Artistikaan ei jaksa loputtomiin - Hanna Pakarinen, Matti Esko ja Kirsi Ranto kertovat kuinka raja tuli vastaan

Artistikaan ei jaksa loputtomiin - Hanna Pakarinen, Matti Esko ja Kirsi Ranto kertovat kuinka raja tuli vastaan

Ajankohtaista - Ti 25.1.2011, klo 12.39

Areena-sisällön näkyminen vaatii Javascriptin päälläolon sekä Flash-liitännäisen

Areena linkki: http://areena.yle.fi/video/1635900

305
tykkää tästä

Artisti on ihailtu, Artisti on rikas, Artistia voi kadehtia ja ennen kaikkea Artisti jaksaa – aina. Oikeasti meidän ihailemamme laulajat eivät ole mitään yli-ihmisiä. Raja tulee joskus vastaan heilläkin. Jotkut osaavat vetää rajansa itse ja ajoissa, hyvin monet eivät. Uupumuksen syvimmässä pohjamudassa artisti joutuu kysymään itseltään kuka minä sitten olen, jos en tee sitä mitä kaikkein eniten rakastan.

Hanna Pakarinen, Kirsi Ranto ja Matti Esko oppivat sanomaan, että ”nyt riittää” vasta pakon edessä. Ja hyvä että oppivat. Kaikille kolmelle kriisi opetti paljon ja sen myötä aukesi myös alalaatikko: Hanna ja Kirsi uskalsivat aloittaa omien biisien tekemisen ja Matti löysi äänestään aivan uusia mahdollisuuksia.
 
Kirsi Ranto oli vasta 19-vuotias, kun hänet valittiin Tangokuningattareksi vuonna 1998. Kirsi sanoo voiton olleen unelmien täyttymys, nyt pääsi tekemään sitä, mitä eniten halusi eli laulaa. Nuoren kuningattaren keikkatahti oli kova, ja pikkuhiljaa sekä keho että mieli alkoivat sotia rääkkiä vastaan. Kirsi alkoi saada paniikkikohtauksia, ääni alkoi reistailla ja pahimmillaan ennen keikkaa takahuoneessa Kirsi itki sitä, että oli pettänyt yleisönsä. Ilo oli kadonnut.

Matti Esko puolestaan on pitkän linjan artisti, joka aloitti keikkailun jo 60-luvulla. Vuonna 1986 tuli megahitti Rekkamies, jota Matti esittää keikoillaan edelleenkin. Keikkatahti oli melkoinen, pahimmillaan kuussa oli 30 keikkaa. Uupumuksen merkit olivat pitkään näkyvissä, mutta Matti ei niitä tunnistanut. Kun ääni meni, muisti pätki, ja olo oli kuin kuplassa, Matti ajatteli menettävänsä järkensä eivätkä edes itsetuhoajatukset olleet vieraita. Työuupumuksesta ei silloin puhuttu vielä paljon mitään.

Hanna Pakarinen puolestaan harppasi kansan tietoisuuteen Idols-kilpailun kautta. Pikkutytöstä asti tähdeksi tahtonut Hanna alkoi voiton jälkeen massiivisen pr-työn, keikkailun ja kaiken huipuksi vielä edusti Suomea Euroviisujen kotikisoissa vuonna 2007. Hanna sanoo tunnistavansa Kirsin ja Matin oireet myös itsessään, mutta ymmärsi ja uskalsi pitää tauon ajoissa. Tavallinen elämä, kaverit, lepo auttoivat Hannaa palautumaan.

Hanna Pakarinen, Kirsi Ranto ja Matti Esko ovat vieraina Anne Flinkkilän emännöimässä Inhimillisessä tekijässä.

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (1)

Olen todella iloinen että Matti Esko on palannut keikoille ja uusi levykin on ilmestynyt,Matissa on karismaa ja aivan ihana ääni !

Anonyymi To 27.1.2011, klo 21.46

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä