yle.fi


Courier New

 • Suhteestani omiin töihini

  17. tammikuuta 2011 6 3

  Minusta olisi kiinnostavaa lukea muidenkin kuin eläkeikää lähestyvien tekijöiden suhteesta heidän omiin töihinsä, joten näytän itse esimerkkiä.

  Lue lisää

 • Joulublogi

  22. joulukuuta 2010 1 19

  Jaan joulun kunniaksi itse itselleni suomilla valtuuksilla kuvitteellisia lahjoja kotimaiselle elokuva- ja televisiosarjatuotannolle.

  Lue lisää

 • Antakaa niille rakkautta

  2. marraskuuta 2010 7 0

  Millainen elokuva tulee, kun viisikymppinen käsikirjoittaja, joka ei käytä Facebookia, kirjoittaa elokuvan Facebookin kaksikymppisistä luojista? Nihkeä.

  Lue lisää

 • Napapiirin sankareiden synty

  13. lokakuuta 2010 1 3

  Perjantaina saa ensi-iltansa kolmas pitkä elokuvani Napapiirin sankarit. Se on komedia pitkäaikaistyöttömästä Jannesta, jonka avopuoliso uhkaa häipyä ellei Janne saa hankittua digiboksia aamuun mennessä.

  Lue lisää

 • Jännite

  16. syyskuuta 2010 4 1

  Jännite on tarinan peruselementti, josta ei koskaan puhuta liikaa. Jännitteen taju erottelee kirjoittajien kohdalla jyvät akanoista. Jännitteestä jauhetaan kaikissa käsikirjoitusoppaissa, mutta silti se näyttää olevan monella tekijällä hukassa. Näin käy välillä itsellenikin, sillä vetävän jännitteen rakentaminen ja sen ylläpitäminen ei ole helppoa.

  Lue lisää

 • Voiko käsikirjoittamista opettaa?

  30. elokuuta 2010 5 2

  Monet ovat sitä mieltä, ettei kirjoittamista voi opettaa. Puhutaan kertojan lahjasta. Tarinankerronnan taidon kuvitellaan olevan jotakin kovin sisäsyntyistä. Kerron oman kokemukseni asiasta.

  Lue lisää

 • Kehitysmuistiot

  16. elokuuta 2010 2 1

  Jaan pienen työtapoihini liittyvän vinkin. Kun jumiudun pahasti käsikirjoituksen kanssa, alan purkaa probleemaa kirjeeksi jollekin. Yleensä tämä joku on ohjaaja tai tuottaja, joskus myös rahoittaja. Kutsun näitä selitelmiä kehitysmuistioiksi.

  Lue lisää

 • Miksi nuorisolla on huono maku

  22. kesäkuuta 2010 2 1

  Vaadin taannoisessa kirjoituksessani, että YLE:n pitäisi huomioida paremmin nuoria katsojia. Vanhemmille tekijöille nuorten huomioiminen voi olla kuitenkin vaikeaa, koska vanhemmiten alkaa vääjäämättä vaikuttaa siltä, että nuorilla on huono maku. Yritän analysoida mistä tämä johtuu.

  Lue lisää

 • Rakenne on viesti

  17. toukokuuta 2010 0

  Olen itse klassisen kolminäytöksisen rakenteen ystävä, mutta samaan aikaan sitä mieltä, ettei tarinalla kuulu olla rakennetta rakenteen itsensä vuoksi. Rakenne määrittyy tarinan väittämän mukaan. Kuulostaa abstraktilta, mutta yritän selittää mitä tarkoitan. Klassinen kolminäytöksinen rakenne syntyy siitä, että ykköskäänteessä ”sankari” päättää lähteä ”seikkailuun”. Kirjoitin sankarin ja seikkailun lainausmerkeissä, koska ne johtavat ajattelemaan hyvin klassista tarinaa. Sankari voi olla millainen hahmo tahansa ja seikkailu voi tarkoittaa esim. päätöstä mennä terapiaan kuten sarjassa Sopranos. Kyse voi olla siis hyvin vertauskuvallisesta matkasta.

  Lue lisää

 • YLE palvelemaan tasapuolisesti

  3. toukokuuta 2010 9 0

  Kun minua pyydettiin kirjoittamaan blogia tälle sivustolle, laitoin ehdoksi, että minua ei saa sensuroida. Lupasivat, etteivät sensuroi. Testataanpa pitääkö lupaus paikkaansa.

  Lue lisää

test

 • Courier New

  Pekko Pesonen on Taideteollisesta korkeakoulusta valmistunut vapaa käsikirjoittaja ja Käsikirjoittajien killan puheenjohtaja. Hän on kirjoittanut elokuvat Tyttö sinä olet tähti ja Lapsia ja aikuisia, palkitut minisarjat Veljet ja Sitoutumisen alkeet, sekä Jussi-palkitun, katsojaennätyksiä rikkoneen komediaelokuvan Napapiirin sankarit. Pekko on myös kahden pikkutytön isä ja musiikki-intoilija.

  Pekon blogi jatkaa 15.1.2012 alkaen osoitteessa suomileffa.fi.

Uusimmat kommentit

Pertti

Inspiraatio on petollinen rakastaja.