yle.fi


 

 

 
 

 

 
 

Linkit

XL ufot
Tälle sivulle on koottu linkkejä, jotka liittyvät lasten mediakasvatukseen. Linkkien alta löydät tietoa muun muassa puhelin- ja nettiestoista, tietoturvasta ja kuluttajan oikeuksista.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Mannerheimin Lastensuojeluliitto on haluaa taata lapselle hyvän ja onnellisen lapsuuden. Mannerheimin Lastensuojeluliitto on koonnut kattavan tietopaketin aiheesta "lapsen oikeudet ja media". Sivuilta löytyy muun muassa toimintaehdotuksia ala-ja ylä-asteen opettajille, joiden avulla opettajat voivat keskustella oppilaidensa kanssa mediasta ja sen käytöstä.

Pelastakaa lapset ry

Pelastakaa lapset ry taistelee lasten oikeuksien puolesta ympäri maailmaa sekä tukee lahjoituksilla hädässä olevia lapsia. Pelastakaa lapset ry etusivun vasemmasta reunassa on linkki "nettivihje", jonka alta löytyy tietoa puhelin- ja nettiestoista sekä lapsesta ja katastrofista.

Kuluttajavirasto

Kuluttajavirasto vaikuttaa ja valvoo kuluttajan etuja sekä ohjaa ja neuvoo apua taritsevia kuluttajia kulutukseen ja mainontaan liittyvissä asioissa. Kuluttajaviraston etusivun yläkulmasta löytyy valikko "opettajalle", sen alta löytyy tietoa mainonnasta ja kuluttajakasvatuksen opetuksesta.

Valtion elokuvatarkastamo

Valtion elokuvatarkastamo on Opetusministeriön alainen virasto, joka tarkastaa Suomessa alle 18-vuotiaille esitettävät ja levitettävät kuvaohjelmat. Valtion elokuvatarkastamon sivuilta löytyy tietoa muun muassa pelien ja elokuvien ikärajoista sekä niiden luokitusperusteista.

Unicef

Suomen Unicef on YK:n lasten järjestö, jonka lähtökohtana on lasten oikeuksien sopimus. Unicef haluaa lapselle aikuisen tukeman maailman, jossa lapsen oikeus arvokkaaseen ja turvalliseen elämään toteutuu. Järjestö painottaa, että lapsen oikeutena on syntyä ja kasvaa turvallisissa olosuhteissa. Aikuisen tuki ja turva lapsen kohtaamassa mediamaailmassa on tärkeä lähtökohta lapsen arvokkaaseen elämään.

Tietoturvakoulu

Kansalliset tietoturvatalkoot on julkishallinnon, elinkeinoelämän ja järjestöjen yhteinen hanke. Sen tarkoituksena on lisätä kansalaisten tietoisuutta internetin mahdollisuuksista ja tietoturvauhista. Talkoot pidetään vuosittain Tietoturvapäivänä. Ensimmäinen Tietoturvapäivä järjestettiin vuonna 2004. Tällöin yli miljoonaan suomalaiskotiin jaettiin Joka kodin tietoturvaopas.

Lehtiverstas

Lehtiverstas on Opetushallituksen toteuttama ja ylläpitämä verkkopalvelu, jonka avulla koulut ja luokat voivat luoda ja julkaista Internetiin omia verkkolehtiään. Lehtiverstaan avulla oppilaat voivat opetella luokassaan toimittamista. Lehtiverstas on ilmainen ja se on suunnattu erityisesti kouluille.

Media Smart

Media Smart on mainonnan lukutaito-ohjelma perusopetuksen 1-6-vuosiluokille. Kuullun, nähdyn, koetun ja luetun viestinnän työstäminen yhdessä kehittää mediakriittisyyttä ja oppilaiden vuorovaikutustaitoja. Samalla luokkayhteisölle tarjoutuu mahdollisuus käsitellä median ajankohtaisia ilmiöitä.

 
 

Poimintoja  

opepallo

Varkaat tiedon valtatiellä

Internet on kaikessa laajuudessaan sekä hyödyllisen että myös täysin tarpeettoman tiedon aarreaitta. Tiedon käyttämiseen on jokaisella ... Lue lisää