Treme osa 1 - Do You Know What It Means

Treme osa 1 - Do You Know What It Means

29.01.2013

Kermit Ruffins – 2000-luvun Louis Armstrong

Tremen ensimmäisessä jaksossa työtön pasunisti Antoine Battiste (Wendell Pierce) piipahtaa Kermit Ruffinsille, joka grillailee takapihallaan. Pian ollaankin jo keikalla Vaughan's Lounge -ravintolassa; Kermit kajauttaa ilmoille Skokiaan-bravuurinumeronsa, joka linkittää tapahtumat paitsi New Orleansin historiaan myös äiti-Afrikkaan.

 

Skokiaan

 

Kermit Ruffins ei ole keksitty hahmo. Puhe- ja lauluääneltään käheän kurnuttava trumpetisti on yksi New Orleans -jazzin keskeisiä pelureita ja ehkä merkittävin Louis Armstrongin perinteen ylläpitäjä tänä päivänä. Iältään paria vuotta vaille viisikymppinen Ruffins muistuttaa Armstrongia myös paitsi sydämellisen ja hyväntuulisen esiintymisensä, myös aina ytimeen porautuvan ja helppotajuisen musiikkinsa ansiosta. Hänen soitossaan on samaa yksinkertaista ja selkeää loistoa kuin “Luddella” huippuaikoinaan.

 

Kermit Ruffins on suunnitellut arkikeikkojensa aikaistamista

 

Verestäväsilmäisen Kermit Ruffinsin tavaramerkki on pään ympärille sidottu huivi, jonka päällä on lisäksi näyttävä hattu. Yhteistä Armstrongiin on myös hänen intohimoinen mieltymyksensä kannabis-tuotteisiin. (Louis Armstrong kirjoitti 1960-luvulla vetoomuksen marihuanan laillistamisen puolesta Yhdysvaltain silloiselle presidentille Lyndon B. Johnsonille.) Kermit Ruffins on nimennyt hamppumyönteisen Amsterdamin toiseksi kotikaupungikseen.

 

Trumpetisti vannoo musiikissaan tanssittavuuden ja positiivisuuden nimeen

 

Kermit Ruffins on myös kuuluisa kokki, joka harrastaa grillausta jopa esiintyessään. Jokaiseen New Orleans -kokemukseen kuuluu nähdä Kermit Ruffins & His Barbeque Swingers keikalla torstai-iltaisin Bywaterin kaupunginosan kantapaikassaan Vaughan’s Loungessa. Toinen Ruffinsin kotipesä on Bullet’s Sports Bar tiistaisin. Kermit on hiljattain avannut Tremeen oman ruokaravintolansa Kermit's Treme Speakeasy. Sivuhuomatuksena kerrottakoon, että yksi Tremen alueen mainitsemisen arvoisista klassikkobaareista on Candlelight Lounge.

 

Kermitin rakkaus ruokaan näkyy yhtyeen nimessä ja musiikkivideoissa

 

Trombone Shorty

Brass band -musiikkia hip hop -sukupolvelle

 

Antoine Battiste hyppää Rebirth Brass Bandin riveihin tuuraamaan vetopasunisti Trombone Shortya, joka esittää itseään kaikkiaan neljässä Tremen ensimmäisen tuotantokauden jaksossa.

Pasunisti, trumpetisti ja laulaja Troy Andrews alias Trombone Shorty kasvoi Tremen alueella. Lempinimensä  (”Pasuuna-Pätkä”) hän sai lapsuudessaan paraateissa, koska oli tuolloin vetopasuunaansa huomattavasti lyhyempi. Jo kuusivuotiaana ensimmäisen kerran paraatibändin johtajana toiminut Shorty omaa vahvat musiikilliset juuret. Hänen isoisänsä on Jessie Hill, hitistään Oo-poo-pah-doo kuulu rhythm & blues -artisti ja lauluntekijä. Muihin sukulaisiin lukeutuu isoveli James Andrews, joka on arvostettu trumpetisti-bändiliideri, sekä esimerkiksi Fats Dominon kitaristina tunnettu myyttinen WalterPapooseNelson, joka on äidin puolelta sukua.

 

Brass band -musiikilla ja funkilla on selvä yhteys: Trombone Shorty antaa esimerkin

 

Vuonna 1966 syntynyt paraatibändin lemmikki on hankkinut kannuksiaan mm. Lenny Kravitzin kiertuebändin puhallinsektiossa ja on nykyisin erittäin kysytty sooloartisti festivaaleille maailmanlaajuisesti. Shortyn menestyneitä sooloalbumeja Backatown (2010) ja For True (2011) on kuvattu nimikkeellä ”hip hop -sukupolven brass band -musiikki”. Vierailijoina niillä kuullaan huippunimiä kuten Jeff Beck, Rebirth Brass Band, Warren Haynes, Stanton Moore, Kid Rock, Ben Ellman ja Lenny Kravitz.

 

Trombone Shorty yhtyeineen on ehtinyt mm. Saksaan

 

Louis Prima

Ensimmäisessä jaksossa ilta laskeutuu kovia kokeneen New Orleansin ylle ja ihmiset kuuntelevat radiolähetyksestä Louis Priman levytystä Buona Sera.

 

Louis Prima - Buona Sera

 

Sävelmä on tuttu suomalaisillekin suurille ikäpolville paitsi Priman, myös ainakin Eino Virtasen (1953) ja myöhemmin Jussi Raittisen levyttämänä.

Pitkän ja polveilevan musiikillisen uran luonut Louis Prima tunnetaan parhaiten 1950-luvun Las Vegasin -ajoistaan, mutta mitä tekemistä hänellä ja varsinkin Italian Napolista kertovalla romanttisella rallilla on New Orleansin kanssa? No, laulaja-trumpetisti Louis Prima (1910-1978)  oli etunimikaimansa Armstrongin tavoin New Orleansin suuria poikia ja kuului kaupungin italialaiseen populaatioon. Prima innostui jazzista jo lapsuudessaan kuultuaan sitä mustien muusikoiden JoeKingOliverin ja Armstrongin soittamana. Monet jazzklubit olivat italialaisomisteisia ja vaikka tuohon aikaan vallitsi rotuerottelu, olivat amerikanitalialaisten ja mustien välit tunnetusti hyvät.

 

Basin Street oli yhtä kuin New Orleansin punaisten lyhtyjen alue aina 1930-luvulle saakka

 

Kommentit (2)

Vaikka en itse ole koskaan New Orleansissa käynyt, niin kaupungin fiilis on varmasti hieno - musasta puhumattakaan!

>Lauri Ma 11.2.2013, klo 09.49

Loistavaa että tämmöinen sarja tuli Ylen ohjelmaan! Kävin New Orleansissa vuosi ennen Katrina-myrskyn tuhoja ja nautin kaupungin ilmapiiristä. Ajoin vihreällä "museoratikalla" Puutarhakaupungin halki, seilasin siipirataslaivalla Mississippi-joella, seikkailin hautausmailla ja - tietenkin - kuuntelin perinnejazzia muun muassa historiallisella Congo-aukiolla. Odotan tunnekylläisiä hetkiä Treme-sarjan parissa...

>Jatsityttö La 2.2.2013, klo 17.02

Juttuun liittyvä henkilö

 (kuva: Yle / Jussi Nahkuri)

Esa ”Bluesministeri” Kuloniemi

Syntynyt 4.11.1956. Muusikko-toimittaja.

Soittanut kitaraa ammattimaisesti vuodesta 1976. Vuodesta 1982 pääbändi Honey B & T-Bones. Kirjoittanut bändin 20-vuotishistoriikin (LIKE 2002).

Toimittanut Yleisradiolle bluesaiheisia ohjelmia vuodesta 1986. Tällä hetkellä Bluesministeri-ohjelma Radio Suomessa maanantaisin klo 20:07-21:00.

Soundin vakituinen avustaja, kirjoittanut lisäksi mm. Rytmi-, Riffi- , Muusikko - ja Blues News -lehtiin.

Suomentanut Johnny Kniga Kustannukselle mm. yhdeksän mustan musiikin elämäkertateosta (mm. Muddy Waters, B.B. King, Marvin Gaye, Ray Charles…).

Pyörittää Helsingin Juttutuvassa Ghettoblues-klubia.

http://www.hbtb.net

http://fi.wikipedia.org/wiki/Esa_Kuloniemi

http://www.facebook.com/bluesministeri

Uusimmat

  • Tuure Kilpeläinen pohtii ulkopuolisuutta

    Tuure Kilpeläinen oli halunnut mukaan Hetkiä Kalliossa -sarjaan siitä lähtien, kun oli nähnyt Eero Raittisen Purple Rain -vedon. Mahdollisuus koitti sarjan toisella kuvauskierroksella. Kilpeläinen halusi versioida tässä päivässä kiinni olevaa ja tuoretta musiikkia.
  • Samaen hyvä päivä M1-studiossa

    Ylen M1-studioon laulaja-lauluntekijä otti mukaan jousikvartettinsa, joka koostuu Helsingin Kaupunginorkesterissa sekä Radion Sinfoniaorkesterissa soittavista muusikoista. Yleisön edessä taltioidussa sessiossa kuullaan lauluja Koskisen neljältä sooloalbumilta.
  • Sallan ja Miron suomenkieliset suosikit

    Jos yhtyeen nimi on pitkä, täytyy sen kasaaman Viikonloppulistankin olla mittava. Näin tuumasivat Sallan ja Miron matka maailman ympäri -yhtyeen Salla-Marja Hätinen ja Miro Palokallio kun pistivät kasaan kuusikymmentäseitsemän suomenkielistä kappaletta sisältävän soittolistansa.

Suosituimmat

  • TÖRKEÄÄ! Fintelligensin tuotanto on kopioitu 1930-luvulta, katso tunnustusvideo!

    Fintelligensin riimivirta ei olekaan niin loputon kuin Elastinen ja Iso H ovat antaneet ymmärtää, paljastui Emma-gaalassa. Kaksikko on plagioinut surutta savolaisen kansanmuusikon tuotantoa jo vuosia. Iso H myöntää, että uran alussa nuoria räppäreitä kiinnosti enemmän bilettäminen kuin studiotyöskentely, joten omien sanoitusten tekemiseen ei ollut osaamista eikä aikaa. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Paula Vesala (kuva: Yle)

    Shokkipaljastus! Paula Vesala myöntää: ”Koskaan en ole riviäkään kirjoittanut”

    PMMP:n Paula Vesala ja Mira Luoti myöntävät, että bändi on ollut laskelmointia alusta saakka. Biisien tekemiseen naiset eivät ole koskaan osallistuneet millään tavalla, paljastui Emma-gaalassa. Taloudellisen hyödyn toiveessa naiset suostuivat antamaan kasvot huonona pitämälleen musiikille. ”Vaadittiin osuuksia biiseistä, että pystytään nettoamaan”, Vesala tilittää. Naiskaksikko syrjäytti PMMP:tä edeltäneen epäonnisen poikaduon, joka on jäänyt täysin unholaan. Kaikki Emma-gaalasta osoitteessa www.yle.fi/emmagaala [1]. [1] http://www.yle.fi/emmagaala
  • Kuperseikkailu - Lataa laulut ilmaiseksi

    Askartele ikioma Kuperseikkailu-levy! Yle on tuottanut uutta musiikkia lasten ideoista. Päätimme joulunhengessä jakaa aineettoman *Kuperseikkailu-lahjan: *ilmainen, ladattava levy täynnä uutta musiikkia. Ihanaa joulunaikaa sekä riemukasta uutta vuotta 2014! 
Muualla Yle.fi:ssä