Johanna Kurkela teki kauniin levyn

Alkuun on pakko todeta, että laulaja Johanna Kurkelan ja minun välilläni on aina ollut ongelma.

Ongelma on tosin pelkästään minun ja se johtuu lähinnä Johannan äänen korkeudesta. Se on yleensä soinut niin korkealta, että en ole päässyt sen kanssa sinuiksi. Johannan tulkintatavassa olen myös usein vierastanut sen liiallista siisteyttä. Kyse lienee minulle vieraan kansanlauluperinteen (tai kansanlaulukoulukunnan) tavasta laulaa ennen kaikkea puhtaasti ja heleästi.

Olisi väärin odottaa Johannalta rocktulkinnan karheutta, joten siitä ei ole kyse.
Vaikka ero kauniin ja vain soman lauluäänen -ja tulkinnan välillä saattaa olla hienon hieno, niin tuo ero on kuitenkin merkitsevä.

Johannan uudella levyllä ”Hyvästi, Dolores Haze’” (Warner) tuo ero kääntyy ilman muuta kauniin puolelle. Syynä varmaankin, että levyn laulut ja sovitukset ovat niin onnistuneita. Johannan lauluun on ehkä juuri niiden kautta tullut uusia sävyjä, uutta uskottavuutta suhteessa teksteihin. Laulussa on nyt määrätietoisuutta, joka ylittää puhtaan laulutavan ehkä aiemmin aiheuttaman varovaisuuden.

Albumin ensimmäinen single ”Rakkauslaulu” on jo ollut ansaittu hitti. Alun perin The Rasmuksen Lauri Ylönen oli tiettävästi säveltänyt sen englanninkieliseen tekstiin. Levy-yhtiössä huomattiin sävellyksen potentiaali ja loppujen lopuksi suomenkielisen tekstin tekijä löytyi läheltä eli sen teki PMMP: n Paula Vesala. Eli ”Rakkauslaulun” melodia ja sanat ovat syntyneet samassa talossa, mutta eri aikaan.

Kerron tarinan siksi, että kyseessä on poikkeuksellisen hieno rakkauslaulu. Teksti tasapainoilee perinteisen iskelmätekstin pateettisuuden ja syvällisyyden välimaastossa, mutta viime kädessä Kurkelan tulkinnan kauneus ja voima, laulun huikea melodisuus ja sovituksen täydellisyys nostavat kappaleen aivan omalle tasolleen. Eihän tällaista melodista runsautta ole kuultu Suomessa aikoihin!

Sanalla sanoen: Klassikko.

Toinen tuleva hitti on varmaankin levy avausraita ”Tuo se mulle”. Tuo Timo Kiiskisen sävellys ja sanoitus on sekin rikasmelodinen, keskitempossa kulkeva sävellys, joka on kuin luotu radioon. Se ei kuitenkaan kuulosta mitenkään pakonomaisesti siltä, että ”nyt kuulkaa tehdään radiohitti”.
’Tuo se mulle’ yksinkertaisesti vain kulkee vastustamattoman kevyesti eteenpäin ja toteuttaa sen minkä sanat lupaavat: ”Maailma on suuri / on paljon piilossa / ei ole olemassa / mitään mahdotonta / Kun sä löydät länsituulen / tuo se mulle tuo se mulle / pienen hetken tai ikuisuuden / tuo se mulle”.

Muita levyn suosikkejani ovat kaunismelodinen irlantilaisvaikutteinen, levyn toisen tuottajan Markus Koskisen sävellys ”Ilta saapuikin niin äkkiä”, Radio Suomen Levylautakunnassakin kehuttu, hienosti sovitettu Juha Tapion sävellys ”Piha ilman sinua” sekä Poets Of The Fall-yhtyeen laulajan Marko Saareston sävellys ”Jos sä tarvitset mua”.

Sekin toteuttaa kauniisti tämän levyn epävirallista teemaa: Melodian kauneutta ja runsautta.

”Hyvästi, Dolores Haze” on huolellisesti koostettu albumi lauluja, joka on todiste ainakin kolmesta positiivisesta asiasta:

1) Suomesta löytyy nykyisin uusia tuottajia, jotka ymmärtävät muutakin kuin rockin kieltä (tässä tapauksessa Markus Koskinen ja Sampo Haapaniemi).

2) Suomesta löytyy nykyisin hienoja säveltäjiä ja sanoittajia, jotka alkavat olla kovan luokan suomalaisen ”kevyen” musiikin perinteen jatkajia.

3) Populaarimusiikissa laatu ja suosio kohtaavat jälkeen kerran. Tämä levy oli viime viikolla Suomen listaykkönen (ja tällä viikolla kolmonen).

Kannen ulkoasusta en tosin oikein pidä. Tuntuu vähän turhan hempeältä.

Mutta sekin lienee taas vain minun ongelmani.

 

 

 

 

 

Jukka Haarma

Aloin kuunnella musiikkia 50-luvun lopulla.

Se ei ollut populaarimusiikin kulta-aikaa. Se on nyt.

Kirjoitan tässä blogissa musiikin kuluttamisesta, uusista ja vanhoista levyistä, musiikkilehdistä ja -kirjoista, musiikkikritiikistä, musiikkialasta ja sen ilmiöistä, laidasta laitaan.

Blogiarkisto