Agents soittaa –kaikki hyvin

Agents soittaa –kaikki hyvin

Minä ja Agents - Ma 21.9.2009, klo 13.54

Twaddyn tarina

Minä ja AgentsMinä ja Agents

485
tykkää tästä

Alkusysäys Agentseihin juontaa juurensa syksyyn 1986. Tuomari Nurmio julkaisi levynsä Käytettyä rakkautta. Saman syksyn aikana tutustuin Nurmion muuhunkin tuotantoon, ja teinivuosiltani muistin etenkin kappaleen Valo yössä. Seuraavan vuoden alussa istuin iltaa työpäivän päätteeksi Lahtelaisessa Torvi-nimisessä ravintolassa. Portsari Jarttu tuli kertomaan, että Rauli Bädding Somerjoki oli kuollut. Tämän seurauksena hankin itselleni muutamia Baddingin levyjä ja aloin käydä säännöllisemmin Torvessa. Syy siihen oli se, että Marko Haaviston Badding Rokers -niminen Lahtelaiskokoonpano esiintyi kyseessä olevassa ravintolassa alkuvuodesta 1987. Baddingin vaikutus oli heti alkumetreiltä merkityksellinen, ja sitä kautta myös taustalla kolme viimeistä levyä soittanut Agents-yhtye. Agentsien In beat -levy alkoi soida jatkuvasti levysoittimellani ja ensimmäisen kerran näin bändin livenä saman vuoden helmikuussa Lahdessa.

Bändin tavaramerkki, slaavilainen kaiho, veret seisauttava rock'n roll ja beat-iskelmä saivat nuoressa miehessä aikaan Agents-herätyksen. Klassinen kitarabändi kokoonpano ja soittokamat, äänentoisto ynnä muu oli mahtavaa katseltavaa ja kuunneltavaa. Solistina toiminut myyttinen kulkurihahmo Topi Sorsakoski vangitsi suureellisella ja persoonallisella tulkinnallaan. Kokoonpanon ensimmäinen LP-levy In Beat myi aikanaan Suomessa 150 000 kappaletta. Bändin nostetta ja sen vaiheita oli mielenkiintoista seurata. Kevättalvella 1988 näin bändin Tavastialla Helsingissä, paikassa, johon kaikki bändit haluavat. Tunnelma oli lähes harras, Suomen lippu oli laitettu taustalle ja Agentsit marssivat lavalle, ja aloittivat Peter Gun -teeman. Pian sen jälkeen lavalle astui Topi Sorsakoski ja taustatytöt heiluivat soiton tahdissa. Väkeä oli tupa täysi ja bändi loistovedossa. Tämän kokoonpanon kerkesin näkemään neljä kertaa.

Jorma Kääriäisen astuttua Agentsien laulusolistiksi, en heti lähtenyt keikoille. Ensimmäisen kerran näin Kääriäisen ja Agentsien esiintymisen Tavastialla kevättalvella 1996. Tuolloin siellä järjestettiin Rauli Badding Somerjoen muistoilta ja Agents säesti myös yhden kappaleen Tuomari Nurmiota. Kääriäinen itse esitti muistaakseni kaksi Elviksen biisiä, joista toinen oli All Shook Up. Jorma Kääriäisen ja Agentsien Agents is Back  ja Agents is More -levyt soivat taukoamatta yhdeksänkymmentäluvun loppupuolella soittimissani. Keikoillekin lähdin ja varsin pian huomasin, että työmoraali Kääriäisen myötä oli bändissä kohonnut. Bändi otti työvoiton myös omien sanojensa mukaan. Kävin katsomassa kokoonpanoa tanssilavoilla, ravintoloissa ja festareilla. Keikoissa oli ammattitaitoa ja positiivista rutiinia, ja keikat päättyivät aina samaan biisiin nimeltään Pikku Mona. Noina vuosina keikkojen runko biisien osalta säilyi varsin muuttumattomana!
 Kääriäisen Elvis-tulkinnat olivat ajoittain loistavia ja muutkin englannin kielellä lauletut Rock'n roll -biisit toimivat erinomaisesti. Pulliaisen sovittamat monet biisit sisälsivät sähkökitarasoolon (Kas kummaa!) kun ne alkuperäisistä versioista puuttuivat. Kuunnelkaapa vaikka kuinka Esa on ideoinut ja sovittanut soolot, jotka tukevat melodiaa, ovat luovia ja nerokkaita. Esimerkiksi I Got Stung ja Little Sister -biiseissä.

Radioon Agentsit pääsivät KW-sedän juontaman Tuttifrutti rock'n roll -shown myötä. Liikuttavaa oli kuunnella, kuinka Agentsit toivat KW:lle joululahjaksi jaloviinapulloja, ja samassa lähetyksessä vielä Kääriäinen lauloi Elviksen joululauluja. Nauhoitin televisiossa pyörineen Laulava sydän -sarjan videolle, ja niistä on jatkuvasti ollut iloa. TV2:n ja Agentsien suururakka toi miljoonien koteihin kitarabändin, joka edustaa aivan parasta kärkeä omassa sarjassaan. Agents-yhtye edustaa mielestäni ennen kaikkea perinteen jatkajaa. Rautalankamusiikki, alkuperäinen rock'n roll, beat-iskelmä, Slaavilainen kaiho ja Suomalaiset kansansävelmät twist-versioina vievät minua edelleen Agentsien keikoille kuulemaan orkesteria, joka on maan ehdotonta eliittiä. Agents soittaa - kaikki hyvin.

”Twaddy”

Lisää artisteista:Agents

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä