Skip navigation.
Home

Vuoret tärähtelevät – syntyy hiiri

|

On jotenkin jännittävää ajatella, että kaikkein vanhimpia asioita maan päällä – kiviä ja mantereita – tutkii melkein kaikkein tuorein tieteenala. Laattatektoniikka selittää planeettamme pinnan ilmiöitä mannerlaattojen liikkeiden avulla, ja sen keskeiset ajatukset hyväksyttiin yleisesti vasta viitisenkymmentä vuotta sitten. Ehkä juuri sen vuoksi laattatektoniikka on myös niin suosittu tiedotusvälineissä maanjäristysraporttien yhteydessä, saahan sen avulla ajatukset pois inhimillisestä kärsimyksestä kainalojutun tunteettoman tieteellisen analyysin avulla.

Eikä maanjäristystoimittaja ole ainoa, jota mannerlaatat kiehtovat. Kun maamme hallitus maaliskuun alussa otti vastaan filosofin laatiman tulevaisuusraportin, pääministeri ehätti Helsingin Sanomien mukaan kommentoimaan näin:

Menestyksen mannerlaatat ovat erittäin vahvassa liikkeessä.

Ilmiantajaystävämme /m pohtii näin: ”Kun mannerlaatat liikkuvat voimakkaasti, syntyy vuoria, tulivuorenpurkauksia ja esimerkiksi tsunamiaalto. Haluaako Vanhanen kiipeillä menestyksen mannerlaattojen synnyttämillä menestyksen Alpeilla, vai pelkääkö hän menestyksen aaltojen hukuttavan kaiken alleen?” Kysymys on aiheellinen. Uskomme kuitenkin, että maltillinen pääministerimme vain tarkoitti sitä, että menestys lähestyy meitä suomalaisia mannerlaatoille tyypillisellä vauhdilla 2–15 cm vuodessa ja saavuttaa Euraasian mannerlaatan jo muutaman miljoonan vuoden kuluttua!

– – –

aritoteles(at)yle.fi