yle.fi


 

 

 
 

 

 
 

Kerro tarinaa havainnollisesti

Elokuvalla on oma kieli. Se ei niinkään perustu sovittuihin merkkeihin tai käsitteisiin, vaan katkelmiin elämästä, joita katsojalle näytetään tietyllä tavalla, tietynlaisilla kuvilla, jotka seuraavat toisiaan kerronnan vaatimassa järjestyksessä.

A

Elokuvan kielellä voidaan helposti rakentaa henkilö, jonka tekemisiä ja kohtaloa katsoja erityisen kiinnostuneena seuraa. Päähenkilö on se, jota näytetään kokijana ja näkijänä. Päähenkilö on eniten kuvissa ja tiiviimmissä kuvissa kuin muut henkilöt.

B

Mieti, kuinka luot päähenkilön muutenkin kuin tiiviimmillä kuvilla. Kuinka teet hänestä sympaattisen, niin että katsoja voi samastua häneen?

C

Elokuvassa ihminen kertoo itsestään parhaiten toimimalla. Jos voit, valitse ilmeen, puheen tai selityksen sijasta toiminta. Noora on nälkäinen. Katsoja tuskin ymmärtää, jos Noora yrittää kuvassa vain näyttää nälkäiseltä? Toiminnallinen ratkaisu on esimerkiksi katsominen: Noora katsoo lasin takaa herkullisia hampurilaisten kuvia juuri kun ravintolan mainosvalot sammutetaan.

D

Mieti, mitä voit kertoa esineillä, vaatetuksella, valolla, äänellä tai kuvauspaikan valinnalla. Käsikirjoitukseen ei yleensä vielä kirjoiteta, kuinka elokuva kuvataan, mutta monia selvästi havaittavia asioita voi mainita.

E

Dokumenttielokuvaakin voi suunnitella tutustumalla kuvauskohteisiin, käymällä kuvauspaikoilla katsomassa ja kuuntelemassa sekä luetteloimalla, mitä asioita valitaan kuvattavaksi. Myös elokuvan tyylistä voi kuvausryhmän kesken puhua etukäteen.

 
 

Poimintoja  

olento pallo

Miltä koulu näyttää Helmerin silmin

Vuorentaustan koulun oppilaat toteuttivat Helmerin matkassa -multimediatyön. Se kertoo Vuorentaustan koulussa asuvasta Helmeri -tontusta, jot... Lue lisää