään sanavalinnoilla.

Otetaan nyt esimerkiksi nuori yhdysvaltalainen taiteilija Britney Spears. Kohta 30 vuotta täyttävä lapsitähti tunnetaan vähäpukeisista kuvistaan, vihjailevista lauluistaan, huumeongelmastaan, juhlimisestaan ilman pöksyjä ja siitä, että hänellä on oikeuden lupa tavata kahta lastaan kolmasti viikossa. Sanalla sanoen, Britney Spears on itsenäisen nuoren naisen nykyaikainen roolimalli, Brave New Girl.

Miten kirjoittaa vaikkapa neiti Spearsin Circus-kiertueen Suomen konsertista niin, että lukija on heti mukana Britneyn maailmankuvassa ja elämäntavassa? Ilta-Sanomien tekstitaiturit ratkaisivat asian heinäkuussa suvereenisti:

No voi plääh! Britney Spears ei jääkään Suomeen!

Kyllä: No voi plääh! Siinä se on! Onhan yksi Britneyn upeista levyistä nimeltään Oops!... I Did It Again, eli suomeksi jotakuinkin: Hupsista!... Tein sen taas. Plääh sopii tähän verbaaliseen linjaan kuin nenä päähän! Näin huomaamme taas, että joskus yksi sana kertoo enemmän kuin tuhat kuvaa, joiden julkaisusta taiteilija Spears haluaa muuten päättää itse!
– – –
aristoteles(at)yle.fi