Pekingin Ankkalammikko

Made in Hongkong

julkaistu 13.08.2008 klo 07.29

Ankanpoikanen lennähti tuossa taannoin tutustumaan pikaisesti kisakaupunki Hongkongiin. Tarkoituksena jututtaa Suomen joukkueen suurkokoisinta urosta. Mörssäriä, jonka askel on kevyt kuin ballerinalla, mutta jonka rinnalla OP Karjalainen ja Frantz Krugerkin ovat pikkupoikia.

Kyseessä on tietenkin joukkueemme ruotsalaisvahvistus, Ruotsin puoliveriruuna Max. Elopaino tiukan kisadietin jälkeen komeat 608 kiloa. Näyttävä ilmestys, täytyy kehua.

Joku toimittaja ehti jo harmitella Kyra Kyrklundille aiemmin sitä, ettei ruunalla ole tiedossa eläkepäivinään mielekästä puuhaa siitoshommissa. Tähän ratsastaja ja kouluttaja Kyrklund totesi 51-vuotiaan naisen syvällä kokemuksella:

- Ei haittaa, big balls – no brains.

Tulipa muuten mieleen, että kisojen avajaispäivänä täällä paikan päällä kiersi hurja huhu. Hevosmiesten tietotoimiston mukaan yhdeksi varmaksi soihdunkantajaksi oli koulutettu jättiläispanda.

Ei näkynyt pandaa linnunpesässä, mutta se vasta olisi ollut todellinen yllätys, että Suomen lipunkantajana olisi toiminut Hirven sijaan hevonen nimeltänsä Max.

Luksusta urheilijoille

Meille länsimaan asukeille sanoista made in Hongkong tulee useimmiten mieleen halvalla tehty kertakäyttötavara. Koska ankanpoikanen puhuu ja kuuntelee sujuvaa hevosta, selvisi että olympiaratsuilla on aivan toisenlainen kuva.

Mutta se nyt ei ole ihme. Leikitäänpä hetki nelijalkaisia. Ensin suora lento paikan päälle tilauskoneella. Matkustus, totta kai, ykkösluokassa. Jatkuva ruokinta ja juomapalvelu koko lennon ajan. Kuljetus hotellille ilmastoidussa autossa, ilman ruuhkia, omaa kaistaa pitkin.

Hotellihuone on avara, ilmastoitu ja varmasti puhdas. Tarjolla jatkuvasti kahta juomakoktailia, suoloilla tai ilman. Myös tuoreita hedelmiä ja vihanneksia tarvittaessa. Päivän liikunta mahdollista suorittaa ilmastoiduissa sisätiloissa. Liikunnan jälkeen voi palautua puhaltimilla varustetussa viilennysteltassa, ennen hierontaa.

Bambu pitää

Hongkongin pilvenpiirtäjät ovat huima näky. Talojen asukkaiden puhtaat pyykit roikkuvat kummallisilla viritelmillä asuntojen ikkunoiden ulkopuolella kuivamassa, aina kerrosta 38 myöten. Tämä johtuu kuulemma siitä, että kämppien koko on kutakuinkin 20 neliön luokkaa. Aika vähän nelihenkiselle perheelle.

Turvalliselta näyttävät myös rakennustelineet, joita näkee pilvenpiirtäjien ulkosivuilla. Ne on rakennettu bambusta, mikä ehkä asettaa kyseenalaiseksi työturvallisuuden näin taifuunikauden aikaan.

Taifuuni lähestyi Hongkongia myös vierailuni aikana. Lentokentälle mentäessä liikenteessä olivat vain taksit. Kaupungin asukkaita kehotettiin pysymään kodeissaan. Niin vain lentokoneet nousivat ilmaan meren rannalta sijaitsevalta kentältä. Onneksi sisäisten lentojen kone oli jumbokokoa. Ei heiluttanut kovin pahasti.

Inka Henelius, Peking

Aiemmat:

Ajankohtaisia urheiluaiheita