Skip navigation.
Home

Ruohonjuurta jaksaen

|

Joskus kuvailmaukset alkavat elää omaa elämäänsä. Uusia käsitteitä muodostuu kuvailmauksen kuvasta eikä enää niinkään alkuperäisestä asiasta. Vanha kansakin tajusi, että tällöin liikutaan vaarallisilla vesillä: saattaa käydä niin, että aletaan puhua aidanseipäistä eikä enää aidasta.

Mutta joskus uusi ilmaus on sekä värikäs että ymmärrettävä. Näin kävi eteläisellä rajaseudullamme ilmestyvän Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa elokuun alkupuolella. Artikkeli pohti, miten käy presidentti Barack Obaman suurprojektin, USA:n terveydenhuoltouudistuksen, kun konservatiivit vastustavat sitä kaikin voimin. Jotkut vastustuskeinot vaikuttavat epäilyttäviltä: lakiuudistuksen kriitikot perustavat jopa keinotekoisia kansalaisjärjestöjä. Nämä järjestöt antavat ymmärtää, että ne olisivat syntyneet ruohonjuuritasolla, vaikka ne ovatkin republikaanisen puolueen ja vakiintuneen lääkintäteollisuuden masinoimia. Pääkirjoittajalla oli niille termikin valmiina:

Tekonurmijärjestöt.

Kuten olettaa voi, tekonurmijärjestö -termillä on yhdysvaltalainen esikuva, astroturfing. Sen keksi vuonna 2006 edesmennyt senaattori Lloyd Bentsen ja se viittaa sikäläiseen AstroTurf –nimiseen tekonurmimerkkiin.

Toivottavasti tekonurmijärjestöt eivät leviä Suomeen vaan voimme jatkossakin ylpeillä aidoilla ja tuuheilla suomalaisesta maaperästä kumpuavilla ruohonjuurijärjestöillä!
– – –
aristoteles(at)yle.fi