yle.fi


 

 

 
 

 

 
 

Leikkaus

Sekunnissa on 25 kuvaruutua

Kuvaotoksia on hauska katsella tietokoneen leikkausohjelmalla, ruutu kerrallaan, pysäytettynä, hidastettuna, nopeutettuna ja varsinkin takaperin. Ensimmäisen kuvaliitoksen jälkeen leikkaaja alkaa jo tajuta, että elokuvan elämä on täysin hänen vallassaan.

Leikkaus alkaa kaappauksella

Elokuvan leikkaamiseen tarvitaan tietokone, jossa on leikkausohjelma ja runsaasti muistitilaa kovalevyllä. Tietokone liitetään nauhuriin tai kameraan johtimella, jota pitkin materiaalia kopioidaan eli kaapataan nauhalta kovalevylle. Kaappaus tehdään leikkausohjelman avulla.

Leikkaus on rakentelua ja yhdistelyä

Sana leikkaus on harhaanjohtava. Työ on pikemminkin kuvien ja äänien järjestelyä, niiden valintaa, niiden keston määrittelyä, tarkan leikkauskohdan etsimistä. Se on vaihtoehtojen kokeilemista, vaikutelmien hakemista, rytmin, ajatusten ja tunnelmien rakentamista - ja tietenkin tarinankerrontaa.

Katoamistemppu ja kuinka se tehdään

Jatkuvuusleikkaus on nimitys vallitsevalle leikkaustyylille. Siinä pyritään kaikin keinoin ehjään aikajatkumoon ja siihen, ettei leikkausta huomaa. Tapahtumat näyttävät jatkuvan leikkauskohtien yli niin luontevasti, että on vaikea uskoa kohtauksen koostuvan yhdellä kameralla eri aikaan kuvatuista otoksista. Suurin osa elokuvista pyrkii tällaiseen jatkuvuuden illuusioon. Missä on vika, jos temppu ei onnistu?

Leikkaaja voi sokeutua

Älkää pelästykö. Ei leikkaaja menetä näköään. Hän vain oppii tuntemaan elokuvan kuvat liian hyvin, eikä osaa enää eläytyä katsojan asemaan, joka näkee kuvat ensimmäistä kertaa. Siksi sanotaan, että leikkaaja sokeutuu. Tavallisempaa kuitenkin on, että ohjaaja sokeutuu.

PDF

Ekan elokuvan ABC: leikkaus -ohjeet tulostettavassa muodossa.

Lataa tästä



 
 

Poimintoja  

olento pallo

Miltä koulu näyttää Helmerin silmin

Vuorentaustan koulun oppilaat toteuttivat Helmerin matkassa -multimediatyön. Se kertoo Vuorentaustan koulussa asuvasta Helmeri -tontusta, jot... Lue lisää