Skip navigation.
Home

Sytyttääkö sammuminen

|

Oksymoroni eli itseristiriita on hauska kielellinen ilmiö. Kreikan kielen terävää ja tylsää merkitsevistä sanoista muodostettu käsite syntyy usein kahdesta toisensa kumoavasta määritteestä. Tiedättehän: kamala on kamala ja ihana on ihana, mutta on myös kamalan ihana. Puhumattakaan hauskoiksi tarkoitetuista oksymoroneista, kuten rehellinen poliitikko tai raitis näyttelijä.

Joskus vaatimaton lehtimieskin pääsee kehittelemään tällaisia verrattomia lukijoiden palvelun muotoja. Tammikuun alussa Sisä-Suomen Sanomien toimittaja pääsi näyttämään itseristiriidankylväjän lahjansa, ja syntyi seuraava otsikko:

Asuntopalon sytyttää usein sammuminen.

Otsikko on kipeän totta, syttyyhän valtaosa asuntopaloista, kun asunnossa oleileva henkilö on ottanut yhden liikaa ja häntä alkaa väsyttää — eli hän sammuu — tupakka suupielessä tai pizzanjämä uunissa 200:ssa asteessa. Aristoteleen kantapään ja ilmiantajakuulijoidemme Tarjan ja Markun mielestä otsikko on kuitenkin myös verrattoman nasevasti sanottu.

Näiden otsikon sisäänsä sulkevien vastakohtaisten merkitysavaruuksiensa vuoksi rohkenemmekin julistaa, että otsikko on suorastaan surullisen hauska.
– – –
aristoteles(at)yle.fi