Eri esittäjiä: Suomalainen elokuvamusiikki vol. 1 ja 2.

Eri esittäjiä: Suomalainen elokuvamusiikki vol. 1 ja 2.

Levyarviot - Ma 27.12.2010, klo 15.14 - Toimittaja: Pasi Hiihtola

Suomalainen elokuvamusiikki vol. 1Suomalainen elokuvamusiikki vol. 1

286
tykkää tästä

Vuosi 2011 on suomalaisen äänielokuvan merkkivuosi, ensimmäinen kotimainen äänielokuva nimittäin valmistui 80 vuotta sitten, vuonna 1931.
Itse elokuva Sano se suomeksi on tuhoutunut, mutta osa elokuvan musiikista on säilynyt. Elokuvassa soinutta, Georg Malmstenin säveltämää iskelmää, Tui, tui Tuulikki pidetäänkin ensimmäisenä suomalaisena elokuvaiskelmänä.

Turkulainen levy-yhtiö Artie Music julkaisi kesällä 2010 ensimmäisen osan sarjasta joka esittelee suomalaista elokuvamusiikkia. Tämä osa kattaa vuodet 1931 – 36, siis ne ensimmäiset vuodet jolloin suomalaisista iskelmistä ja viihdesävellyksistä tuli erottamaton osa suomalaista elokuvakulttuuria. Toinen osa ilmestyi joulun alla ja sisältää näytteitä vuosilta 1937–39.

Äänen, elokuvan ja musiikin fuusio merkitsi myös sitä että tarvittiin elokuvamusiikin tekijöitä, eli säveltäjiä, sanoittajia ja sovittajia. Georg Malmsten oli vuonna 1929 noussut suomalaisen viihdemaailman huipulle, joten oli luontevaa että hänen laulunsa myös alkoivat soida elokuvissa. CD-sarjan ensimmäisessä osassa Malmstenin musiikki onkin hyvin edustettuna. Mukana on muun muassa kappaleet, Aallokko kutsuu ja Meidän Maija elokuvasta Meidän poikamme merellä, Metsäpirtti elokuvasta Voi meitä! Anoppi tulee sekä Lemmen liekki leimahtaa elokuvasta Syntipukki. Kaikki suuria hittejä -30 luvun suomessa.

Toinen suuri nimi suomalaisen elokuvamusiikin alalla noihin aikoihin oli Harry Bergström, hän sävelsi musiikin yli seitsemäänkymmeneen elokuvaan ja on suomen kautta aikojen tuotteliain elokuvasäveltäjä. Harry Bergströmin ensimmäinen suuri menestys säveltäjänä tuli vuonna 1936 elokuvan Vaimoke myötä. Samana vuonna hän kirjoitti musiikin myös elokuvaan Mieheke. Molempien elokuvien tärkeimmät kappaleet soivat myös Vol.1 Cd:llä Arvi Tikkalan ja Tauno Palon esityksinä.

Suomalainen elokuvamusiikki Vol. 2 sisältää Harry Bergströmin tuttuja ja vähemmän tuttuja sävelmiä muun muassa elokuvista Juurakon Hulda, Miehen kylkiluu ja Poikamiesten holhokki.

Elokuvan Kaksi Vihtoria musiikki, vuodelta 1939, oli Matti Jurvan ja Tatu Pekkarisen käsialaa. Elokuvan tunnetuin laulu oli varmaankin Väliaikainen, josta myöhemmin on tehty monta levytystä.

Suomalainen elokuvamusiikki Vol.1 ja Vol.2 levyt ovat huolella tuotettuja ja koottuja kokonaisuuksia joiden kansiteksteistä löytyy paljon mielenkiintoista tietoa, edellä mainituista sekä muista, elokuvamusiikkimme pioneerista.  

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä