yle.fi


 

 

 
 

 

 
 

Johdanto

XL batman

Mediamaailman nopea muutos

Ennen 1980-lukua mediaympäristö muuttui varsin hitaasti ja suuria uutuuksia ilmaantui vain harvoin. Sähköiset viestimet kuten elokuva, radio ja televisio mullistivat ihmisten arkielämää ja ajattelua parin- kolmenkymmenen vuoden välein, jolloin hitaimmillakin oli hyvää aikaa sopeutua muutoksiin. Mediakentällä alkoi kuitenkin tapahtua kiihtyvään tahtiin 1980-luvun loppupuolelta alkaen. Silloin koteihin alkoivat tulla videonauhurit, pelikonsolit ja kotitietokoneet.1990-luvulla mediaympäristön muutosvauhti vain kiihtyi entisestään.

Mediaviidakko

Tämän päivän lapsi kasvaa ympäristössä, johon kuuluu perinteisten kirjojen, lehtien ja sarjakuvien lisäksi äänikirjoja ja romppusatukirjoja, suuri määrä televisio- ja radiokanavia, videoita ja dvd-soittimia, cd-soittimia ja mp3-soittimia, pelikonsoleita, tietokoneita - sekä nettiyhteyden takaa avautuva internetin ihmemaa.

Mainonta, pelit, internet, uutiset ja eri-ikäiset lapset niiden vastaanottajina ovat yhdistelmä, joka tietää yhdelle kasvattajalle hauskaa yhteistä harrastusta, toiselle hermoja raastavaa sääntöviidakkoa ja kolmannelle jatkuvasti päivitettävää mediatodellisuutta lapsen silmin katsottuna.


Mitä on medialukutaito?

Medialukutaidolla ymmärretään yleisesti eri viestimien luku- ja kirjoitustaitoa, mutta mistä tässä on todellisuudessa kysymys?


Mitä on mediakriittisyys?

Mediataitoja pitäisi opettaa kaikille, jotta oppisimme ymmärtämään miten median avulla vaikutetaan meihin.


Mediakompassissa käsitellään muun muassa mediakriittisyyden kehittymistä, mediapsykologiaa, mediakasvatusta koulun arjessa, uutisten vaikutusta lapsiin, internetin vaaroja ja mahdollisuuksia, mainontaa, pelejä, teknologiaa ja tulevaisuutta lasten ja nuorten maailmassa.

Videot

 
 

Poimintoja  

opepallo

Varkaat tiedon valtatiellä

Internet on kaikessa laajuudessaan sekä hyödyllisen että myös täysin tarpeettoman tiedon aarreaitta. Tiedon käyttämiseen on jokaisella ... Lue lisää