Michael Bublé: Christmas

Michael Bublé: Christmas

Levyarviot - Ke 7.12.2011, klo 16.27 - Toimittaja: Pekka Laine

Michael Bublé: ChristmasMichael Bublé: Christmas

176
tykkää tästä

Jokavuotisen joululevyjen hyökyaallon keskellä Michael Bublé edustaa omalla sesonkijulkaisullaan perinteisiä jenkkijoulun arvoja. Christmas-albumin hurjat myyntiluvut osoittavat sen, että tiukan oikeaoppisella joululaululevyllä voi tehdä myös kovaa tiliä. Albumia on myyty maailmanlaajuisesti tätä kirjoittaessani yli viisi miljoonaa ja Suomessakin tuplaplatinaraja on paukahtanut rikki viikkoja ennen hysteerisintä loppukiriä lahjamarkkinoilla. Menestys on helppo ymmärtää, sillä omassa hieman kaavamaisen kuristavassa joulumusiikkikarsinassaan Bublén perinnetietoiset tulkinnat edustavat laatua ja ajatonta eleganssia.

Ulkomuodoltaan sorja kanadalaisurho on laulajana taitava ja äänivaroiltaan luonnostaan romanttiseen viihteeseen kallellaan. Hänen esikuvansa ovat ilmeiset myös joulunvietossa. Michael Bublé jatkaa Bing Crosbyn, Frank Sinatran ja Nat King Colen viitoittamalla tiellä, samettisen jatsahtavan jouluiskelmän keinoja kierrättäen. Paikoitellen Bublén joulutunnelmointi luiskahtaa totaalisen retroilun puolelle, sillä osa Christmasin raidoista on viimeistä piirtoa myöden kuin 1950-luvulta tempaistuja. Eartha Kittin kissamaisesti alun perin kehräämä Santa Baby ja Sinatran suurin joulubravuuri Have Yourself A Merry Little Christmas taittuvat Bublélta hienosti kadonneen ajan charmilla.

Tuottajaguru Phil Spectorin legendaariselta joululevyltä lainattu Christmas (Baby Please Come Home) sen sijaan luiskahtaa tyystin hampaattoman söpöilyn puolelle. Ylenpalttinen imelyys on toki koko joulumusiikkigenren liepeillä vaaniva ansakuoppa. Lipeääkö Bublé liian syvälle siirappipaljuun, se on tietysti kunkin kuulijan päätettävä asia. Omissa korvissani lapsikuoron höystämä Silent Night tai King Cole-latinalla murjottu Ave Maria kallistuvat kornin puolelle, mutten toki tuomitse niitä, jotka huokaavat syvään ihastuksesta.

Parhaimmillaan Bublé on svengaillessaan poikamaisella karismalla keskitempoisia joulun ikivihreitä. Bing Crosbyn hittiohjelmistosta poimittu I’ll Be Home For Christmas on edustaa kutakuinkin täydellistä vanhan liiton jouluviihdettä. Säröistä, kauneusvirheistä ja tyylirikoista vapaan joulutunnelman luojana Michael Bublé on tämän vuotisen keskitalven kulutusjuhlan ykköstonttu. Täysin yllätyksetön kappalevalikoima ja esikuvia orjallisesti seuraava lähestymistapa singauttaa Bublén todellisten jouluklassikoiden joukosta taitavien kierrättäjien kategoriaan.

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä