Jenni Vartiainen: Seili syntyi yleisö ja Blade Runner mielessä

Jenni Vartiainen: Seili syntyi yleisö ja Blade Runner mielessä

Ajankohtaista - Ma 28.2.2011, klo 13.41

Jenni VartiainenJenni Vartiainen

270
tykkää tästä

Vuoden 2010 myydyin kotimainen albumi ja Emmallakin palkittu Jenni Vartiaisen Seili syntyi pitkälti visuaalisten referenssien kautta. Levyssä yhdistellään vanhaa ja uutta, se onkin Vartiaisen sanoin niin sanottu ”analogifutu”. Levyn soundia inspiroivat ”miljoonien analogisyntikoiden pulputus”.

Vartiainen kertoo, että levyä tehdessä mielessä oli Blade Runner -elokuvan visuaalinen ilme. Levynteon aikana mietittiin myös ahkerasti sitä, miten biisit toimivat keikalla.

Vartiaisen mukaan kasarihommat eivät ole aiemmin tuntuneet omalta jutulta. Sopivaa soundimaailmaa miettiessä mieleen muistuivat kuitenkin biisit, joita hän oli valinnut nuorena luisteluohjelmiinsa. Niistä löytyi sopivaa kasaritunnelmaa. ”Ne olivat kiva löytö.”

Albumin tehotekstien takaa löytyy Mariska, jonka kynästä Vartiaisen hittien sanoitukset ovat peräisin. Mariskan mukaan Jenni Vartiainen on ”isojen tekstien naikkonen”. Mariska kertookin pyrkivänsä itkettämään ihmisiä Jennille kirjoittamissaan teksteissä, siksi aiheina on esimerkiksi rakkautta ja kuolemaa. ”Hän (Jenni) voi vetää juttuja, joita harva pystyy”, Mariska sanoo.

Hittibiisejä synnyttäessä piti mennä pitkin seiniä

Seili-albumin ensimmäinen sinkkulohkaisu ”En haluu kuolla tänä yönä” on sanomaltaan rankka, mutta poppisoundi keventää tunnelmaa. Levylle päätynyt versio saikin reilusti lisää iloa ympärilleen alkuperäisestä demoversiosta. ”Visualisoin biisin lavalle, mielessä oli ihminen tanssilattialla kädet ilmassa”, Vartiainen sanoo. Seili-levyn tuottajan ja säveltäjän Jukka Immosen mielestä biisistä tuli lopulta ikään kuin voimauttava eikä masentava.

"Nettiin"-biisin alkuun panemista Vartiainen kuvaa synnyttämisenä, koska kappale tuntui aluksi hyvin vaikealta laulaa. ”Menin alussa kontalleni ja kun kertsi alkoi, menin pitkin seiniä, että pääsin niskan päälle”, Vartiainen kuvailee kappaleen laulamista ensi alkuun. Vartiaisen mukaan Nettiin on hankalin kappale hänen omassa tuotannossaan.

Mariska tapaili "Missä muruseni on" -kappaleen tekstiä parvekkeellaan kuumana kesäpäivänä lukiessaan eroottista intialaista runoutta. Jenni Vartiainen ja Jukka Immonen vitsailevat, että kuuntelijan ensireaktiona kappaleeseen tuskin kuitenkaan on kuuma, hikinen, intialainen erotiikka. Kertosäkeen melodia syntyi kappaleeseen lähes itsestään, Vartiainen kertoo. ”Jotenkin aluksi tuntui, että se on tutun oloinen, mutta oma se oli.”

Jenni Vartiainen pui menestysalbuminsa syntyä YLE Teemalla Näin se tehtiin: Seili –ohjelmassa.

Lisää artisteista:Jenni Vartiainen

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä