yle.fi


 

 

 
 

 

 
 

Aihesisällöt

XL_K18
Turvallinen liikkuminen nykypäivän mediaviidakossa edellyttää hyvää mediataitojen hallintaa ja mediakriittisyyttä. Mediakompassi kertoo, kuinka voit auttaa lasta kehittämään omaa medialukutaitoaan ja annat hänelle valmiudet toimia valistuneena median käyttäjänä.


S_tarina

Mediapsykologia

Median vaikutus lasten ja nuorten elämässä kasvaa koko ajan. Mediapsykologia tutkii kuinka eri-ikäiset lapset tulkitsevat ja käyttävät mediaa eri tavoin.


S_idea

Koulu

Kenelle vastuu mediakasvatuksesta kuuluu? Mikä on koulun, mikä vanhempien rooli?


S_kuuluttaja

Uutiset

Pienikään lapsi ei voi välttyä uutisilta. Lehtien lööpit ja uutiskuvat ovat osa hänen elinympäristöään.


S_doctor

Mainokset

Mainonnan tekijät haluavat, että mainos puhuttelee ja että siitä puhutaan. Kasvattajalle tämä näyttäytyy ainakin lapsiin kohdistetun mainonnan kautta.


S_K18

Ikärajat

Ikärajat on tehty lasten suojelemiseksi. Niiden tarkoitus on suojella lasta hänen ikätasoonsa nähden liian rankoilta kokemuksilta.


S_verkosto

Internet

Internet mahdollistaa minkä tahansa materiaalin julkaisemisen verkossa. Tämä asettaa haasteen ymmärtää mikä tieto on totta ja mikä ei.


S_mamma

Pelit

Pelaaminen ja leikkiminen on ihmiselle lajityypillistä käyttäytymistä. Tutkimuksen mukaan pelaamisesta on tullut keskeinen osa lasten ja nuorten arkipäivää.


 
 

Poimintoja  

opepallo

Varkaat tiedon valtatiellä

Internet on kaikessa laajuudessaan sekä hyödyllisen että myös täysin tarpeettoman tiedon aarreaitta. Tiedon käyttämiseen on jokaisella ... Lue lisää