Kermit Ruffins – 2000-luvun Louis Armstrong
Tremen ensimmäisessä jaksossa työtön pasunisti Antoine Battiste (Wendell Pierce) piipahtaa Kermit Ruffinsille, joka grillailee takapihallaan. Pian ollaankin jo keikalla Vaughan's Lounge -ravintolassa; Kermit kajauttaa ilmoille Skokiaan-bravuurinumeronsa, joka linkittää tapahtumat paitsi New Orleansin historiaan myös äiti-Afrikkaan.
Skokiaan
Kermit Ruffins ei ole keksitty hahmo. Puhe- ja lauluääneltään käheän kurnuttava trumpetisti on yksi New Orleans -jazzin keskeisiä pelureita ja ehkä merkittävin Louis Armstrongin perinteen ylläpitäjä tänä päivänä. Iältään paria vuotta vaille viisikymppinen Ruffins muistuttaa Armstrongia myös paitsi sydämellisen ja hyväntuulisen esiintymisensä, myös aina ytimeen porautuvan ja helppotajuisen musiikkinsa ansiosta. Hänen soitossaan on samaa yksinkertaista ja selkeää loistoa kuin “Luddella” huippuaikoinaan.
Kermit Ruffins on suunnitellut arkikeikkojensa aikaistamista
Verestäväsilmäisen Kermit Ruffinsin tavaramerkki on pään ympärille sidottu huivi, jonka päällä on lisäksi näyttävä hattu. Yhteistä Armstrongiin on myös hänen intohimoinen mieltymyksensä kannabis-tuotteisiin. (Louis Armstrong kirjoitti 1960-luvulla vetoomuksen marihuanan laillistamisen puolesta Yhdysvaltain silloiselle presidentille Lyndon B. Johnsonille.) Kermit Ruffins on nimennyt hamppumyönteisen Amsterdamin toiseksi kotikaupungikseen.
Trumpetisti vannoo musiikissaan tanssittavuuden ja positiivisuuden nimeen
Kermit Ruffins on myös kuuluisa kokki, joka harrastaa grillausta jopa esiintyessään. Jokaiseen New Orleans -kokemukseen kuuluu nähdä Kermit Ruffins & His Barbeque Swingers keikalla torstai-iltaisin Bywaterin kaupunginosan kantapaikassaan Vaughan’s Loungessa. Toinen Ruffinsin kotipesä on Bullet’s Sports Bar tiistaisin. Kermit on hiljattain avannut Tremeen oman ruokaravintolansa Kermit's Treme Speakeasy. Sivuhuomatuksena kerrottakoon, että yksi Tremen alueen mainitsemisen arvoisista klassikkobaareista on Candlelight Lounge.
Kermitin rakkaus ruokaan näkyy yhtyeen nimessä ja musiikkivideoissa
Trombone Shorty
Brass band -musiikkia hip hop -sukupolvelle
Antoine Battiste hyppää Rebirth Brass Bandin riveihin tuuraamaan vetopasunisti Trombone Shortya, joka esittää itseään kaikkiaan neljässä Tremen ensimmäisen tuotantokauden jaksossa.
Pasunisti, trumpetisti ja laulaja Troy Andrews alias Trombone Shorty kasvoi Tremen alueella. Lempinimensä (”Pasuuna-Pätkä”) hän sai lapsuudessaan paraateissa, koska oli tuolloin vetopasuunaansa huomattavasti lyhyempi. Jo kuusivuotiaana ensimmäisen kerran paraatibändin johtajana toiminut Shorty omaa vahvat musiikilliset juuret. Hänen isoisänsä on Jessie Hill, hitistään Oo-poo-pah-doo kuulu rhythm & blues -artisti ja lauluntekijä. Muihin sukulaisiin lukeutuu isoveli James Andrews, joka on arvostettu trumpetisti-bändiliideri, sekä esimerkiksi Fats Dominon kitaristina tunnettu myyttinen Walter ”Papoose” Nelson, joka on äidin puolelta sukua.
Brass band -musiikilla ja funkilla on selvä yhteys: Trombone Shorty antaa esimerkin
Vuonna 1966 syntynyt paraatibändin lemmikki on hankkinut kannuksiaan mm. Lenny Kravitzin kiertuebändin puhallinsektiossa ja on nykyisin erittäin kysytty sooloartisti festivaaleille maailmanlaajuisesti. Shortyn menestyneitä sooloalbumeja Backatown (2010) ja For True (2011) on kuvattu nimikkeellä ”hip hop -sukupolven brass band -musiikki”. Vierailijoina niillä kuullaan huippunimiä kuten Jeff Beck, Rebirth Brass Band, Warren Haynes, Stanton Moore, Kid Rock, Ben Ellman ja Lenny Kravitz.
Trombone Shorty yhtyeineen on ehtinyt mm. Saksaan
Louis Prima
Ensimmäisessä jaksossa ilta laskeutuu kovia kokeneen New Orleansin ylle ja ihmiset kuuntelevat radiolähetyksestä Louis Priman levytystä Buona Sera.
Louis Prima - Buona Sera
Sävelmä on tuttu suomalaisillekin suurille ikäpolville paitsi Priman, myös ainakin Eino Virtasen (1953) ja myöhemmin Jussi Raittisen levyttämänä.
Pitkän ja polveilevan musiikillisen uran luonut Louis Prima tunnetaan parhaiten 1950-luvun Las Vegasin -ajoistaan, mutta mitä tekemistä hänellä ja varsinkin Italian Napolista kertovalla romanttisella rallilla on New Orleansin kanssa? No, laulaja-trumpetisti Louis Prima (1910-1978) oli etunimikaimansa Armstrongin tavoin New Orleansin suuria poikia ja kuului kaupungin italialaiseen populaatioon. Prima innostui jazzista jo lapsuudessaan kuultuaan sitä mustien muusikoiden Joe “King” Oliverin ja Armstrongin soittamana. Monet jazzklubit olivat italialaisomisteisia ja vaikka tuohon aikaan vallitsi rotuerottelu, olivat amerikanitalialaisten ja mustien välit tunnetusti hyvät.
Basin Street oli yhtä kuin New Orleansin punaisten lyhtyjen alue aina 1930-luvulle saakka
Vaikka en itse ole koskaan New Orleansissa käynyt, niin kaupungin fiilis on varmasti hieno - musasta puhumattakaan!
Loistavaa että tämmöinen sarja tuli Ylen ohjelmaan! Kävin New Orleansissa vuosi ennen Katrina-myrskyn tuhoja ja nautin kaupungin ilmapiiristä. Ajoin vihreällä "museoratikalla" Puutarhakaupungin halki, seilasin siipirataslaivalla Mississippi-joella, seikkailin hautausmailla ja - tietenkin - kuuntelin perinnejazzia muun muassa historiallisella Congo-aukiolla. Odotan tunnekylläisiä hetkiä Treme-sarjan parissa...