Jorma Kääriäinen: Kajaanista Memphisiin pitkän kaavan kautta

Jorma Kääriäinen: Kajaanista Memphisiin pitkän kaavan kautta

Ajankohtaista - Pe 19.11.2010, klo 13.33

Jorma Kääriäinen esiintyy 2007Jorma Kääriäinen esiintyy 2007

Tälle sivulle liitetyn mediatiedoston esittäminen vaatii Adobe Flash Playerin.

371
tykkää tästä

Jorma Kääriäinen on touhunnut ammatikseen musiikin parissa yli 30 vuotta. Pojan klopista lähtien keikoilla kiertäneeltä Kääriäiseltä julkaistiin 3.11.2010 ”Kajaanista Memphisiin, Sooloura 1978-2010” –kokoelmalevy.

Vain vähän päälle 10-vuotiaana Tanssiorkesteri Ossi Kalevin kanssa ensi kertaa lavalle kiivennyt Jorma pohtii, että ehkä ”oikea” ammattikin olisi ollut hyvä hankkia, mutta toisaalta ”hyvä, että kävi juuri näin”. Neuvoksi nuoremmilleen Jorma Kääriäinen toteaa, että poltetta hommaan on pakko olla ja paljon. Jos rikastua haluaa, niin helpompiakin keinoja löytyy. Tämän on Jorman mukaan todennut myös verottaja.

Jättisuosio Jorma Kääriäiselle koitti yli kolmikymppisenä kun hän löi hynttyyt yhteen Agentsien kanssa. Freddy Falconina Jorma oli kuitenkin saanut jo maistiaisia menestyksestä, joten suurta nesteen hattuun nousua ei päässyt tapahtumaan. Jorma kertoo, että Agents-yhtyeen kanssa hän aloitti täysin tyhjältä pöydältä. Jorma korostaa, että yhtye ja eritoten Esa Pulliaisen virtuositeetti teki Agentseista ilmiön. ”Esan ja Agentsien tuotanto elää varmasti niin kauan kuin yhdessäkään suomalaisessa henki pihisee.”

Nykyään Jorma Kääriäinen on Riku Niemi Orchestran ”virallinen” solisti. Jorman mielestä Riku Niemi on Rauno Lehtisen perinteen jatkaja. ”Riku tekee sovitustyötä isoille ja pienille orkestereille, toimii kapellimestarina, jne. Rikussa on hulluutta, heittäytymistä ja intoa ajaa kevyen musiikin asiaa eteenpäin tässä maassa.” Riku Niemi Orchestra saa Kääriäiseltä vuolaita kehuja. ”Ison orkesterin kanssa esiintyminen on solistille ”lomaa”. Jos tulee laulajalle epävarma hetki, niin takana on 25 ihmistä paikkaamassa. On melkein ihan sama mitä laulaja sekaan lotasee, niin aina kuulostaa hyvältä.”

Jorma Kääriäinen on tyytyväinen siitä, että ura on edennyt pitkän kaavan kautta. ”Olen sinut itseni kanssa ja pärjään, vaikka musiikkiura loppuisi yhtäkkiä. Ihmisenä en ole riippuvainen siitä.”

Ylen aikaisen Jari Mäkäräinen haastattelee.

Lisää artisteista:Jorma Kääriäinen

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (2)

Meillä oli aikoinaan muutama savikiekko kun olin pieni tyttönen mieleeni jäi isäni lempilaulu: Romantiikkaa ruusutarhassa sekin sopisi Sinun laulettavaksesi, lisäksi meillä oli Olavi Virran levy josta jäi mieleeni Sinitaivas. Minulla on vieläkin muutamakymmen LP-levy: Olavi Virran ja Mauno Kuusiston ja tietysti Elviksen jonka lauluista paras on Love me tender ja monta muuta.

Kuinka pääsin tälle sivustolle? kun en ole kirjautunut koskaan Facebookiin.

Jumalan siunausta ja menestystä vielä pitkään ja ole hyvänä ja hienona esimerkkinä koko kansalle.

Margit, Espoo Ma 16.5.2011, klo 21.24

Aivan liikuttavaa ne tunteelliset ja itkettävät kauniit laulut, joita olen ollut kuuntelemassa ja katsomassa konserteissa, KIITOS.

Olisi paljon ideoita juuri sinun laulettavaksesi ja äänitteiksi.

Esim: Ne kauneimmat ja tunnetuimmat virret ja kotiseutulaulut.
Lisäksi niitä vanhoja Georg Malmstenin ja Henry Theelin ja Olavi Virran ja Mauno Kuusiston ja joitakin muita kauneimpia sanoituksia. Myös nykyisin halutaan niitä ja nuoremmatkin tunteellisia sanoja.

Nykysanoitukset eivät ole kaunista moraalista ylätyyliä kuten silloin ennen.

Margit, Espoo Ma 16.5.2011, klo 21.13

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä