Vihdoinkin alkaa tapahtua. Suomen Piraattipuolueesta tulee nyt virallinen puolue ja se tähtää katseensa vuoden 2011 eduskuntavaaleihin tavoitteenaan yksi tai kaksi paikkaa. Ruotsalaiset ovat meitä tässäkin asiassa edellä – sikäläinen Piratpartiet keräsi jo nyt eurovaaleissa komean yli 7 prosentin ääniosuuden ja saa näin Brysseliin kaksi edustajaa.
Tiukentuneet tekijänoikeus- ja televalvontalait ovat saaneet ihmiset liikkeelle ja piraattipolitiikalle on selvästi tilausta. Musiikin ja leffojen lataaminen on siitä mielenkiintoinen poliittinen ongelma, että se yhdistää lähes kaikkia nuoria hoppareista hevareihin ja vasemmistosta libertaareihin. Kerrankin olemme yhtä.
Tietoyhteiskunnan kysymyksissä rajat eivät kulje puolueiden, vaan sukupolvien välillä. Mediakasvatuksensa 1960-luvulla saaneiden kansanedustajien ja MSN-sukupolven ajattelussa on vuosikymmenien kuilu ja molemmat tuntevat olevansa yhtä oikeassa. Tästä on myös hyvä kotimainen esimerkki – kokoomuksen läpi runnoma lex Nokia, jota kokoomusnuoret asettuivat vastustamaan.
Piratpartietin menestykseen ei ole voinut olla vaikuttamatta kevään The Pirate Bay -oikeudenkäynti, jonka tuloksena hypersuositun ruotsalaisen nettisivun ylläpitoa tuomittiin vankeuteen mm. tekijänoikeusrikoksien avustamisesta. Puolet syytteistä kaatui kuitenkin jo oikeudenkäynnin ensimmäisenä päivänä ja jatkoa on luvassa korkeammissa oikeusasteissa. Mainittakoon, että jutun tuomari Tomas Nordström istuu tällä hetkellä Ruotsin teollisoikeusyhdistyksen hallituksessa. Hänen jääviyttään tutkitaan parasta aikaa.
Joku länsinaapurimme saattaisi väittää, ettei ole mitään järkeä kriminalisoida toimintaa, jota harrastaa päivittäin miljoona ruotsalaista. Tätä mieltä ovat nuoret ja kasvava joukko aikuisista. Viihdeteollisuuden ja tekijänoikeusjärjestöjen edustajat väittävät edelleen, että nettilataaminen on automaattisesti pois tallenteiden myynnistä, vaikka moista riippuvuussuhdetta ei tähän päivään mennessä olla pystytty kunnolla todistamaan. Sen sijaan on havaittu, että musiikkia paljon lataavat myös ostavat sitä eniten.
Tekijänoikeuspamppujen pelko informaatiovallankumouksesta on aiheellinen, sillä tämän päivän piraattinuoret ovat huomisen piraattipäättäjiä. Datan levityksen luonteen muuttuminen on osa yhteiskunnan jatkuvaa kehitystä, jota ei syyllistäviä lakeja säätämällä estetä.