Tämän kevään blinijuhliin tarvitaan spelttiä
Blinit ovat Venäjältä Suomeen kulkeutunutta ruokaperinnettä. Kevättalven sesonkiaikana blinipannut kaivetaan esiin kodeissa ja ravintolakeittiöissä.
Malmgårdin upeassa kartanossa Porvoossa Kristina Creutz tarjoaa ohukaispannussa paistettuja pikkublinejä. Perinteisesti blinitaikina valmistetaan tattarista ja vehnästä, mutta tässä ohjeessa ne on korvattu speltillä. Parhain tulos syntyy kun sekoitetaan täysjyvä- ja sihtispelttijauhoja.
Valitut lisäkkeet – graavattu peuranfilee, suolakurkut ja punajuuri – sopivat erinomaisesti näiden rapeaksi paistettujen pulleahkojen lettusten seuraksi.
Spelttiblinit graavin peuranfileen, suolakurkun ja punajuuren kera (7 pientä bliniä)
1 dl maitoa
15 g hiivaa
1 kananmuna
½ dl speltti- tai muuta olutta
2 dl spelttijauhoja
½ tl suolaa
½ dl voisulaa
voita paistamiseen
Lisäkkeet:
200 g graavattua peuranfileetä
1 punasipuli
2 venäläistä suolakurkkua
2 maustepunajuurta
1 tl vuohenjuustoa
200 g ranskankermaa
14 kaprista
7 timjaminoksaa
vastajauhettua valkopippuria
hiutalesuolaa
Lämmitä maito 37 asteeseen, murenna hiiva joukkoon ja sekoita kunnes se on liuennut. Erota munanvalkuainen keltuaisesta ja vatkaa keltuainen sekä olut maidon joukkoon. Lisää jauhot ja suola ja sekoita taikina tasaiseksi ja sileäksi. Anna kohota liinalla peitettynä noin tunnin ajan.
Nosta graavattu peuranfilee hetkeksi pakkaseen, sillä kohmeisena siitä on helpompi leikata ohuita viipaleita. Kuori punasipuli ja kuutioi se sekä suolakurkut ja punajuuret. Sekoita vuohenjuusto ranskankermaan.
Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja sekoita kohonneeseen taikinaan yhdessä voisulan kanssa. Paista taikinasta voissa ohukaispannulla paksuja lettuja keskilämmöllä. Käännä letut, kun pinta on jähmettynyt.
Tarjoa blinit vastapaistettuina tai uunissa nopeasti lämmitettyinä punasipulin, suolakurkun, punajuuren ja ruusukkeiksi taiteltujen ohuiden graavifileen viipaleiden kera. Mausta nokareella ranskankermaa sekä kapriksilla ja timjamilla. Ripauta päälle vielä suolaa ja pippuria ja nauti!
Kristina Creutzin resepti Kenneth Narsin toimittamasta kirjasta Purtavaa Pohjolasta - Mat så in i Norden, joka on tehty samannimisen tv-sarjan pohjalta. Tv-sarja nähdään Yle Femmalla kesällä 2013.
aiheet
uusimmat
Kajahtanut käsityönäyttely!
TEE ITE – Kajahtaneet kudelmat SM-kilpailun parhaimmistoa voi nähdä Helsingissä Annantalolla järjestettävässä näyttelyssä.
Tee itse 219
Voita ja Sokeria -reseptit siirtyvät uuteen osoitteeseen
Lauantaiaamun 15.2. Voita & Sokeria -resepti on Heidi Pakarisen runsas uunilohiateria. Aamu-tv:n reseptit löytyvät jatkossa yle.fi:n Ruoka-sivulta.
Tee itse 0
Oscarit suorana Yle Teemalta
Yle Teema esittää Oscar®-gaalan suorana lähetyksenä Hollywoodista varhain maanantaiaamuna 3. maaliskuuta 2014. Järjestyksessään 86. Oscar®-gaala esitetään suorana yli 225 maassa.
Minä 15
Kaaso, älä kaadu häätaakan alle
Kaason tehtävä on tukea ja auttaa morsianta häätaakan alla, mutta kuka auttaisi kaasoa? Olotila kokosi vinkkilistan kaasoille.