yle.fi


 

 

 
 

 

 
 

Kuvasuunnittelu

Opettele puhumaan kuvista

Pitkät, epämääräiset selittelyt voi välttää, kun käyttää yhteisesti sovittuja nimityksiä. Esimerkiksi mittakaavasarjaa käytetään suunnittelun ja kommunikoinnin apukeinona kaikkialla maailmassa. Kuvakokojen nimitykset kannattaakin opetella ulkoa.


Suunnittele turvallinen kuvarakenne

Leikkaaminen kuvasta toiseen on elokuvantekijän tulikoe ja onnistuessaan iloinen asia. Noudattamalla muutamia yksinkertaisia sääntöjä saat aikaan hyviä kuvaliitoksia. Pystyt halutessasi liittämään kuvia peräkkäin niin, ettei katsoja huomaa leikkausta ja kerronta näyttää sujuvalta.


Kuvakäsikirjoituksen tekeminen

Kuvakäsikirjoituksen tekeminen joko piirtämällä paperille tai käyttämällä Mediakompassin kuvakortteja on verraton keino hahmottaa yhteistä elokuvaa. Koko työryhmä näkee mitä ollaan tekemässä. Suunnittelussa, kuvauksissa ja myöhemmin leikkauksessakin kuvakäsikirjoitus on korvaamaton rakennuspiirustus ja muistiapu.


Katsojalle näytetään ja katsoja haluaa nähdä

Eläydy katsojan asemaan. Hän on utelias ja haluaa tietää, joten hän päättelee asioita kaikesta, mitä hänelle näytetään. Hän haluaa myös nähdä tärkeät asiat kunnolla ja harmistuu jos niitä ei näytetä.


Elokuvan kuvasommittelu

Elokuvan kuvasommittelu ja -suunnittelu on omalaatuista. Kaikkea ei yritetä saada yhteen ja samaan kuvaan, vaan tapahtuma rikotaan harkitusti palasiksi ja näistä epätäydellisistä palasista, kuvaotoksista, kootaan leikkausvaiheessa ehjältä tuntuva kokonaisuus.


PDF

Ekan elokuvan ABC: kuvasuunnittelu -ohjeet tulostettavassa muodossa.

Lataa tästä



 
 

Poimintoja  

olento pallo

Miltä koulu näyttää Helmerin silmin

Vuorentaustan koulun oppilaat toteuttivat Helmerin matkassa -multimediatyön. Se kertoo Vuorentaustan koulussa asuvasta Helmeri -tontusta, jot... Lue lisää