HDTV

Julkaistu Ma, 26/01/2009 - 12:55
  • otto_levijarvi_poppaaja.jpg (Kuva: )
  • Koko kansan teräväpiirtolähetyksiä saadaan odottaa ainakin vuoteen 2016. Meneekö sinunkin rakas jättitaulutelevisiosi hukkaan?

Suomalaisille on muutaman vuoden ajan myyty kiihtyvään tahtiin taulutelevisioita, joita on mainostettu ”uskomattoman tarkkaan HD-kuvaan kykenevinä”. Mainoslauseissa ei useimmiten sinänsä olekaan vikaa, sillä laitteet todella kykenevät korkeisiin resoluutioihin ja parhaimmillaan niiden HD-kuva näyttääkin erittäin hyvältä. Sen jälkeen perinteinen SD-kuva näyttää epämääräiseltä mössöltä. Oikeasti. Moni 42 tuuman full HD –television ostaja joutuu kuitenkin hieman pettymään, kun televisiokuva ei näytäkään niin mullistavalta kalliillakaan töllöllä. Itse asiassa, suurilla telkkareilla se näyttää liian usein sietämättömältä kuralta, jollaista ei toivoisi kenenkään katsovan. Koko homma vaikuttaa vähintäänkin epäilyttävältä.

Karu fakta: Teräväpiirtotelevision teräväpiirto menee hukkaan ilman HD-tasoista kuvalähdettä.

Mutta ai niin, se superhyvä kuva onkin vasta tulossa! ”HD-vallankumous koittaa lähitulevaisuudessa!” Jee jee. Lähitulevaisuudessa on kuitenkin ikävän epämääräinen käsite. Se voi tarkoittaa viikkoa, kuukausia tai 15 vuotta. Tässä tapauksessa ehkäpä seitsemää. Digita, YLE ja Viestintäministeriö ovat  antaneet ymmärtää, ettei yleisillä tv-kanavilla siirrytä HD-herkkuun ennen vuotta 2016. Toki asiaan liittyy paljon teknisiä seikkoja, mutta niistä on tässä turha alkaa jauhamaan. Iso osa suomalaisista ei kuitenkaan tiedä lcd:n ja lsd:n eroa, saatikaan sitten dvb-t2:n ja mpeg4:n.

Aivan turhia teräväpiirtotelkut eivät tietenkään ole. Silmäkarkki on taattu, kunhan kotoa löytyy HD:ta ulostava laite telkkarin kaveriksi. Käytännössä tämä koskee tehopelikonsoleiden (Xbox 360 ja PLAYSTATION 3) ja blu-ray –soittimien omistajia sekä HD-tarkkojen maksukanavien tilaajia. HD-skaalain DVD-soittimessa takaa myös toki hieman paremman kuvan, vaikkei se pääse lähellekään blu-rayta. Myös netin kautta pystyy katsomaan HD-kuvaa streamattuna, mutta se vaatii paljon nopeamman laajakaistayhteyden kuin valtaosalla HD-television omistajista löytyy.

Ei ole hoppu hyväksi eikä kiire kunniaksi

Vielä tuskin kannattaa hankkia koko olohuoneen laitteistoa sillä asenteella, että näillä vermeillä sitten katsotaan niitä HD-lähetyksiä. Muistatteko, miten digisiirtymässä kävi? Monet 2000-luvun alussa myydyt digisovittimet olivat kalliita ja kärsivät kamalista lastentaudeista. Mutta pitihän sitä varautua tulevaisuutta varten. Kun analogiset lähetykset lopetettiin, sai kaupasta haettua peruspätevän kansalaisboksin jo parilla kympillä.

Ja historiahan toistaa itseään.

Otto Levijärvi

  • otto_levijarvi_poppaaja.jpg (Kuva: )

    On helsinkiläinen opiskelija. Kiinnostunut kielistä, kirjoittamisesta ja yhteiskunnallisista asioista. Ei pidä matemaattisista aineista ja talven pimeydestä. Pitää räiskintäpeleistä, elokuvissa käymisestä ja raskaasta musiikista