Vajaa kuukausi sitten PS3:lle julkaistu Killzone 2 on räiskintäpelaajan märkä uni ja lajityyppinsä ehdotonta eliittiä. Tulevaisuuteen sijoittuva sotaretki on saavuttanut loistavan myynti- ja arvostelumenestyksen, eikä syyttä. Se tarjoaa harvinaisen hyvät grafiikat, onnistuneen pelimekaniikan ja – mikä parasta – armotonta vihollissotilaiden lahtaamista ja paljon verta!
Taisin nyt olla poliittisesti epäkorrekti. Internet ja pelit ovat saaneet paljon lokaa niskaansa viimeaikaisten koulusurmien takia. Erityisen hyvin pelien sorsimisessa on kunnostautunut sananvapauden kehitysmaa Saksa, jossa jaksetaan vinkua välillä hakaristeistä ja vanhoista marssilauluista, toisinaan taas peleistä. Maassa joudutaankin julkaisemaan monesta pelistä sensuroitu versio, mikä saattaa pahimmassa tapauksessa johtaa teoksen sisällön leikkaamiseen koko maailmassa.
Saksan sosiaaliministeri Mechthild Ross-Luttmann ilmoitti hiljattain haluavansa kieltää alaikäisiltä ”riippuvuutta aiheuttavat pelit”. Visiitti 50-vuotiaan kristillisdemokraattien naispolitiikon kotisivuille kertoo kyllä hänen vilpittömästä huolestaan lasten ja nuorten asioista. Osa jutuista kuitenkin tökkii aika pahasti pienestä pitäen pelanneen silmään.
Saksalaisministeri pitää esimerkiksi suosittua World of Warcraft –massiivimoninpeliä kuin huumena ja on erittäin huolestunut tavasta, jolla kuukausimaksullinen peli palkitsee pitempään pelanneita. Peli ei ole vaarallinen niinkään väkivallan, vaan riippuvuuspotentiaalinsa takia. Kuulostaa pahalta!
Ei sillä, että ministerin kannassa olisi jotain uutta. Vuoden 2002 keväällä asuin Düsseldorfissa ja muistan vieläkin Erfurtin 17 kuolonuhria vaatineen joukkomurhan jälkeisen koulupäivän. Heti aamulla opettaja jakoi hiljaisen hetken jälkeen kaikille kotiin vietäväksi monisteen, joka valisti väkivaltaisten videopelien vaaroista. Saksalaista tehokkuutta – syntipukki ja propaganda saatiin valmiiksi alle 24 tunnissa.
Toivottavasti poliitikot ja viranomaiset osaavat sitten määritellä, mitkä pelit ovat ”riippuvuutta aiheuttavia”. Itseltäni se ei onnistuisi. Pitääköhän asiaa varten perustaa oma tuomioistuin? Miten mahtaa käydä Tetriksen?
Saksalaisilta nuorilta halutaan kieltää tietokone-, suomalaisilta hedelmäpelit. Ehkä jotain toimivia ratkaisuja nuorten voinnin parantamiseksi aletaan kehitellä, kun kaikki kiva on kielletty. Saa nähdä.