Eppu Normaali: Mutala

Eppu Normaali: Mutala

Levyarviot - To 17.11.2011, klo 10.00 - Toimittaja: Harri Tuominen

Eppu Normaali: MutalaEppu Normaali: Mutala

286
tykkää tästä

Bändin nimi Eppu Normaali kaivertui mieleeni ensimmäisen kerran Gorilla-nimisessä teekkarien rock-räkälässä, Tammerkosken rannalla sijainneen jo kauan sitten puretun Verkatehtaan kellarissa, siinä missä nyt ovat Koskikeskus ja hotelli Ilves.

Vuosi oli 1977; tilaisuus oli Rock SM -kisojen karsinnat. Eppu Normaalin kohkausesityksestä mieleeni on jäänyt paitsi joukkion hauska nimi, myös yhtyeen kuudes jäsen, vinhasti pogoava iso mies Jorma Riihikoski. Tuolloin vielä ujo laulusolisti Martti Syrjä ei uskaltanut ottaa kontaktia yleisöön, vaan hihkui selkä saliin päin.

Tuolloin Eput eivät edes halunneet osata soittaa kunnolla. Tarkoitus olikin provokaatio; irvistellä nousevan punk-aatteen innostamana alaa hallinneille oikeille proge-muusikoille.

Kilpailun tuomaristossa istunut Vanha isäntä -yhtyeen edustaja olikin sitä mieltä, että "tästä bändistä ei tule koskaan mitään". Muistaakseni kuitenkin Juice Leskinen kävi puhuttelemassa raatia ja vaati Epuille palkintoa. Niinpä Jussi Raittinen antoi teineille taksirahaa paluumatkaa varten Ylöjärvelle.

Tälle show'n varastaneelle epäyhtyeelle annettiin myös kunniamaininta huimasta lavakoreografiasta. Siis muistaakseni.

Nyt 34 vuotta myöhemmin suomalaisen rockin instituutio Eppu Normaali on toteuttanut melkein yhtä vanhan ideansa kuistilla äänitetystä levystä. Äänityspaikaksi ei kelvannut ihan ulkoveranta, vaan Ylöjärven Mutalan kylän maamiesseuran vanha hirsinen talo.

"Mutala"-niminen levy onkin kuin ennalta määrätty jatko Eppujen omapäiseen saagaan. Sisältönä sillä ovat lähes akustisesti soitetut vanhat kappaleet.

Tämä unplugged-levytysmuoti oli kukkeimmillaan parikymmentä vuotta sitten Eric Claptonin, Neil Youngin ja Nirvanan johdolla. Nyt vuosikymmenien läpi jääräpäisesti Ylöjärven perukoille eristäytynyt Eppu Normaali soveltaa sitä varsin oivasti omiin hitteihinsä ja vähemmänkin tunnettuihin kappaleisiinsa.

Ja miltä "Mutala" mahtaa kuulostaa? No, aluksi aivan upealta. Bändi soi todella komeasti, kaikki on kohdallaan.

Yritin palauttaa mieleeni, miltä 1980-luvun klassikkoalbumilta onkaan pysäyttävä avauskappale "Hiljaa huomiseen". Tässä laulussa Martti Syrjän suomalaiseen sieluun kaivertuva sanoitus ja Mikko Syrjän melankolinen melodia ovat aivan oleellisinta Eppu Normaalia.

Laulu julkaistiin alun perin Eppujen vuoden 2004 comeback -albumilla "Sadan vuoden päästäkin". Viimeistään tuoreen luomuversion jälkeen tämäkin kappale nousee klassikko-osastoon.

Mutta jossain kohdassa tätä massiivista kahden tunnin kattausta aloin kaivata uusia oivalluksia ja sovitusideoita vanhoihin umpituttuihin hitteihin. Ja jos niitä onkin keksitty levyn huumoripläjäyksiin, kuten rockabillynä vedettyyn "Lainelautailevan lehmänmaha rock'n'roll'iin", ne jäävät enemmänkin huumoriksi. Laulut ovat niin tuttuja, että varsinaiseen kestokuunteluun tästä levystä ei ole ainakaan faneille.

Helisevät akustiset kitarat eivät soi tarpeeksi tyrnästi, joten välillä Martin laulu jää liian yksin, varsinkaan kun kunnon köörivokaaliapua ei ole. Eppu Normaali on nimenomaan yhtye eikä laulusolisti ja taustabändi; ei folk-rock-yhtye, vaan sähkökitarabändi.

Martin näppärä kansilipuketeksti kyllä kartoittaa ansiokkaasti kaikkien aikojen tärkeimmän suomenkielisen, ja ennen muuta ylöjärveläisen, omassa rauhassaan kasvaneen kaveribändin noin 38-vuotisen historian, tyyliin sopivine kirjoitusvirheineen kaikkineen.

"Mutala" ilmestyy kauppoihin 23. marraskuuta tupla-cd- ja tripla-vinyyli-lp-formaateissa. Julkaisupäivän iltana Eppu Normaali on luvannut soittaa akustisen konsertin netissä.

Lisää artisteista:Eppu Normaali

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (4)

"EpuIlla ei ole pitkään aikaan ollut mitään tekemistä rokin kanssa, pelkkää iskelmää."
Et näköjään tiedä, että mitä eroa on iskelmällä ja rockilla

Anonyymi La 14.1.2012, klo 13.13

Miksi tämä on tehty? Eput eivät ole vuosikymmeniin tehneet muuta kuin rahastaneet mutta tyhmä ei ole se joka myy vaan se joka ostaa.

Anonyymi Ke 14.12.2011, klo 09.18

Minusta Eppu Normaali on enemmän rock, kuin esim. juuri uuden levyn julkaissut Nightwish. Kun unohtaa sovitukset ja tuotantomaailman (särökitarat ja muut), niin huomaa, että kyseisen orkesterin aika moni kappale voisi olla suoraan vanhasta suomifilmistä, siis jos kuuntelee melodioita ja sointukäännöksiä. Suomifilmi-iskelmäviulua vaan kehiin...

Ei särökitarat tee musasta rockia.

Anonyymi Ma 5.12.2011, klo 12.35

EpuIlla ei ole pitkään aikaan ollut mitään tekemistä rokin kanssa, pelkkää iskelmää.

Anonyymi Ke 23.11.2011, klo 09.57

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä