Anne Mattila: Yhtäkkinen suosio antaa valheellisen kuvan ammatista

Anne Mattila: Yhtäkkinen suosio antaa valheellisen kuvan ammatista

Ajankohtaista - Ti 4.1.2011, klo 13.21

Anne MattilaAnne Mattila

Tälle sivulle liitetyn mediatiedoston esittäminen vaatii Adobe Flash Playerin.

288
tykkää tästä

Anne Mattila on laulanut keikoilla pikkutytöstä saakka. Yhdeksänvuotiaana Mukulatähti-kilpailussa esitetty Jänöjussin mäenlasku sinetöi ammatinvalinnan. Siitä lähtien Anne oli tunkemassa lavalle jokaisessa mahdollisessa ja mahdottomassa tilaisuudessa.  Anne kiittelee vanhempiaan siitä, että hänen on aina annettu tehdä sitä mihin hän on suurinta paloa tuntenut. ”Kiltisti lähtivät kuskaamaan aika kun jonkun esiintymistilaisuuden jostain keksin.”

Anne kertoo, että hän ei ole aloittanut laulamista työpaikan saamisen takia.  Mikään muu ei merkinnyt kuin laulaminen ja esiintyminen. Menestyksellä ei ollut niinkään väliä. Meni vuosia ennen kuin tulot olivat suuremmat kuin menot. Annen mielestä on tärkeää, että on ollut aikaa oppia laulajaksi ja kokea mikä vaiva on laulaa 4-5 settiä illassa. ”Luot uraa itse alusta alkaen etkä ponnahda pinnalle esimerkiksi kilpailun kautta. Jos saat yhtäkkiä keikkakalenteria täyteen, silloin sitä pitää helposti itsestään selvyytenä. Ja pelkkä menestyminen jossain kilpailussa ei riitä kovinkaan pitkälle.”

”Ei pidä päästää ylpeää reheväksi, itteensä ei saa nostaa muiden ylitse. Jalat pitää olla maassa. Mitä enemmän tapahtuu, niin sitä nöyremmin pitää suhtautua kaikkeen.”

Koko ura omissa käsissä

Anne pitää jalat maassa ja ohjat omissa käsissään. Lavalla Anne on artisti ja esiintyjä, sen ulkopuolella hän pyörittää omaa yritystä, johon kuuluu paperitöitä, taloushallintoa, palkkojen maksua ja laitehankintoja. Edes laulunopettajalta Anne ei ole apua huolinut: ”Olen käynyt laulutunnilla vain yhden kerran ja silloinkin suutuin opettajalle, joka oli sitä mieltä, että laulaja ei ole laulaja, jollei se pääse jonkun ääniskaalan tiettyyn korkeuteen. Mä olen sitä mieltä, että laulaja on se joka kykenee koskettamaan kuulijoita, joka osaa tehdä hommansa tunteella. Jos mulla ei äänen kanssa tule ongelmia, niin vannon että en tule ikinä menemään laulutunneille.  Olen tunteiden tulkki eikä suorittaja.”

Taiteilija-Anne

Anne Mattila tekee itse myös biisejä. Vuonna 2009 ilmestyneellä Kaikki muu voi mennä –levyllä oli jo mukana pari Annen omaa kappaletta. Uusi levy on ollut valmisteilla puolisentoista vuotta ja studioon ollaan menossa tammi-helmikuussa 2011. Kappaleet levylle on jo valittu, mukana on Annenkin tekemiä biisejä, linjamuutoksia ei ole tulossa ja albumi olisi tarkoitus saada kauppoihin myöhemmin tänä vuonna.

Maalaamista ja piirtämistä harrastava Anne on tuomassa myös taulujaan näytille. ”En tiedä ovatko ne niin hyvä, että niitä raaskisi esitellä, mutta Kajaaniin on näyttely tulossa kesäkuulla. Mahdollisesti  se siirtyy myös Mikkeliin ja loppuvuodesta Turkuun.”

Maalausten yhteydessä Anne myös tekee runoja ja yhtenä haaveena on joskus tehdä kirja, jossa kuvituksena olisi Annen maalauksia ja tekstinä kuviin liittyviä runoja. ”Mutta  se on yks iso haave vaan…  -laulaminen on mulle tärkeintä ja sitä mä tulen jatkamaan mummuikään saakka.”

Yle Satakunnan Taru Saine haastattelee.

Lisää artisteista:Anne Mattila

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (12)

Anne Mattila - the best singer in the world, the most beautiful voice, very thin and sensitive, and which tunes! ... I have a dream to buy all of its original disks and singles, I want an autograph! Although so far I'm content with some of her albums in a bad quality ( :-(, I have to buy CD-Version!
I wish I did not understand the interview!

Anonyymi Pe 25.5.2012, klo 02.50

Anne Mattila on maailman paras laulaja! Oon aina tykänny
hänestä! Ja toivon, et saan nimmarin!!! <3

Eeva Ti 14.6.2011, klo 15.53

Tämä Mattiloiden naisporukka tekee kovaa bisnestä lahjoillaan. Me, kuluttajat ollaan maksumiehiä. Ihan sama kuvio kuin muuallakkin liike-elämässä.

Anne mollaa tässä kilpailijoitaan - se ei ole hyvää liikemiestapaa. Itsensä kehuminen ei sinällään ole tuomittavaa. Ehkä sekin menee haastattelussa häneltä pröystäilyn puolelle.

Anonyymi To 6.1.2011, klo 22.03

Anne on kuitenkin paras laulaja sisaruksista !

Anonyymi To 6.1.2011, klo 21.05

Haastattelu kannattaa ennemmin kuunnella kuin lukea tekstinä: toimittaja tekee johdattelevia kysymyksiä ja myöntelevät vastaukset näyttävät tekstin muodossa kuin Anne Mattila olisi vain omatoimisesti kehua retostellut urapolkuaan. Myös henkilökohtainen näkemys laulunopetuksen tarpeesta esitetään ihan asiallisesti varsinaisessa haastattelussa.

Minä en tapaa kuunnella tällaista musiikkia, mutta haastattelu oli kiinnostava :)

Anonyymi To 6.1.2011, klo 19.25

Mattila klaaneineen on mennyt tietyn rajan yli, jolloin alkaa tympimään.
Toivottavasti laulukisoista meille nousee uusia viihdyttäjiä.

Anonyymi To 6.1.2011, klo 17.26

Osaiskohan joku suositella kouluttamatonta hammaslääkäriä, tykkäisin vähän persoonallisemmasta käsittelystä. Nämä koulutetut kun on niin samperin steriilejä.

Anonyymi To 6.1.2011, klo 13.34

Komppaan kommentoijaa 12:39, tympivää itsensä korostamista! Kannattaisi Mattilankin lukea se lause "itteensä ei saa nostaa muiden ylitse" niin monta kertaa, että pystyy sen sanoman sisäistämään!!!

Anonyymi To 6.1.2011, klo 11.32

Ei se takaa suosiota vaikka ottaisit laulutunteja,eiköhän meiltä löydy artisteja jotka eivät ole koskaan tunteja ottaneet,ja ovat suosittuja vuodesta toiseen !

Anonyymi Ke 5.1.2011, klo 22.37

Hyvä Anne, olet tehnyt oikean päätöksen! Monet hyvä-ääniset laulajat ovat pilanneet mahdollisuutensa ottamalla laulutunteja! Niiden ottamisen jälkeen melkein kaikkien ääni muuttuu persoonattoman steriiliksi. Hyvänä esimerkkinä Laura Voutilainen; ensimmäisen levynsä hän lauloi vielä omalla äänellään, joka oli siis todella hyvä. Sen jälkeiset ovat niitä massaäänellä laulettuja, niinkuin monilla muillakin; valitettavasti.

oma ääni, hyvä ääni Ke 5.1.2011, klo 18.34

Näin ammattimuusikon silmään tökkäsi pahasti laulutunneilla käymisen pilkkaaminen ja aliarviointi. Jos ammatinharjoittaja vannoo ettei hanki ammattiinsa koulutusta, niin kenen mielestä se on positiivinen asia?

Anonyymi Ke 5.1.2011, klo 15.34

Mattilalta ikäviä kommentteja kollegoja kohtaan, jotka ovat tulleet alalle kisojen kautta - etten sanois vähättelyä. Tuisku, Puustjärvi, Abreu, Sillanpää, Koriseva ym - onhan näitä jotka ovat tulleet alalle jäädäkseen.

Taitaa se rahakin hänelle jotain merkitä. Ei pelkkä laulamisen ilo ole tainnut elantoa tuoda. Mattiloita on sitäpaitsi laulurahan perässä isompikin joukko.

Anonyymi Ke 5.1.2011, klo 12.39

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä