Tragikoominen Frostbite Metalfest

Julkaistu Ma, 23/02/2009 - 12:55
  • otto_levijarvi_poppaaja.jpg (Kuva: )
  • Tragikoomisessa tapauksessa pidemmän päälle korostuu koomisuus

Frostbite Metalfest Lahdessa 6. - 7.2.2009

Brittiläinen Cradle of Filth, norjalaiset Gorgoroth ja Mayhem, länsinaapuristamme Arch Enemy sekä rapakon takaa maineikas Lamb of God. Moisen maailmanluokan kaartin saaminen ensimmäistä kertaa järjestettävälle festarille Lahteen kuulosti liian hyvältä ollakseen totta.

Ja juuri sitä se valitettavasti olikin.

Alku meni ihan ok

Puolitoista viikkoa ennen Frostbitea Cradle of Filth perui tulonsa määrittelemättömistä syistä. Huhun mukaan tapahtuman järjestäjällä ei olisi ollut varaa maksaa bändin esiintymispalkkiota. ”Fanien loanheittoa”, ajattelin. Ei se mitään, luvassa olisi kuitenkin paljon hyviä esiintyjiä. Vai? Festarin ensimmäinen päivä sujuikin vielä joten kuten, vaikka monet käytännön järjestelyt kusivat.

Ilmoitetun kolmen esiintymislavan sijaan käytössä oli vain kaksi, ruoka- ja juomatarjonta oli surkeaa, narikka oli sijoitettu typerästi jne. Sen pystyi kuitenkin antamaan anteeksi, koska itse artistit hoitivat hommansa hyvin. Arch Enemyn loistavalla keikalla pääsin / jouduin elämäni ensimmäiseen moshpitiin ja sain piikkirannekkeesta kylkeen. Seuraavana päivänä kipeät paikat ja käheä ääni indikoivat onnistunutta iltaa.

Sitten alkoi mennä pieleen

Lauantaina korttitalo kaatui. Sisäänkäynnillä festarivieraat toivotti tervetulleiksi lappu, jossa luki ”Mayhem peruttu”. Tämän johdosta joku päätti suuressa viisaudessaan siirtää yhden päivän toisen bändin, suomalaisen Shade Empiren, keikkaa neljällä tunnilla eteenpäin. Kiitos järjestäjien aikataulusekoilun palasin festivaalialueelle puoli tuntia ennen olettamaani keikan alkua, vain huomatakseni soiton alkaneen jo puoli tuntia sitten.

Gorgorothin saavuttua lavalle bändin solisti ilmoitti keikan peruuntuneen, koska kitaristit olivat Oslossa jumissa lumimyrskyn takia. Tämäkin vain siksi, ettei Frostbiten järjestäjä ollut hankkinut heille lippuja edellisen päivän koneeseen, kuten oli sovittu.

Lienee reilua huomauttaa, että ainoa todellinen häviäjä koko jutussa oli tapahtuman pitkälti yksin ideoinut Aleksi Winstén. Vasta 18-vuotiaan järkkärin ilmeinen kokemattomuus ja puuttelliset taloustaidot koituivat 190 000 euron veloiksi. Sen rinnalla hukkaan mennyt lipun hinta tuntuu aivan yhdentekevältä.

Mikään tapaus ei ole niin vakava, etteikö siitä voisi repiä hyvää huumoria. Ensi vuoden Failbiteen on ehdotettu esiintyjiksi mm. Nirvanaa, 2pacia ja Frank Sinatraa. Youtubeen on myös ilmestynyt mainio Frostbite parodiaksi otsikoitu video, joka on uudelleen tekstitetty pätkä Perikato-elokuvasta.

Eiköhän koko tapaus painu hiljalleen unohduksiin Tuskan lähestyessä.

Voimia Aleksille.

Otto Levijärvi

  • otto_levijarvi_poppaaja.jpg (Kuva: )

    On helsinkiläinen opiskelija. Kiinnostunut kielistä, kirjoittamisesta ja yhteiskunnallisista asioista. Ei pidä matemaattisista aineista ja talven pimeydestä. Pitää räiskintäpeleistä, elokuvissa käymisestä ja raskaasta musiikista