Jope Ruonansuu: Jopetusministeri

Jope Ruonansuu: Jopetusministeri

Levyarviot - Ke 14.12.2011, klo 15.37 - Toimittaja: Tero Liete

Jope Ruonansuu: JopetusministeriJope Ruonansuu: Jopetusministeri

199
tykkää tästä

Artistivirta Ile Vainion keulakuvittamasta AXR-yhtiöstä muille levymerkeille näyttää jostain syystä jatkuvan. Kari Tapion poismeno jätti luonnollisista syistä ison aukon, mutta nyt yhtiön levytysuraansa jatkavista entisistä kultakimpaleista on Paula Koivuniemen lisäksi Jope Ruonansuukin vaihtanut firmaa. Jopetusministeri ilmestyy Sony Musicin kustantamana.

Levyllä Jope sutkauttelee vuosien rutiinilla, mutta kurkistelee uusillekin laduille. Silkka imitointi tai välijutut ovat jääneet vähemmälle ja verbaalisen ajankohtaistamiskikkailun pohjana ovat kotimaiset iskelmän ja popmusiikin pikku- tai vähän isommatkin klassikot. Tuo on tuttua edellisiltäkin levyiltä, mutta nyt ylöspano on huolellisempi. Menneisyyden Vankinakin tunnetun Kuja Salmen tuotanto on monista vanhoista, muovisen synteettisesti ja halvanoloisesti soineista Jopelevyistä poiketen lämmin. Alan ammattilaisista koostuva bändi ei kuulosta leipääntyneeltä studiosuorittajalta, vaan svengaa paikoin vimmatusti.

Sanoituksissa on pyritty kertakäyttövitseistä, seiskapäivänperhosista kestävämpiin aiheisiin. Juice Leskisen Pilvee pilvee –kappaleesta ideoitu Hirvee hirvee hirvee haluaisi selvästi Pertti Metsärinteen Hirvenmetsästyksen rinnalle jokasyksyiseksi  jahtistandardiksi. Jostain syystä Juice - toisin kuin muut lainatut säveltäjät ja sanoittajat - ei saa krediittejä inspiroimansa kappaleen sanojen ja vain hieman muunnellun melodian lainasta. Toisaalta Leskinen varasti riffinsä Leiber-Stoller –kaksikon klassikosta, joten Jopehan itse asiassa jatkaa kierrätystä ja vaalii popmusiikin perinnettä sitaattitaiteena. Mutta kolmaalta: Ruonansuu kuohahti, kun hänen ”vai-mikä-se-oli” –hokemansa ”lainattiin luvatta” mainokseen. Oispa pannu omalle kohalleen!

Hienovaraisista uusista tuulahduksista huolimatta Jopetusministeri on jopemaisen epätasainen. Pave Maijasen itsensä esittämän Lähtisitkö-kappaleen päälle Mauno Koiviston äänellä hoettu ”ai-minä-vai” ei kannusta edes kertahörähdykseen.  Dave Lindholmin laulussa kitaran sijasta laulaa hanuri laulajan kuulostamatta Davelta. Vai yrittääkö Jope edes imitoida?  Lopputulos ei kuitenkaan naurata edes pieruhuumorin ystävää, eikä imitaattorina tunnetun taiteilijan levyä kuunnellessa imitoiko-vai-ei - ajatuksen pitäisi edes tulla mieleen. Kun Ruotsi putos puusta –oivalluksessa olisi ollut ainekset paljon terävämpään kommentointiin. Jukka Kuoppamäen Pienestä miehestä väännettyä Ihimemiestä jää ihmettelemään. Ja niin edelleen. Mutta kyllä tälle seuraavaa odotellessa hymähtelee, sillä eihän meillä ole tällä saralla muutakaan. Aatteleppa vaikka ite!

Jope Ruonansuu on vieraana Yle Radio Suomen Lähikuvassa torstaina 15.12.2011 klo 22.10

Lisää artisteista:Jope Ruonansuu

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä