Skip navigation.
Home

Vahvoja näyttöjä

|

Monet suomea äidinkielenään puhuvat ihmiset pitävät suomea helppona kielenä: sen kun sanoo, mitä meinaa ja se on siinä. Tällaiset ihmiset eivät ole koskaan laatineet sanomalehteen otsikkoa monimutkaisia asioita käsittelevään uutisjuttuun. Vasta silloin huomaa, miten kielemme sisältämät miljoonat mahdollisuudet sisältävät saman verran mahdollisuuksia erehdyksiin. Niin kuin nyt se Savon Sanomien otsikko helmikuun lopulla, joka kertoi seuraavaa:

Poliisille takapuolen näytöstä 120 euroa.

Ilmiantajaystävämme Toini kirjoittaa, että ”Tässäkö poliiseille uusi rahan ansaitsemiskeino tiukassa taloudellisessa tilanteessa?” Mutta otsikon jälkeen toiveikas lukija pettyy. Kyseessä onkin tapahtumasarja, jossa joensuulainen mies näytti ahteriaan poliisille ja tämän loukkaavaksi tulkitun eleen vuoksi hänet tuomittiin maksamaan sakkoja.

Ehkä selkeämmän sanajärjestyksen välttelyn syynä oli kirjoittajan savolainen syntyperä tai sitten tapahtumaketjun poikkeuksellisuus, mutta kiehtovia visioita otsikosta joka tapauksessa Savon Sanomien tilaajille avautui vain hiukan yli 200 eurolla vuodessa.

– – –

aristoteles(at)yle.fi