Mikko Järvinen tyydytti suomalaisten tangonälkää 60-luvun Dallapéssa

Mikko Järvinen tyydytti suomalaisten tangonälkää 60-luvun Dallapéssa

Ajankohtaista - Pe 11.2.2011, klo 17.22

Mikko JärvinenMikko Järvinen

Tälle sivulle liitetyn mediatiedoston esittäminen vaatii Adobe Flash Playerin.

275
tykkää tästä

Kotkalainen Mikko Järvinen kutsuttiin Dallapén solistiksi 1964. Mikko oli voittanut Veikko Ahvenaisen järjestämät iskelmälaulukilpailut ja pääsi tekemään ensimmäistä levyään. Orkesterina 22-vuotiaalla ensilevyttäjällä oli Dallapé. Levytyksen jälkeen postiluukusta kolahti virallinen kirje, jossa kysyttiin voisiko Mikko Järvinen harkita siirtymistä Dallapé-orkesterin solistiksi. Kirjeen allekirjoittajina olivat Martti Jäppilä ja Eero Lauresalo.

Mikko Järvinen kertoo olleensa kokematon, pystymetsästä tuleva luonnon äänellä laulava nuorukainen. Dallapén soittajat taas olivat ansioituneita pitkän linjan muusikoita. ”Oli poltetta, mutta oli siinä aikalailla kontrastiakin”, tunnustaa Mikko Järvinen.

1960-luvun Dallapéta kutsuttiin Uudeksi Dallapéksi. Alkuperäiseen vuonna 1925 perustettuun Dallapéhen, Heimolan yhtyeeseen, verrattuna keikkakokoonpano oli pieni: viisi soittajaa ja laulusolisti. Oleellinen osa Dallapé-soundia olivat kuitenkiin edelleen haitari ja saksofoni. Ohjelmistossa oli paritanssimusiikkia. Myös herrasmiesmäinen tyyli ja huoliteltu pukeutuminen kuuluivat yhtyeen imagoon.

Komentovaltaa yhtyeessä 1960-luvulla käytti Eero Lauresalo. Mutta aina kun Martti Jäppilä jaksoi sairastelultaan tulla paikalle, oli sellainen ilmapiiri, että nyt on tapahtumassa jotain erityistä, kertoo Mikko Järvinen.

Mikko Järvinen vaikutti Dallapé-orkesterissa vuoteen 1967 saakka. Noihin vuosiin kuului myös jyrkkä kahtiajako iskelmän ja rautalankamusiikin ystävien välillä. Järvinen kertoo, että on Dallapé The Renegadesinkin kanssa ollut samalla keikalla. Esiintymislavat tosin pidettiin silloin visusti erillään.

Hauska muisto liittyy myös suomalaiseen 60-luvun tangohulluuteen. ”Olimme keikalla ja aina kun soitettiin jotain muuta kuin tangoa tanssilattia tyhjeni saman tien täydellisesti. Sanoin sitten Lauresalolle, että kyllähän meillä noita tangoja on varastossa. Niin sitten soitettiin pelkää tangoa koko illan. Ja yleisö oli tyytyväistä.

Mikko Järvistä haastattelee Tarja Närhi.

Lisää artisteista:DallapeMikko Järvinen

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (2)

Siellähän se Järvinen vähän nuoremman näköisenä Kouvolan silloisen kasarmin alueella komppanian kuvassa eturivissä istuu.
Mielikuvani on itsevarmasta henkilöstä ja siksi hämmästyttää ettei muka "kantti" olisi kestänyt.Tuo silloinen komea komentoääni sopii tosi hyvin tulkitsemaan suosittuja iskelmiä.

Oikein hyvä!!!

Alokas KarPr 1. k. v.1962 Pe 2.9.2011, klo 23.06

Kyllä muistan hyvin Mikon,hyvä laulaja vuosien takaa !

Anonyymi Su 13.2.2011, klo 11.19

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä