Lamakuvia odotellessa

Julkaistu La, 01/11/2008 - 12:57
  • Ville Vedenpää (Kuva: Juha Kiiskinen)
  • Musiikkivideoita olin tallentanut puolestaan MTV:ltä sekä Ylen Top40 Lista -ohjelmasta. Erityisen paljastavaa niissä oli se, millainen kehitysmaa Suomi vielä 90-luvun alussa musiikkivideoiden suhteen olikaan.

Taantuman lähestyessä järjestin viikko sitten synttäribileet 90-luvun alun lama-ajan hengessä. Tarjolla oli vain kotiviiniä, eikä muuta. Ankee meininki. Viihdykkeeksi vierailleni olin kuitenkin kaivanut esiin VHS-kasetteja, joille olin tallentanut lamavuosilta muun muassa musiikkivideoita. Ensimmäiset vieraani saivat nähtäväkseen jo edesmenneen brittilehti Smash Hitsin Poll Winners Party -palkintogaalan vuodelta 1990. Elettiin New Kids On The Blockin kulta-aikaa, sillä bändi voitti tukun palkintoja. Rockhenkinen miesvieras yllätti osaamalla yhtyeen kappaleiden sanoja sujuvasti ulkoa. Yllätys oli myös se, että gaalan esityksissä suurimmassa osassa oli mukana räppiä ja yksi esiintyjistä oli uusi jenkkitulokas Vanilla Ice hitillään Ice Ice Baby. Esitys oli hätkähdyttävää katsottavaa, kun haaremihousuissa hyppelehtivät miestanssijat tekivät melkoisen pornoja liikkeitä kirkuvan teiniyleisön edessä. Tyrmistyneistä reaktioistamme heräsi kysymys, onko meistä tullut konservatiivisempia vajaassa 20 vuodessa.

Musiikkivideoita olin tallentanut puolestaan MTV:ltä (silloin kun sieltä vielä niitä tuli) sekä mm. Ylen Top40 Lista -ohjelmasta. Erityisen paljastavaa niissä oli se, millainen kehitysmaa Suomi vielä 90-luvun alussa musiikkivideoiden suhteen olikaan suttuisine kuvineen. Sen verran kehitys oli kehittynyt myös täällä, että editointilaitteista oli löytynyt jopa uusia toimintoja. Samaa efektiä kuten pumppaavaa kuvaa ja erilaisia värimuunnoksia käytettiinkin sitten ihan urakalla läpi koko videon.

Suomessa tehdyt musiikkivideot ovat olleet jo pitkän aikaa samalla tasolla muun maailman kanssa. Mutta kuinka käy nyt taantuman iskiessä? Tingitäänkö
musavideoiden tekemisestä entisestään, kun isoja yleisöjä kerääviä esitysfoorumeitakaan ei enää juuri ole. Ja kuinka käy musavideoiden kanssa Yhdysvalloissa, jossa laman merkit ovat jo selkeitä. Kertooko se jo jotain, että jenkkiräppäreiden bling bling -videoiden määrä on niiden huippuvuosista vähentynyt.

Suomen 90-luvun lama-ajasta on kulunut jo sen verran aikaa, että oma bileväkeni innostui muistelemaan noita ankeita aikoja. Vaikka monet esitykset ja musavideot saivat ihmiset hyvälle mielelle, moni oli harmissaan siitä, että Sami Aaltosen naamasta ehti näkyä vain vilaus ja Katja Ståhlin naseva kommentti jäi puolitiehen. Silloin niin pätevästi videoita peräkkäin nauhoittaneena vaadin uusintaesityksiä jyrkeille ja listoille juontoineen, että saadaan nauttia paljon paljastavasta ajankuvasta vielä enemmän. Kotiviinillä tai ilman.

Ville Vedenpää

  • Ville Vedenpää (Kuva: Juha Kiiskinen)

    Ville Vedenpää toimittaa ja tuottaa YLEn Pop-uutisia ja ahmii populaarikulttuuria töiden lisäksi vapaa-ajalla mm. katutanssin parissa.