Vaaleja ja julkkiksia

Julkaistu La, 29/11/2008 - 11:00
  • Ville Vedenpää (Kuva: Juha Kiiskinen)
  • Hollywood-tähtien ja suosittujen amerikkalaislaulajien Vote-kampanjat ovat tutkitusti saaneet monet nuoret intoutumaan äänestämisestä

Voisiko meilläkin ottaa julkkikset vaalikäyttöön vähän erilaisella tavalla? Vaikka eurovaaleissa ensi vuonna

Takana on vilkas vaalisyksy. Yhdysvalloissa käytiin historialliset presidentinvaalit ja täällä meillä kuntavaalit, nuo vaaleista epäseksikkäimmät. Suomessakin taisi kiinnostaa enemmän amerikkalaisvaalit kuin se, miten suomalaiskunnissa tulevaisuudessa asioista päätetään.

Suomalaisessa mediassa hämmästellään jokaisten vaalien yhteydessä, että miksi ne nuoret eivät äänestä. Miksiköhän? No pohditaanpa. Miksi useimmat nuoret haluavat nykyisin tulla? Julkkiksiksi. Keitä he seuraavat ja fanittavat? Julkkiksia. Miten heidät (jo monet vanhemmatkin) saataisiin sitten innostumaan päätöksenteosta? Suomalaiset puolueet ovat tietenkin tulkinneet tämän siten, että ehdokkaiksi haalitaan muutama jollakin tavalla julkisuudessa pyörähtänyt. Poliittisesta kokemuksesta ei tässä yhteydessä ole niin väliä. Ja onko tämä konsepti toiminut? Kyllähän ne julkimot on usein saatu läpi, mutta kuinka moni nuori jätti silti äänestämättä.

Yhdysvalloissa muusikot ja elokuvatähdet ovat jo useammissa vaaleissa osallistuneet kampanjoihin, joissa  usutetaan nuoria vaaliuurnille. Mainoksissa ei tuoda esille sitä, ketä kukin julkkis kannattaa, vaan tarkoituksena on saada nuoret aktivoitumaan. Mitä tekevät suomalaiset julkimot? Iltapäivälehdissä heitä nähdään kyllä vaikka minkä alan asiantuntijoina ja se kyllä tiedetään, ketä Idols-finalistia heistä kukin kannattaa. Mutta mitä heille tapahtuu vaalien aikaan? Silloin heitä ei kyllä näy politiikan asinatuntijoina. Ainoa selkeä poikkeus taisi olla vuoden 2000 presidentinvaaleissa, jolloin monet kulttuurihenkilöt olivat rohkeasti Tarja Halosen tukijoita.

Olin Yhdysvalloissa presidentinvaalien aikaan ja seurasin jännää iltaa brooklynilaisessa baarissa, jossa katsottiin monelta screeniltä CNN-kanavan (eli mahdollisimman puolueetonta) tuloslähetystä. Puitteet kanavan vaalistudiossa olivat tietenkin hulppeat ja kaikki sujui kuin rasvattu, kuten amerikkalaisilta voikin odottaa. Yksi lähetyksen hätkähdyttävimmistä hetkistä oli lopputuloksen ohella se, kun juontaja haastatteli Black Eyed Peas -yhtyeestä tuttua will.i.am:ia. Ei siinä vielä mitään, mutta artisti oli aivan eri paikkakunnalla ja hän näkyi studiossa koko vartalon kokoisena hologrammina. Minkälaista panostusta! Milloinkahan meillä Suomessa vaalilähetyksessä olisi edes yksi poppari kommentoimassa tuloksia.

 Hollywood-tähtien ja suosittujen amerikkalaislaulajien Vote-kampanjat ovat tutkitusti saaneet monet nuoret intoutumaan äänestämisestä. Voisiko meilläkin ottaa julkkikset vaalikäyttöön vähän erilaisella tavalla? Vaikka eurovaaleissa ensi vuonna? Pystyttäisiinkö tähän? Yes we can.

 

Tagit:

Ville Vedenpää

  • Ville Vedenpää (Kuva: Juha Kiiskinen)

    Ville Vedenpää toimittaa ja tuottaa YLEn Pop-uutisia ja ahmii populaarikulttuuria töiden lisäksi vapaa-ajalla mm. katutanssin parissa.