Auvo

Julkaistu Ke, 29/10/2008 - 12:57
  • Riikka Ala-Harja (Kuva: )
  • Kymmenvuotiaana inhosin yhdessä laulamista. Silti auoin suutani koulun kuorossa. Kurkustani lähti keskikokoinen, kiltti ääni.

    Lapsena teki tosi tyhmiä asioita vastaan väittämättä.

Turha intoilla miten lapsuus on muka joutilasta, kevyttä auvoa.

Kuoron lisäksi inhosin sukujuhlien pakollisia yhteislaulutuokioita, sitä kun joku halusi ruveta hoilaamaan spontaanisti vaikka laulunsanat oli jo valmiiksi monistettu.
 
Vähän vanhempana kärsin keikoilla kun laulaja yritti laulattaa yleisöä. Olin sentään maksanut että pääsen kuuntelemaan bändiä enkä vieressäseisovaa karvanaamaa.
 
+
 
Eilen painoin magneetilla jääkaapin oveen pääsylipun.
Olen menossa kuukauden päästä kuorokonserttiin.
Ruotsalainen 29 muusikon bändi ”I´m from Barcelona” on tulossa viereiseen isoon kaupunkiin Caeniin esiintymään. Kaikki bändin muusikot laulavat kuorossa. Näin:
 
http://www.youtube.com/watch?v=OwwbXHNGsjU
 
Kesken lokaflunssan muutun rempseäksi: jalat lähtevät melkein alta, rinnassa pauhaa ja alan lallattaa mukana. Jessus kun ruotsalaiset osaavat!
 ”I´m from Barcelona” ottaa kaiken irti koulun kuorolaulun kamaluudesta.
Mainostan ranskalaisille kavereille olevani melkein ruotsalainen ja osaavani ulkoa Ruotsin kansallislaulun ensimmäisen säkeistön. Kaverit kieltäytyvät kohteliaasti kuuntelemasta mutta lupaavat tulla keikalle.
 
Eikä tämä ole aivan ensimmäinen kerta kun intoilen kuorolaulusta.
Kaksi vuotta sitten näin Kiasmassa Tellervo Kalleisen ja Oliver Kochta-Kalleisen ”Valituskuoro - The Complaints choir” –videon.
Heidän projektinsa osuu joukkovoiman ytimeen. Ihmiset saavat valittaa, valituspaperit kerätään ja sen jälkeen säveltäjä säveltää valituksista biisin jonka valittajat esittävät kuorona. Siinä hoilataan parempi maailma, mieli ja meininki. 
On asiaa, kuunnelkaa! 
Kalleiset keräsivät ensimmäisen valituskuoron Birminghamiin vuonna 2005, Helsinkiin seuraavana vuonna, ja siitä lähtien he ovat matkustaneet ympäri maailmaa kasaamassa kuoroja. Tässä kuussa he olivat Etelä-Koreassa.
 
www.complaintschoir.org
 
Valituskuoron voi koota myös itse, Kalleiset kannustavat yllä olevalla sivustolla.
Muutokset saattavat olla askeleen päässä, vain parin joukkohoilotuksen etäisyydellä. Voi loilottaa yhdessä, veisata suunsa puhtaaksi. Keskinkertaisen, kiltin pihinän sijaan saa päästellä myös voimalla. Aikuisuus on oikeata auvoa.

Riikka Ala-Harja

  • Riikka Ala-Harja (Kuva: )

    Riikka Ala-Harja on Ranskan Normandiassa asuva kirjailija, joka ramppaa Suomessa alinomaan. Kirjoittaa syksyllä 2009 ilmestyvää romaania sekä sarjakuvaa Parnasso-lehteen.