yle.fi


Leikkaus suoritettu

Leikkaus suoritettu

3Simoa on nyt leikattu. Siitä tuli noin 85 minuuttia pitkä elokuva. Kirjoittaja on Teemu Nikki, eipä siitä sen enempää, Teemu kun on jo esitelty aiemminkin. Nyt hän tosin kirjoittaa leikkaajan näkökulmasta.
23. joulukuuta 2011 Kommentit: 0

Tästä eteenpäin kaikki on helppoa. Siis minulle. Minä istuskelen ohjaajan ominaisuudessa sohvalla, juon kahvia ja annan lahjakkaampien ihmisten tehdä töitä. Välillä saatan sanoa jotain näppärää tai kommentoida kahvin laatua. Jos torkuiltani kerkeän.

Nyt Simot on sitten kuljetettu kovalevyllä Bar Finland nimiseen firmaan, jossa kuva tehdään valmiiksi: Kuvaan tehdään värimääritys, siihen liitetään muutamat kuvan korjaukset, efektit ja alkutekstit.

Tässä makaa 3 Simoa, ei vielä todellakaan lepää.

3Simoa ei ole mikään tehosteiloittelu, mutta aina kuvissa jotain korjattavaa on. Mikrofoni voi vilkkua jossain kuvan kulmassa tai jotain muuta saattaa olla väärässä paikassa. Esimerkiksi meillä on yksi ovi kohtauksen sisällä välillä auki ja välillä kiinni. Korjaamme oven asennon samanlaiseksi kaikissa kuvissa. Näin näsäviisaat leffafriikit eivät pääse siinä kohtauksessa huutamaan kuorossa: Virhe! Mutta älkääs friikit huoliko. On siellä pari klaffivirhettä, joilla voitte tehdä vaikutuksen deittiinne.

Tällä viikolla alkoi Barissa värimääritys, jonka tekee Petri Falkenberg kuvaajamme Jyrki Arnikarin kanssa. Silloin kuvaan tehdään lopullinen hienosäätö. Tätä vaihetta kestää kymmenen päivää ja 3Simoa kuvan pitäisi olla valmis vuoden 2012 alussa.

Äänet on toimittu Humina-nimiseen firmaan, jossa äänisuunnittelu tapahtuu. Siellä Tuomas Seppänen ja Timo Anttila alkavat tekemään omaa hommaansa. Ensin he putsaavat ääniraidoilta kaiken turhan pois ja jättävät vain dialogin. Sen jälkeen suurin osa elokuvassa olevista äänistä tehdään uusiksi. Eli ovien kolahdukset, askeleet, vaatteiden kahahdukset, nenän tuhinat, pierut ja sen sellaiset tehdään kaikki uusiksi. Niitä ääniä kutsutaan foyleiksi ja ne tehdään tehdään Kokkolassa H5 Film Sound -nimisessä putiikissa.

Mahdollisesti myös jotain ääniä dubataan. Kuvasimme muutaman kohtauksen parvekkeella ja sinne kuului jos jonkinlaista meteliä pihalta. Jos repliikin päälle sitten on sattunut osumaan vaikkapa lokin rääkäisy, eikä puhdasta ottoa löydy, joudutaan se äänittämään jälkikäteen.

Äänisuunnittelun aikana neljännessä firmassa eli NeoMusicissa tehdään sävellystyötä. Janne Huttunen on jo demoja tehnytkin, mutta nyt aletaan sitten tarkemmin katsomaan, että mihin tulee mitäkin musiikkia.

Ai niin se leikkaus. En osaa sanoa siitä mitään. Tuntuu toimivan ja on hyvä mieli, että se on ohi. Alkoi jo ottamaan kaaliin koko homma. Varsinkin rendaaminen. Aika monet versiot elokuvasta rendasin koneesta ulos. Erilaisiin näyttöihin piti aina uusin versio saada ulos ja siihen menee aina pitkä tovi aikaa. About 6 tuntia. Sen siitä saa kun täydessä resoluutiossa leikkaa. Ammattileikkaaja olisi varmaan toiminut.

Ohjaaja taputtaa leikkaajaa olalle ja sanoo: "Hyvin tehty!" Leikkaaja katsoo tuimasti takaisin ja toteaa: "Ensi-illassa kuitenkin valitat että paskasti leikattu".

Näinhän se menee. Koskaan ei ole hyvin. Ei edes silloin kun on.

3 Simon valmistumista voit tästä lähtien seurata osoitteessa www.3simoa.fi. Siellä jatkuu työryhmän blogailu. Parhaiten pysyt kärryillä siitä missä Simot menevät kun tykkäät meistä facebookissa: facebook.com/3simoa

Hyvää joulua!

Kohtaus kiittää kaikkia kirjoittajia, jokaista Simoa ja Simoannaa! Menestystä elokuvalle, joka toivon mukaan nähdään myös Ylen jollakin kanavalla joskus.

Lisää näihin:
3
tykkää tästä
Asiasanat:

test

  • 3Simoa

    “Komedian raskausaika, synnytys, ja kasvaminen leikki-ikään”

    Miten se elokuva oikein syntyy?
    3Simoa on ensi keväänä ensi-iltansa saava komedia, joka kertoo kahdesta Sörnäisissä asuntomurtoja tekevästä varkaasta Lassesta ja Simosta, sekä siitä kuinka Lassesta tulee Simo ja Simosta Antero. Kaiken keskellä Eeva pysyy omana itsenään ja kolmas Simo vaan on vauva.

    Tätä blogia ei kirjoita yksi henkilö, vaan elokuvan koko työryhmä. Lisää tietoa elokuvastamme löydät osoitteista 3simoa.fi tai facebook.com/3simoa

Uusimmat kommentit

Pertti

Luovat yhteisöt kylvävät ideoita ja korjaavat ratkaisuja.